Warzywa mrozoodporne – lista gatunków

Jedne są całkowicie odporne na mróz, inne – tylko na przymrozki. Warzywa mrozoodporne świetnie sprawdzają się w polskim klimacie. Oto wykaz.

 

Bób
Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: bób jest narażony na przymrozki tylko wiosną, niska temperatura rzadko go niszczy

Bób. Fot. Niepodlewam

Bób. Fot. Niepodlewam


Burak ćwikłowy
Odporność na mróz: do minus 3-4 stopni Celsjusza (tylko starsze buraki)
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: jesienią przed większymi mrozami buraki ćwikłowe trzeba zebraćą. Wiosną młode siewki buraków przemarzają. Dlatego, gdy wiosną są zapowiadane przymrozki, buraczki warto przykryć np. agrowłókniną.

Burak ćwikłowy. Fot. Niepodlewam

Burak ćwikłowy. Fot. Niepodlewam


Burak liściowy (Boćwina)
Odporność na mróz: do minus 4 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: burak liściowy jest trochę bardziej odporny na mróz niż burak ćwikłowy


Cebula
Odporność na mróz: większość odmian do 2-3 stopni Celsjusza; niektóre odmiany nadają się jednak do uprawy zimowej (siew do gruntu w sierpniu), np. Albion, Bila, Clipper, Corona, Czerniakowska, Efekt, Hilton, Kristine, Rawska, Spirit, Wenta, Żytawska
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: uprawa ozima cebuli jest dość trudna


Cebula Perłowa
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: w tym samym miejscu cebula perłowa może rosnąć kilka lat


Cebula Siedmiolatka
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: cebulka siedmiolatka może rosnąć w tym samym miejscu kilka lat


Cebula Wielopiętrowa
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: cebula wielopiętrowa może rosnąć w tym samym miejscu kilka lat, ale plonuje lepiej, gdy jest przesadzana co 2-3 lata


Chrzan
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: liście chrzanu niszczy mróz około minus 4-5 stopni; ekstremalną odporność na mróz mają korzenie chrzanu


Czosnek
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: czosnek najlepiej sadzić jesienią a nie wiosną, wtedy wcześniej plonuje i nie ma strat w ząbkach podczas przechowania


Endywia
Odporność na mróz: całkowita lecz tylko niektórych odmian, np. Zielona Duża Kędzierzawa; wymaga okrycia na zimę
Czy plonuje zimą: tak, ale do około minus 10 stopni Celsjusza
Uwagi: endywia lubi zimować pod lekkim okryciem, np. z gałęzi

Endywia. Fot. Niepodlewam

Endywia. Fot. Niepodlewam


Groch
Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: groch lubi chłodną, wilgotną wiosnę. Najlepiej go siać do 15 kwietnia. Wczesny siew chroni groch przed atakami szkodników.

Groch. Fot. Niepodlewam

Groch. Fot. Niepodlewam


Jarmuż
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: tak
Uwagi: zmrożone liście jarmużu są delikatniejsze w smaku

Jarmuż. Fot. Niepodlewam

Jarmuż. Fot. Niepodlewam


Kalarepa
Odporność na mróz: do minus 5 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: kalarepa jest odporna na przymrozki, ale jeśli wiosną chłód jest dłuższy, może wybijać w pędy kwiatostanowe (tzw. pośpiechy)

Kalarepa. Fot. Niepodlewam

Kalarepa. Fot. Niepodlewam


Kapusta biała
Odporność na mróz: zahartowana rozsada kapusty białej – do minus 5 stopni Celsjusza, duże główki – do minus 8 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: młode sadzonki kapusty białej, gdy są narażone na dłuższe chłody wiosną, mogą wybijać w pędy kwiatostanowe (zjawisko to określa się jako pośpiechowatość albo jarowizacja kapusty)

Kapusta biała. Fot. Niepodlewam

Kapusta biała. Fot. Niepodlewam


Kapusta brukselska (Brukselka)
Odporność na mróz: całkowita, ale gdy zima się łagodna oraz w cieplejszych rejonach; może przemarzać podczas dużych mrozów
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: brukselki nie warto trzymać na zagonie do wiosny; plon najlepiej zebrać do zimy


Kapusta czerwona
Odporność na mróz: zahartowana rozsada kapusty czerwonej znosi mróz do minus 5 stopni Celsjusza; duże główki kapusty czerwonej są odporne na mróz do minus 8 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: młode sadzonki kapusty czerwonej, jeśli wiosną długo jest bardzo chłodna pogoda, mogą wybijać w pędy kwiatostanowe (zjawisko to określa się jako pośpiechowatość lub jarowizacja kapusty)


Kapusta pekińska
Odporność na mróz: do minus 4 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: w porównaniu do innych warzyw kapustnych, kapusta pekińska jest mniej odporna na mróz


Kapusta włoska
Odporność na mróz: młode, zahartowane sadzonki kapusty włoskiej przetrzymują przymrozki do minus 6-7 stopni Celsjusza; duże, dojrzałe główki kapusty włoskiej wytrzymują mróz do około minus 10 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: kapusta włoska jest bardziej odporna na przymrozki niż kapusta biała i kapusta czerwona; zbyt długi okres chłodu wiosną może powodować przedwczesne wypuszczanie pędów kwiatostanowych


Marchew
Odporność na mróz: do minus 3-4 stopni Celsjusza; wyrzymuje też krótkie spadki temperatury do minus 8 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: marchew, gdy ma zieloną nać, wytrzymuje z reguły tylko przymrozki, ale zdarza się, że niewykopany przed zimą korzeń potrafi przezimować i wydać nasiona w następnym roku; marchew można siać tuż przed zimą (listopad-grudzień), by wzeszła wczesną wiosną


Modrak morski
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: nie; liście zbiera się przed zimą
Uwagi: modraki morskie to świetne warzywa mrozoodporne, ale lubią być ściółkowane na zimę np. słomą (zapobiega wysychaniu gleby)

Modrak morski. Fot. Niepodlewam

Modrak morski. Fot. Niepodlewam



Pietruszka
Odporność na mróz: do minus 3-4 stopni Celsjusza; wytrzymuje też krótkie spadki temperatury do minus 9 stopni Celsjusza. Pietruszka zimuje także czasem w postaci korzeni w gruncie. Jednak często przemarza. Zdarzają się też pietruszki tak odporne, że zimują co roku.
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: pietruszkę trzeba zebrać przed zimą; czasami pojedyncze, niezebrane korzenie, potrafią przezimować i w następnym roku zakwitają; pietruszkę można siać tuż przed zimą (listopad-grudzień), aby wykiełkowała wczesną wiosną

Pietruszka. Fot. Niepodlewam

Pietruszka. Fot. Niepodlewam


Por
Odporność na mróz: zwykle do minus 15 stopni, ale są też odmiany zimujące w gruncie, np. Arkansas, Bartek, Blizzard
Czy plonuje zimą: nie; zbiór najlepiej skończyć w listopadzie
Uwagi: aby pory przezimowały, nasiona trzeba wysiać na rozsadnik już w maju (V)


Rabarbar
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: rabarbar zimuje w postaci podziemnych kłączy


Rukola
Odporność na mróz: do minus 3-4 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: dodatkową ochroną rukoli przed mrozem jest agrowłóknina; agrowłóknina chroni również rokolę przed pchełkami ziemnymi

Rukola (Rokietta siewna). Fot. Niepodlewam

Rukola (Rokietta siewna). Fot. Niepodlewam


Roszponka
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: tak
Uwagi: gdy zima jest bezśnieżna i bardzo mroźna, liście roszponki mogą lekko brunatnieć na mrozie

Roszponka. Fot. Niepodlewam

Roszponka. Fot. Niepodlewam


Rzepa
Odporność na mróz: większość odmian do minus 3-4 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: nasiona rzepy kiełkują już w temperaturze 2-3 stopnie Celsjusza


Rzodkiewka
Odporność na mróz: do minus 3-4 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: dodatkową ochroną rzodkiewki przed przymrozkami może być agrowłóknina; agrowłóknina chroni też rzodkiewkę przed pchełkami ziemnymi


Rzodkiew
Odporność na mróz: do minus 4-5 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: rzodkiew jest trochę bardziej odporna na przymrozki niż rzodkiewka


Seler
Odporność na mróz: do minus 5 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: jesienne selery mają ładne, mocne liście


Skorzonera (Wężymord)
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: zimować powinna tylko skorzonera posiana w sierpniu (VIII)

Skorzonera. Fot. Niepodlewam

Skorzonera. Fot. Niepodlewam


Sałata
Odporność na mróz: większość odmian – do minus 6 stopni Celsjusza (tylko zahartowane!); są też odmiany zimowe odporne na duże mrozy, np. Laredo, Nansena, Reskia
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: sałatę ozimą dobrze lekko przykryć, np. słomą i gałęziami, bo może przemarznąć


Szalotka
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: szalotki to warzywa mrozoodporne i mogące rosnąć w tym samym miejscu latami, ale lepiej uprawiać je jako dwuletnie


Szczaw
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: szczaw to warzywo o minimalnych wymaganiach


Szczypiorek
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: zaschnięte liście szczypiorku najlepiej ściąć przed zimą

Szczypiorek. Fot. Niepodlewam

Szczypiorek. Fot. Niepodlewam


Szparag
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: szparag dobrze zimuje, ale gdy tworzy wypustki lubi mieć ciepło


Szpinak
Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Uwagi: szpinak dobrze sobie radzi nie tylko z przymrozkami, ale też śniegiem i gradem; można go siać przed zimą (we wrześniu) na zbiór wiosną

Szpinak. Fot. Niepodlewam

Szpinak. Fot. Niepodlewam

Podobne