Sierpień to dobra pora na siew warzyw do gruntu. Nadają się tylko niektóre, jak koper, roszponka, rzodkiewka, szczaw czy szpinak. Oto lista.
Cebula – około 15 sierpnia (VIII)
Uwagi: do siewu ozimego nadają się wczesne i średniopóźne odmiany cebuli, np. Albion, Bila, Clipper, Corona, Czerniakowska, Efekt, Hilton, Kristine, Rawska, Spirit, Wenta, Żytawska. Plon zbiera się wiosną.
Cebula siedmiolatka – cały sierpień (VIII)
Uwagi: cebulę siedmiolatkę można siać od razu do gruntu. Dobry czas na siew to także marzec i kwiecień (III-IV) oraz lipiec (VII).
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Kapusta pekińska – pierwsza połowa sierpnia (VIII)
Uwagi: kapusta pekińska wschodzi szybko (5-10 dni). Nadaje się do uprawy także z rozsady, ale jest wrażliwa na przesadzanie (podobnie jak np. arbuzy). Dlatego siew warzyw od razu do gruntu, takich jak kapusta pekińska, jest mniej kłopotliwy.
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Komatsuna (Kapusta japońska, Szpinak musztardowy) – cały sierpień (VIII)
Uwagi: komatsuna rośnie bardzo szybko. Można ją siać także w pierwszej połowie września (IX).

Koper ogrodowy – do 10 sierpnia (VIII)
Uwagi: koper posiany w sierpniu warto zraszać, by nasiona wzeszły jak najszybciej (trwa to zwykle 14 dni). Chodzi o to, by koper zdążył dorosnąć do zbioru przed przymrozkami jesiennymi (ginie przy najmniejszych), które w polskim klimacie mogą być już we wrześniu (IX).
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Mizuna (Musztardowiec) – cały sierpień (VIII)
Uwagi: mizuna plonuje bardzo szybko. Nadaje się do uprawy w gruncie i donicach. Można ją także siać w pierwszej połowie września (IX) oraz wiosną.

Roszponka – cały sierpień (VIII)
Uwagi: roszponka jest całkowicie mrozoodporna (choć wygląda na delikatną). Można ją zbierać nawet zimą.
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Rukola (rokietta siewna) – cały sierpień (VIII)
Uwagi: rukolę warto siać w odstępach kilkudniowych (np. co tydzień), by zapewnić ciągły zbiór. To jedno z najszybciej plonujących warzyw.
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Rzepa – pierwszy tydzień sierpnia (VIII)
Uwagi: do siewu sierpniowego najlepsze są odmiany późne rzepy, np. Złota Kula.
Rzeżucha – do połowy sierpnia (VIII)
Uwagi: w gruncie rzeżucha rośnie dłużej niż w domu (uprawiana np. na wacie czy ligninie). Ma jednak bogatszy aromat. Musi być obficie podlewana. Jeśli druga połowa sierpnia (VIII) jest bardzo ciepła, rzeżuchę także można siać. Trzeba pamiętać, że rzeżucha najlepiej rośnie w temperaturze około 20 stopni Celsjusza, a w polskim klimacie po 15 sierpnia (VIII) noce są często chłodne.
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Rzodkiewka – cały sierpień (VIII)
Uwagi: na siew warzyw w sierpniu lepsze są późne odmiany rzodkiewki. Dni są już na tyle krótkie, że rzodkiewka nie wybija w kwiatostany. Plony jesienne rzodkiewki bywają bardziej udane niż z siewu wiosennego.
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Skorzonera (Wężymord) – do 20 sierpnia (VIII)
Uwagi: skorzonerę posianą w sierpniu zbiera się dopiero latem następnego roku (jest mrozoodporna). Młode siewki trzeba podlewać, bo są wrażliwe na brak wody.
Skorzonerę można siać nawet cały sierpień, ale tylko w cieplejszych rejonach. Młode siewki skorzonery mogą bowiem zniszczyć nocne przymrozki we wrześniu (IX). Starsze rośliny są odporne na mróz.
Szczaw – pierwszy tydzień sierpnia (VIII)
Uwagi: tak posiany szczaw dobrze zimuje (zwłaszcza pod śniegiem). Zbiór liści jest na wiosnę.
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Szczypiorek – cały sierpień (VIII)
Uwagi: szczypiorek można siać także w marcu i kwietniu (III-IV) oraz lipcu (VII)
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ
Szpinak – pierwszy tydzień sierpnia (VIII)
Uwagi: posiany w sierpniu szpinak rośnie równie dobrze jak wiosną. Rzadziej są bowiem upały, których to warzywo nie lubi. Jednocześnie jest dużo słońca, które szpinak uwielbia. Plon zbiera się na przełomie września i października (IX). Szpinak dobrze znosi przymrozki.
Nasiona: KLIKNIJ TUTAJ

Trybula – cały sierpień (VIII)
Uwagi: trybula świetnie znosi przymrozki.
Warto wiedzieć
- Sierpień to miesiąc, gdy dni stają coraz krótsze i chłodniejsze. To lubią np. rzodkiewka i szpinak.
- Sierpniowy siew warzyw uwzględnia zarówno gatunki plonujące jeszcze tego samego roku, jak i w następnym. W tym samym roku zbiera się np. kapustę pekińską, koper, roszponkę, rzeżuchę, rzodkiewkę, szpinak, trybulę. W kolejnym roku plonują – posiane w sierpniu – skorzonera i szczaw.