Warzywa dwuletnie – lista gatunków

Z reguły warzywa dwuletnie są uprawiane jako rośliny jednoroczne. W drugim roku uprawy bowiem wydają nasiona i stają się niesmaczne. Oto lista.

Warzywa dwuletnie zakwitają w drugim roku uprawy. Dlatego uprawia się je zwykle jako rośliny jednoroczne. Przykładami takich warzyw są kalarepa i seler korzeniowy. Fot. Niepodlewam

W pierwszym roku uprawy warzywa dwuletnie robią zapasy – najczęściej w korzeniach i liściach. Tę cechę wykorzystują ludzie, zjadając je. Jeśli nie trafią na talerz, w drugim roku uprawy zakwitają (jeżeli przezimują) i wydają nasiona. W tym czasie zużywają zapasy zebrane w pierwszym roku.

Czasami zdarza się, że warzywa dwuletnie zakwitają przedwcześnie – już w pierwszym roku uprawy. To zjawisko jest określane jako pośpiechowatość, a jest spowodowane niską temperaturą wiosną. Zdarzają się też uparciuchy, które nie chcą zakwitnąć w drugim roku uprawy. Przyczyną są geny.

Brukiew (Karpiele)

Części jadalne: korzeń

Odporność na mróz: prawie całkowita (może wymarzać przy bardzo dużym mrozie)

Czy plonuje zimą: nie

 

Burak ćwikłowy

Części jadalne: korzeń

Odporność na mróz: do minus 3-4 stopni Celsjusza (starsze buraki)

Czy plonuje zimą: nie

Burak ćwikłowy – uprawa w gruncie

Burak liściowy

Części jadalne: liście i ogonki liściowe

Odporność na mróz: do minus 4 stopni Celsjusza

Czy plonuje zimą: nie

Burak liściowy – uprawa i odporność

 

Cebula

Części jadalne: pochwy liściowe (tworzące cebule) oraz liście

Odporność na mróz: większość odmian do minus 2-3 stopni Celsjusza, a niektóre mogą zimować

Czy plonuje zimą: nie

 

Cykoria sałatowa

Części jadalne: liście

Odporność na mróz: do minus 7-10 stopni Celsjusza

Czy plonuje zimą: tak, ale na początku zimy, jeśli temperatura wynosi do minus 5 stopni Celsjusza (liście odzyskują wigor w czasie odwilży)

 

Endywia

Części jadalne: liście

Odporność na mróz: większość odmian do minus 10 stopni Celsjusza, ale niektóre potrafią przetrwać całą zimę

Czy plonuje zimą: tak, ale tylko na początku zimy, jeśli temperatura wynosi do minus 5 stopni Celsjusza (liście odzyskują wigor w czasie odwilży)

Endywia – uprawa i wymagania

 

Jarmuż

Części jadalne: liście i ogonki liściowe

Odporność na mróz: całkowita

Czy plonuje zimą: tak

Jarmuż – uprawa i odporność

 

Kalarepa

Części jadalne: zgrubiałe łodygi, liście i ogonki liściowe

Odporność na mróz: do minus 5 stopni Celsjusza

Czy plonuje zimą: nie

Kalarepa – uprawa i wymagania

 

Kapusta biała

Części jadalne: liście

Odporność na mróz: do minus 5-8 stopni Celsjusza

Czy plonuje zimą: nie

 

Kapusta brukselska (Brukselka)

Części jadalne: liście zebrane w małe główki

Odporność na mróz: prawie całkowita (może przemarzać przy bardzo dużych mrozach)

Czy plonuje zimą: tak

 

Kapusta czerwona

Części jadalne: liście

Odporność na mróz: do minus 5-8 stopni Celsjusza

Czy plonuje zimą: nie

 

Kapusta włoska

Części jadalne: liście

Odporność na mróz: do minus 6-10 stopni Celsjusza

Czy plonuje zimą: nie

 

Marchew

Części jadalne: korzeń

Odporność na mróz: do minus 3-4 stopni Celsjusza, toleruje krótkie spadki do minus 8 stopni Celsjusza

Czy plonuje zimą: nie

Marchew – uprawa i wymagania

 

Pasternak

Części jadalne: korzeń

Odporność na mróz: całkowita

Czy plonuje zimą: nie

 

Pietruszka korzeniowa

Części jadalne: korzeń i liście

Odporność na mróz: do minus 3-4 stopni Celsjusza (toleruje krótkie spadki do minus 9 stopni); zdarzają się też egzemplarze, które potrafią przezimować

Czy plonuje zimą: nie

 

Pietruszka naciowa

Części jadalne: liście

Odporność na mróz: do minus 3-4 stopni Celsjusza (toleruje krótkie spadki do minus 9 stopni); zdarzają się też egzemplarze, które potrafią przezimować

Czy plonuje zimą: nie

Pietruszka – uprawa i odporność

 

Por

Części jadalne: liście

Odporność na mróz: do minus 15 stopni Celsjusza, ale są też odmiany zimujące

Czy plonuje zimą: tak (odmiany zimowe)

Por – uprawa i wymagania

 

Seler korzeniowy

Części jadalne: korzeń i liście

Odporność na mróz: do minus 5 stopni Celsjusza

Czy plonuje zimą: nie

 

Seler naciowy

Części jadalne: liście

Odporność na mróz: do minus 5 stopni Celsjusza

Czy plonuje zimą: nie

 

Skorzonera (Wężymord)

Części jadalne: korzeń

Odporność na mróz: całkowita

Czy plonuje zimą: nie