Pomidor Red Currant – uprawa, smak, choroby

Ma czerwone owoce, tak drobne jak porzeczki. Pomidor Red Currant to odmiana stara, wyjątkowo dekoracyjna na talerzach i jako roślina.

Pomidor Red Currant to odmiana typu porzeczkowa. Owoce są drobne. Fot. Niepodlewam

Cechy: pomidor wysoki z czerwonymi owocami wielkości porzeczek

Inne nazwy: Pomidor porzeczkowy Red Currant, Solanum lycopersicum Red Currant

Wysokość: 150-200 cm

Pomidor Red Currant rośnie aż do mrozów. Ma wiotkie pędy, wymaga podpór. Nie potrzebuje przycinania. Nadaje się do uprawie w gruncie i donicach.

Liście są małe, jasnozielone, zamszowe w dotyku. Prawie nie brudzą rąk i nie zostawiają na skórze zapachu pomidorów.

Rozmnażanie: nasiona

Termin siewu: od marca do połowy kwietnia (III-IV)

Pomidory Red Currant uprawia się tylko z rozsady.

Jak zrobić rozsadę pomidorów CZYTAJ TUTAJ

Uwaga! Rozsada pomidorów porzeczkowych Red Currant jest bardzo delikatna. Siewki są cienkie jak niteczki. Dlatego pierwsze 3-4 tygodnie są najtrudniejsze w uprawie. Potem Red Currant rośnie bardzo dobrze.

Termin sadzenia do gruntu: koniec maja i początek czerwca (V-VI)

Gdzie sadzić: warzywnik, szklarnia, donice

Liście pomidorów Red Currant są zamszowe w dotyku. Fot. Niepodlewam

Termin zbioru: od lipca (VII) do mrozów

Owoce: czerwone; bardzo małe (wielkość porzeczek), okrągłe; zebrane w długich gronach po około 20 sztuk (dojrzewają nierównomiernie); miąższ czerwony, średnio słodki na surowo, słodki w dania na ciepło, chrupki, soczysty, smaczny; skórka średnio gruba, dość mocna; nasiona nieliczne, drobne, niewyczuwalne podczas jedzenia; piętka niezauważalna

Najlepszy smak pomidory Red Currant mają w sierpniu (VIII). Plon jest obfity. Owoce nie mają tendencji do pękania oraz opadania na wietrze.

Zastosowanie: sałatki, marynaty, dania duszone, dekoracja potraw, np. zupy, ryba, kanapki

Pomidory porzeczkowe Red Currant są tak małe, że nie sposób się nimi najeść. Są wspaniałą dekoracją dań. Na ciepło mają inny smak niż na surowo – są słodsze. Nie trzeba ich gotować czy dusić; wystarczy posypać gorące danie pomidorkami, np. pieczoną rybę.

Stanowisko: słoneczne

Ziemia: żyzna, najlepsza jest ziemia kompostowa albo gnojowa

Podlewanie: obfite

Nie należy podlewać pomidorów na liście lecz tylko korzeniu. To zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.

Red Currant dobrze znosi krótkie przesuszenie. Lubi ściółkowanie słomą.

Nawożenie: obfite

Nawóz stosuje się przynajmniej raz w tygodniu (aż do 15 sierpnia). Dawki nawozu można rozłożyć na mniejsze i nawozić pomidora Red Currant kilka razy w tygodniu.

Choroby i szkodniki: odmiana odporna

W uprawie amatorskiej pomidor Red Currant nie sprawia większych problemów.

Największa trudność w jego uprawie to wyhodowanie rozsady. Siewki są drobniutkie. Gdy mają za mało światła i za dużo wody, atakuje je alternarioza pomidora. Potem Red Currant rośnie zdrowo, rzadziej choruje niż inne odmiany pomidorów.

W deszczowe lata oraz gdy jest często podlewany na liście bywa atakowany przez choroby grzybowe, jak zaraza ziemniaka, zgorzel podstawy łodyg i brunatna zgnilizna owoców pomidora.

Pomidor Red Currant nie jest wrażliwy na suchą zgniliznę wierzchołkową.

Pomidory Red Currant we wrześniu. To odmiana dobrze dojrzewająca aż do mrozów. Znakomicie znosi chłodne noce. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Pomidor Red Currant to stara odmiana. Po raz pierwszy pojawiła się w sprzedaży w latach 80. XIX wieku.
  • Pomidory porzeczkowe zostały odkryte w XVIII wieku w Peru. Rosną tam dziko, jak chwasty, ścieląc się po ziemi i wspinając po przypadkowych podporach.
  • W Polsce pomidora porzeczkowego uprawiano już w XIX wieku. Odmianę miał w ogrodzie i polecał nie tylko do jedzenia ogrodnik Leon Kołaczkowski w „Ogrodniku Polskim” w 1893 roku:

„[…] przepysznie nadawać się może dla kwiaciarstwa, np. tworzyć grupy, rabaty; przydatna jest do sadzenia pojedynczo na trawnikach lub też na szpalerki, rozpinając gałązki na drutach lub palikach […]”.