Sałata łodygowa Karola – uprawa, smak, odporność
To polska odmiana. Sałata łodygowa Karola jest mało wymagająca i odporna. Ma jadalne liście oraz łodygę. Inne nazwy: Głąbik Karola, ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Papryka Sweet Banana – uprawa, smak, odporność
Ma owoce jak banany. Papryka Sweet Banana jest słodka w smaku. Plonuje aż do pierwszych mrozów. To odmiana amerykańska. Cechy: ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Koper włoski Orion – uprawa, smak, odporność
Ma duże, bulwiaste zgrubienie w białym kolorze. Koper włoski Orion to bardzo smaczna odmiana, jedna z najpopularniejszych na świecie. Inne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Groch Sześciotygodniowy – uprawa, smak, odporność
W strąkach nawet po 10 nasion. Groch Sześciotygodniowy to stara polska odmiana typu łuskowego. Najlepsza jest na suche nasiona. Inne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Pomidor Red Currant – uprawa, smak, choroby
Ma czerwone owoce, tak drobne jak porzeczki. Pomidor Red Currant to odmiana stara, wyjątkowo dekoracyjna na talerzach i jako roślina ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Burak ćwikłowy Detroit Dark Red – uprawa, smak, odporność
Jest wyjątkowo słodki. Burak ćwikłowy Detroit Dark Red to stara, kanadyjska odmiana. Ma korzenie średniej wielkości w bardzo mocnym, czerwonym ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Burak liściowy Fordhook Giant – uprawa, smak, odporność
To olbrzym z zielonymi liśćmi. Burak liściowy Fordhook Giant jest starą, amerykańską odmianą. Zdrowo rośnie. Obficie plonuje. Inna nazwa: Beta ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Bób Bizon – uprawa, smak, odporność
To wczesna, polska odmiana. Bób Bizon sieje się od marca do 15 kwietnia. W strąkach ma po 3-5 nasion. Zdrowo ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Groch Kelvedon Wonder – uprawa, smak, odporność
Jest karłowy, obficie plonuje. Groch Kelvedon Wonder to stara odmiana brytyjska. Młode strąki można jeść na zielono. Nadaje się też ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Rzodkiewka Szkarłatna z Białym Końcem – uprawa, smak, odporność
Ma średnio pikantny smak. Rzodkiewka Szkarłatna z Białym Końcem to stara, polska odmiana. Nadaje się do uprawy wiosną i jesienią ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Pomidor Jokato – uprawa, smak, choroby
To karłowa, polska odmiana. Pomidor Jokato ma owoce pomarańczowe, w kształcie jajek. Po przekrojeniu przypominają kolorem i konsystencją mango. Cechy: ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Rzodkiewka Krasa – uprawa, smak, odporność
Ma czerwone, okrągłe korzenie. Rzodkiewka Krasa jest delikatnie pikantna w smaku. Nadaje się do uprawy wiosną i jesienią. Cechy: rzodkiewka ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Cukinia Goldena – uprawa, smak, odporność
Bardzo obficie owocuje. Cukinia Goldena ma żółte owoce jak duże maczugi. To smaczna odmiana, rozpływająca się podczas duszenia. Inne nazwy: ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Cebula siedmiolatka Kroll – uprawa, smak, oporność
Ma gruby, soczysty szczypior. Cebula siedmiolatka Kroll to polska odmiana. W smaku jest średnio ostra. Zdrowo rośnie bez oprysków. Inne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Bób – uprawa współrzędna
Trzeba go siać wcześnie. Wtedy bób jest zdecydowanie rzadziej atakowany przez szkodniki. Nie lubi być zacieniany. Główna zasada uprawy bobu: ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Pomidor Babinicz – uprawa, smak, choroby
To karłowa, polska odmiana. Pomidor Babinicz można uprawiać przy podporach lub bez nich. Ma owoce czerwone, duże oraz średniej wielkości ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Dynia olbrzymia Bambino – uprawa, smak, odporność
Ma bardzo duże, pomarańczowe owoce. Dynia olbrzymia Bambino jest świetna m.in. na zupy i ciasta. Plonuje niezawodnie. Zdrowo rośnie. Inne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Mizuna – uprawa i wymagania
To warzywo o małych wymaganiach. Mizuna rośnie bardzo szybko. Nadaje się do uprawy wiosną i jesienią w ogrodzie oraz na ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej