
Warzywa dwuletnie – lista gatunków
Z reguły warzywa dwuletnie są uprawiane jako rośliny jednoroczne. W drugim roku uprawy bowiem wydają nasiona i stają się niesmaczne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Pomidor Ola Polka – uprawa, smak, choroby
Ma żółte, małe owoce. Pomidor Ola Polka to niska odmiana. Dorasta do 100 cm wysokości. Nadaje się do uprawy w ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Fasolnik chiński – uprawa i wymagania
Ma bardzo długie strąki jak spaghetti. Fasolnik chiński to bardzo smaczne warzywo. Jest łatwy w uprawie. Potrzebuje podpór, bo to ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Warzywa wieloletnie – lista gatunków
Wystarczy posiać lub posadzić raz i plonują przez lat. Warzywa wieloletnie zwykle są odporne na największe mrozy i mało wymagające ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Topinambur – uprawa i wymagania
Ma jadalne bulwy. Topinambur to także roślina energetyczna. Bardzo szybko rośnie. Jest niewymagający oraz odporny na choroby i szkodniki. Inne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Sałata rzymska – uprawa i wymagania
Jest mało wymagająca i odporna. Sałata rzymska tworzy rozety długich liści. Dobrze się przechowuje. To tradycyjny składnik m.in. sałatki Cezara ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Sałata liściowa – uprawa i wymagania
Jest odporna i niewymagająca. Sałata liściowa ma kilka typów, jak dębolistna, listkowa, strzępolistna. Bardzo dobrze rośnie w gruncie i donicach ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Fasola Goldelfe – uprawa, smak, odporność
To tyczna odmiana. Fasola Goldelfe ma żółte, grube strąki z nutą masła. Rośnie zdrowo. Plonuje bardzo obficie. Inne nazwy: Fasola ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Pomidor Gardener`s Delight – uprawa, smak, choroby
Ma czerwone owoce typu koktajlowego. Pomidor Gardener`s Delight obficie owocuje aż do mrozów. Można go uprawiać w gruncie i donicach ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Trybula – uprawa i wymagania
Ma niesamowity zapach. Trybula to warzywo, zioło i przyprawa. Nadaje się do uprawy wiosną i jesienią w ogrodzie oraz na ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Pomidor Adonis – uprawa, smak, choroby
To polska, smaczna odmiana. Pomidor Adonis ma owoce czerwone w odcieniu malinowym, średniej wielkości. Cechy: pomidor wysoki z czerwonymi owocami ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Fasola Gazela – uprawa, smak, odporność
To tyczna, polska odmiana. Fasola Gazela ma smaczne, żółte, szerokie strąki, bez tendencji do włóknienia. Nadaje się także na suche ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Sałata łodygowa Karola – uprawa, smak, odporność
To polska odmiana. Sałata łodygowa Karola jest mało wymagająca i odporna. Ma jadalne liście oraz łodygę. Inne nazwy: Głąbik Karola, ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Papryka Sweet Banana – uprawa, smak, odporność
Ma owoce jak banany. Papryka Sweet Banana jest słodka w smaku. Plonuje aż do pierwszych mrozów. To odmiana amerykańska. Cechy: ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Koper włoski Orion – uprawa, smak, odporność
Ma duże, bulwiaste zgrubienie w białym kolorze. Koper włoski Orion to bardzo smaczna odmiana, jedna z najpopularniejszych na świecie. Inne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Groch Sześciotygodniowy – uprawa, smak, odporność
W strąkach nawet po 10 nasion. Groch Sześciotygodniowy to stara polska odmiana typu łuskowego. Najlepsza jest na suche nasiona. Inne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Pomidor Red Currant – uprawa, smak, choroby
Ma czerwone owoce, tak drobne jak porzeczki. Pomidor Red Currant to odmiana stara, wyjątkowo dekoracyjna na talerzach i jako roślina ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej

Burak ćwikłowy Detroit Dark Red – uprawa, smak, odporność
Jest wyjątkowo słodki. Burak ćwikłowy Detroit Dark Red to stara, kanadyjska odmiana. Ma korzenie średniej wielkości w bardzo mocnym, czerwonym ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej