Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Rzodkiewka Krakowianka – uprawa, smak, odporność
Rzodkiewka Krakowianka jest okrągła, czerwona z białym końcem. To polska odmiana. Ma około 50 lat. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Krakowianka – uprawa, smak, odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Odmiana z korzeniami okrągłymi. Rzodkiewka Krakowianka nie ma skłonności do parcenia i zbyt wczesnego zakwitania. Jest lekko pikantna w smaku.

Rzodkiewka Krakowianka jest okrągła, czerwona z białym końcem. To polska odmiana. Ma około 50 lat. Fot. Niepodlewam
Rzodkiewka Krakowianka jest okrągła, czerwona z białym końcem. To polska odmiana wyhodowana około 50 lat temu. Fot. Niepodlewam

Cechy: rzodkiewka z korzeniami okrągłymi; w kolorze czerwonym z białym czubkiem

Korzenie rzodkiewki Krakowianka mają po około 2-3 cm średnicy.

Wysokość: około 15 cm

W porównaniu do innych odmian, rzodkiewka Krakowianka ma niewielką część nadziemną.

Rozmnażanie: nasiona

Nasiona rzodkiewki Krakowianka. Fot. Niepodlewam
Nasiona rzodkiewki Krakowianka. Fot. Niepodlewam

Termin siewu:

  • Wiosna – od marca do pierwszych dni maja (III-V)
  • Lato – sierpień (VIII) i do 15 września (IX)

Rzodkiewka Krakowianka jest zaliczana do odmian wczesnych, do siewu wiosennego. Udaje się jednak także z siewu letniego.

Tak jak inne odmiany, rzodkiewka Krakowianka reaguje na długość dnia, ale jest mniej wrażliwa. Gdy dzień jest długi, zamiast wiązać korzenie, wybija w kwiatostany. Dlatego, by mieć plon, trzeba przestrzegać terminów siewu.

Rzodkiewki Krakowianki są gotowe do zbioru po około 35 dniach od siewu. Fot. Niepodlewam
Rzodkiewki Krakowianki są gotowe do zbioru po około 35 dniach od siewu. Fot. Niepodlewam

Głębokość siewu: 1 cm

Zbyt głęboki siew sprawia, że rzodkiewki mają zniekształcone korzenie. Więcej na ten temat CZYTAJ TUTAJ

Zbiór: po około 35 dniach od siewu

Zastosowanie: sałatki, na kanapki, dekoracja dań

Rzodkiewka Krakowianka ma delikatny, lekko piekący smak. Zgrubienia korzeniowe są soczyste, chropkie i białe w środku.

Można także jeść młode liście rzodkiewki Krakowianka. Nadają się np. do sałatek.

Młode liście rzodkiewki Krakowianka nadają się do sałatek. Fot. Niepodewam
Młode liście rzodkiewki Krakowianka nadają się do sałatek. Fot. Niepodewam

Stanowisko: słoneczne

W cieniu rzodkiewki nie zawiązują grubych korzeni.

Gdzie siać: grunt, tunele foliowe, szklarnie, pod włókniną

Rzodkiewki Krakowianki dobrze siać z warzywami, które długo kiełkują, np. pietruszką (w tym samym rzędzie).

Gleba: żyzna, próchnicza

Najlepsza jest ziemia nawieziona kompostem (jesienią lub wiosną). Dawka – około 5 kg kompostu na metr kwadratowy.

Ziemia nie powinna być świeżo wapnowana. Wapno zwiększa odczyn ziemi, a to sprzyja parchowi rzodkiewki. Na korzeniach pojawiają się wklęsłe plamy, wyglądające jak białe kratery lub krosty.

Podlewanie: umiarkowane

Z podlewaniem nie należy przesadzać. Gdy rzodkiewka Krakowianka ma zbyt dużo wody, miąższ korzeni może stać się szklisty.

Rzodkiewka Krakowianka ma korzenie białe w środku, chrupkie, lekko pikantne. Fot. Niepodlewam
Rzodkiewka Krakowianka ma korzenie białe w środku, chrupkie, lekko pikantne. Fot. Niepodlewam

Nawożenie: niekonieczne w uprawie amatorskiej

Jeżeli miejsce pod rzodkiewkę nie było zasilone kompostem, korzystnie jest przykryć nim nasiona przynajmniej po siewie.

Gdy gleba jest słaba, w fazie 3-4 liścia można użyć nawozu naturalnego, na przykład na bazie odchodów dżdżownic albo gnojówkę z pokrzywy. Z powodu krótkiego okresu wegetacji lepiej unikać nawożenia sztucznego.

Odporność na mróz: wytrzymuje przymrozki do minus 3-4 stopni Celsjusza

Choroby i szkodniki: odmiana odporna

Rzodkiewka Krakowianka nie ma skłonności do parcenia. Jest atakowana przez pchełki ziemne.

Jak walczyć z pchełkami ziemnymi CZYTAJ TUTAJ

Dziury w liściach rzodkiewki Krakowianka to efekt żerowania pchełek ziemnych. Fot. Niepodlewam
Dziury w liściach rzodkiewki Krakowianka to efekt żerowania pchełek ziemnych. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Rzodkiewka Krakowianka to polska odmiana. Wyhodowano ją w latach 70. XX wieku. Nadal jest bardzo popularna.
Wejdź do sklepu ogrodniczego

Internetowy sklep ogrodniczy

Pomożemy zająć się Twoim ogrodem

sklep.niepodlewam.pl

rzodkiewka odmiany rzodkiewka odmiany biało-czerwone rzodkiewka odmiany okrągłe rzodkiewka odmiany polskie
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Poprzedni artykułZiemniak wczesny – uprawa współrzędna w ogrodzie
Następny Artykuł Jabłoń Reneta Szampańska – uprawa, odporność, zapylacze

Inni czytali również:

Pomidor Bajaja – uprawa, smak, choroby

Ogórek Marketmore – uprawa, smak, odporność

Jarmuż Scarlet – uprawa, smak, odporność

Zostaw komentarz Cancel Reply

Sklep Niepodlewam zaprasza

SKLEP

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Filmy dla Ciebie
Nawóz bezpieczny trawnik

Nawóz bezpieczny trawnik

Jest w 100% naturalny. Utrzymuje wilgoć i przywraca życie biologiczne glebie. Zawiera próchnicę.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Lilie mieszańce longiflorum – uprawa i odporność
  • Jakie stoły ogrodowe – 3 wskazówki
  • Piwonia Coral Sunset – uprawa i ciekawostki
  • Strączyniec podwójnie groniasty – uprawa i odporność
  • Nawożenie oregano – jakie nawozy i termin
  • Jastrun właściwy – uprawa i odporność
  • Funkia Rainbow`s End – uprawa i ciekawostki
  • Różanecznik Saint Michel – uprawa i ciekawostki
  • Azalia Maruschka – uprawa i ciekawostki
  • Lilak pospolity Charles Joy – uprawa i odporność
Zostań Mecenasem
Filmy wybrane dla Ciebie
Najpopularniejsze
  • Czosnek – kiedy wykopywać i zbierać
    Czosnek – kiedy wykopywać i zbierać
  • Siew warzyw do gruntu w lipcu
    Siew warzyw do gruntu w lipcu
  • Siew warzyw do gruntu w czerwcu
    Siew warzyw do gruntu w czerwcu
  • Pchełki ziemne – jak się pozbyć. Sposoby naturalne i chemia
    Pchełki ziemne – jak się pozbyć. Sposoby naturalne i chemia
  • Sucha zgnilizna wierzchołkowa - choroba owoców pomidora
    Sucha zgnilizna wierzchołkowa - choroba owoców pomidora
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
© 2022 Niepodlewam.pl.

Wpisz szukaną frazę powyżej i kliknij Enter, żeby wyszukać. Aby anulować wciśnij Esc.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
 

Loading Comments...