Jest niewymagająca i zdrowo rośnie. Cebula siedmiolatka to warzywo wieloletnie uprawiane dla grubego szczypioru.

Inne nazwy: Czosnek dęty, Gruby szczypior, Tatarka
Cebulę siedmiolatkę uprawia się głównie dla liści. Mają pikantny smak podobny do liści cebuli zwyczajnej, mniej lub bardziej ostry w zależności od odmiany. Jadalne są również cebule lecz są małe.
Cechy: bylina
Cebula siedmiolatka to warzywo wieloletnie. Na tym samym miejscu może rosnąć wiele lat – przeciętnie 7 lat, stąd nazwa „cebula siedmiolatka”. W praktyce cebula siedmiolatka często dobrze rośnie w tym samym miejscu po kilkanaście lat.
Raz posiana w ogrodzie cebula siedmiolatka zostaje w nim na dziesiątki lat – rozsiewa się sama i „wędruje” na coraz to nowe stanowiska.
Wysokość: 50-70 cm
Cebula siedmiolatka bardzo szybko rośnie i rozrasta się na boki. Tworzy kępy roślin potomnych.
Kwitnienie: czerwiec (VI)
Kwiaty cebuli siedmiolatki są białe, zebrane w kuliste kwiatostany. Bardzo chętnie przylatują do nich trzmiele.
Kwiaty warto ścinać. Ten zabieg powoduje, że liście cebuli siedmiolatki dłużej mają delikatny smak.

Rozmnażanie: nasiona oraz podział kęp
Rozmnażanie cebuli siedmiolatki jest łatwe:
- Nasiona – cebulę siedmiolatkę sieje się w marcu i kwietniu (III-IV) oraz lipcu i sierpniu (VII-VIII). Siać można od razu do gruntu albo najpierw do skrzynek lub rozsadnik. Cebula siedmiolatka wschodzi bardzo dobrze w ciągu 14-20 dni. Bardzo łatwo rozsiewa się sama. Więcej o siewie cebuli siedmiolatki CZYTAJ TUTAJ
- Podział kęp – kępy cebuli siedmiolatki dzieli się szpadlem, skraca korzenie (są bardzo mocne) i sadzi w nowych miejscach. Najlepszy czas na przesadzanie to marzec i kwiecień (III-IV) oraz sierpień (VIII).
Zbiór: marzec – październik (III-X)
Cebula siedmiolatka plonuje od wczesnej wiosny do jesieni. Jadalne są przede wszystkim liście, czyli tak zwany gruby szczypior. Do jedzenia nadają się też cebule, ale są bardzo małe. W smaku są podobne, jak cebuli zwyczajnej.
Liście cebuli siedmiolatki są najlepsze w smaku do zakwitnięcia, czyli do czerwca (VI).
Na zimę liście zasychają lecz cebula siedmiolatka zimuje pod ziemią.

Zastosowanie: sałatki, na kanapki, do twarożku, zupy, dania duszone
Szczypior cebuli siedmiolatki można często obcinać. Szybko odrasta i obficie plonuje,
Stanowisko: słoneczne lub lekki półcień
Gdzie siać i sadzić: warzywnik
Gleba: żyzna lub przeciętna; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6,5-7)
Cebulę siedmiolatkę najlepiej siać w drugim roku po oborniku. Lubi nawożenie kompostem. Dobrze toleruje słabszą ziemię.

Podlewanie: rzadko
Cebula siedmiolatka ma bardzo silny system korzeniowy. Wystarczy ją podlewać tylko w czasie suszy oraz wschodzenia.
Nawożenie: kwiecień – sierpień (IV-VIII), raz w miesiącu
Do nawożenia cebuli siedmiolatki najlepiej używać nawozów naturalnych, np. gnojówek z pokrzywy lub dzikiego bzu czarnego, nawozu z pokrzywą albo biohumusu.
Cebula siedmiolatka lubi ściółkowanie kompostem.
Odporność na mróz: bardzo dobra
Cebula siedmiolatka świetnie zimuje w polskim klimacie. Nie ma potrzeby okrywania jej na zimę.

Choroby i szkodniki: bardzo odporna
Cebula siedmiolatka rośnie zdrowo. Nie wymaga oprysków. Jest odporna na choroby. Nie lubią jej szkodniki.
Ciekawe odmiany cebuli siedmiolatki
- Afrodyta
- Flamenco
- Kroll
- Sprintesa
- Wita
Warto wiedzieć
- Cebula siedmiolatka jest warzywem uprawianym od wieków. Tak o jej uprawie pisał ks. Krzysztof Kluk w książce „O roślinach, ich trzymaniu i zażyciu” z 1777 roku: „Siedmiolatka, Tatarka, i pod różnym imieniem, im się więcej szczypiorku urywa, tym go więcej rośnie”.