Warzywa

Sałata łodygowa – uprawa i wymagania

Ma jadalne liście i łodygę. Sałata łodygowa jest odporna i niewymagająca. Znana jest także jako głąbik krakowski czy sałata szparagowa ...
Czytaj Dalej

Jarmuż toskański – uprawa i odporność

Ma długie liście pokarbowane jak skóra dinozaurów. Jarmuż toskański to warzywo pochodzące z Włoch. Jest odporny na mróz. Inne nazwy: ...
Czytaj Dalej

Rzodkiewka Sopel Lodu – uprawa, smak, odporność

Ma bardzo duże, długie korzenie. Rzodkiewka Sopel Lodu to stara odmiana, ostra w smaku. Sieje się ją wczesną wiosną oraz ...
Czytaj Dalej

Warzywa dwuletnie – lista gatunków

Z reguły warzywa dwuletnie są uprawiane jako rośliny jednoroczne. W drugim roku uprawy bowiem wydają nasiona i stają się niesmaczne ...
Czytaj Dalej

Pomidor Ola Polka – uprawa, smak, choroby

Ma żółte, małe owoce. Pomidor Ola Polka to niska odmiana. Dorasta do 100 cm wysokości. Nadaje się do uprawy w ...
Czytaj Dalej

Fasolnik chiński – uprawa i wymagania

Ma bardzo długie strąki jak spaghetti. Fasolnik chiński to bardzo smaczne warzywo. Jest łatwy w uprawie.  Potrzebuje podpór, bo to ...
Czytaj Dalej

Warzywa wieloletnie – lista gatunków

Wystarczy posiać lub posadzić raz i plonują przez lat. Warzywa wieloletnie zwykle są odporne na największe mrozy i mało wymagające ...
Czytaj Dalej

Topinambur – uprawa i wymagania

Ma jadalne bulwy. Topinambur to także roślina energetyczna. Bardzo szybko rośnie. Jest niewymagający oraz odporny na choroby i szkodniki. Inne ...
Czytaj Dalej

Sałata rzymska – uprawa i wymagania

Jest mało wymagająca i odporna. Sałata rzymska tworzy rozety długich liści. Dobrze się przechowuje. To tradycyjny składnik m.in. sałatki Cezara ...
Czytaj Dalej

Sałata liściowa – uprawa i wymagania

Jest odporna i niewymagająca. Sałata liściowa ma kilka typów, jak dębolistna, listkowa, strzępolistna. Bardzo dobrze rośnie w gruncie i donicach ...
Czytaj Dalej

Fasola Goldelfe – uprawa, smak, odporność

To tyczna odmiana. Fasola Goldelfe ma żółte, grube strąki z nutą masła. Rośnie zdrowo. Plonuje bardzo obficie. Inne nazwy: Fasola ...
Czytaj Dalej

Pomidor Gardener`s Delight – uprawa, smak, choroby

Ma czerwone owoce typu koktajlowego. Pomidor Gardener`s Delight obficie owocuje aż do mrozów. Można go uprawiać w gruncie i donicach ...
Czytaj Dalej

Trybula – uprawa i wymagania

Ma niesamowity zapach. Trybula to warzywo, zioło i przyprawa. Nadaje się do uprawy wiosną i jesienią w ogrodzie oraz na ...
Czytaj Dalej

Pomidor Adonis – uprawa, smak, choroby

To polska, smaczna odmiana. Pomidor Adonis ma owoce czerwone w odcieniu malinowym, średniej wielkości. Cechy: pomidor wysoki z czerwonymi owocami ...
Czytaj Dalej

Fasola Gazela – uprawa, smak, odporność

To tyczna, polska odmiana. Fasola Gazela ma smaczne, żółte, szerokie strąki, bez tendencji do włóknienia. Nadaje się także na suche ...
Czytaj Dalej

Sałata łodygowa Karola – uprawa, smak, odporność

To polska odmiana. Sałata łodygowa Karola jest mało wymagająca i odporna. Ma jadalne liście oraz łodygę. Inne nazwy: Głąbik Karola, ...
Czytaj Dalej

Papryka Sweet Banana – uprawa, smak, odporność

Ma owoce jak banany. Papryka Sweet Banana jest słodka w smaku. Plonuje aż do pierwszych mrozów. To odmiana amerykańska. Cechy: ...
Czytaj Dalej

Koper włoski Orion – uprawa, smak, odporność

Ma duże, bulwiaste zgrubienie w białym kolorze. Koper włoski Orion to bardzo smaczna odmiana, jedna z najpopularniejszych na świecie. Inne ...
Czytaj Dalej
Loading...