Pietruszka naciowa Darki – uprawa i smak
Ma lekko kędzierzawe, ciemnozielone liście. Pietruszka naciowa Darki jest znakomita m.in. do sałatek oraz dekoracji potraw. Inne nazwy: Petroselinum crispum ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Pomidor Tiny Tim – uprawa, smak, choroby
To miniaturka polecana zwłaszcza do uprawy na balkonach. Pomidor Tiny Tim obficie owocuje aż do mrozów. Ma czerwone owoce typu ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Dynia Hokkaido – uprawa i odporność
Ma pomarańczowe, niezbyt duże owoce. Dynia Hokkaido wyhodowana została ponad 100 lat temu w Japonii. Jest wyjątkowo smaczna. Inne nazwy: ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Sałata rzymska Forellenschluss – uprawa, smak, odporność
Ma liście nakrapiane jak pstrągi. Sałata rzymska Forellenschluss to wyjątkowo dekoracyjna, smaczna, stara odmiana. Inne nazwy: Lactuca sativa longifolia Forellenschluss, ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Pomidor Yellow Fire – uprawa, smak, choroby
Ma duże, żółte owoce z paskami jak płomienie ognia. Pomidor Yellow Fire to odmiana typu befsztyk. Nadaje się m.in. na ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Bakłażan – uprawa i odporność
To warzywo o jadalnych owocach. Bakłażan uprawia się z rozsady. Nadaje się do uprawy w gruncie, pod osłonami, w donicach ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Okra Okinawa Pink – uprawa, smak, odporność
Ma różowe owoce i liście cieniowane czerwienią. Okra Okinawa Pink to odmiana japońska. Jest bardzo smaczna. Potrawom nadaje kleistą konsystencję ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Rzodkiewka Śnieżka – uprawa, smak, odporność
To odmiana w białym kolorze. Rzodkiewka Śnieżka nie ma skłonności do parcenia. Jest delikatna, lekko pikantna w smaku. Cechy: rzodkiewka ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Dynia olbrzymia Jack O`Lantern – uprawa, smak, odporność
Ma pomarańczowe owoce. Dynia olbrzymia Jack O`Lantern to stara, tradycyjna odmiana na latarnie z okazji Halloween. Nadaje się także na ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Pomidor Bajaja – uprawa, smak, choroby
Najlepiej uprawiać go w donicach. Pomidor Bajaja ma czerwone owoce typu koktajlowego. Obficie owocuje aż do mrozów. W smaku jest ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Ogórek Marketmore – uprawa, smak, odporność
To jedna z najlepszych amerykańskich odmian. Ogórek Marketmore został wyhodowany pół wieku temu. Wyróżnia się dobrym smakiem i odpornością. Inne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Jarmuż Scarlet – uprawa, smak, odporność
To odmiana średniej wysokości, znakomita do różnych dań. Jarmuż Scarlet ma purpurowe, mocno kędzierzawe liście. Inne nazwy: Brassiea oleracea Scarlet ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Bób Windsor – uprawa, smak, odporność
To bardzo stara odmiana. Bób Windsor sieje się od marca do 15 kwietnia. W strąkach ma po 4-6 dużych nasion ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Pomidor Malinowy Ożarowski – uprawa, smak, choroby
Ma owoce średniej wielkości w malinowym kolorze. Pomidor Malinowy Ożarowski to polska, smaczna odmiana. Owocuje w lipcu oraz sierpniu. Cechy: ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Endywia Curlesi – uprawa, smak, odporność
Ma mocno kędzierzawe liście. Endywia Curlesi to odmiana niewymagająca i odporna na mróz. Tworzy główkie średniej wielkości albo duże. Inne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Sałata łodygowa – uprawa i wymagania
Ma jadalne liście i łodygę. Sałata łodygowa jest odporna i niewymagająca. Znana jest także jako głąbik krakowski czy sałata szparagowa ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Jarmuż toskański – uprawa i odporność
Ma długie liście pokarbowane jak skóra dinozaurów. Jarmuż toskański to warzywo pochodzące z Włoch. Jest odporny na mróz. Inne nazwy: ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Rzodkiewka Sopel Lodu – uprawa, smak, odporność
Ma bardzo duże, długie korzenie. Rzodkiewka Sopel Lodu to stara odmiana, ostra w smaku. Sieje się ją wczesną wiosną oraz ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej