Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Jarmuż toskański – uprawa i odporność
Jarmuż toskański ma dłuższe liście niż zwykłe jarmuże. Fot. Niepodlewam

Jarmuż toskański – uprawa i odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma długie liście pokarbowane jak skóra dinozaurów. Jarmuż toskański to warzywo pochodzące z Włoch. Jest odporny na mróz.

Jarmuż toskański ma dłuższe liście niż zwykłe jarmuże. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Brassica oleracea, Czarna kapusta toskańska, Jarmuż czarny, Jarmuż Lacinato, Jarmuż włoski, Kapusta dinozaura, Kapusta palmowa, Liść Toskanii

To typ regionalnego jarmużu pochodzącego z włoskiej Toskanii. Wygląda inaczej niż zwykły jarmuż. Ma odmiany z co najmniej XIX wieku.

Cechy: roślina dwuletnia

Należy do rodziny kapustowatych. Spokrewniony jest np. z brokułem, kalafiorem, kapustą, modrakiem morskim. Ma jadalne liście oraz ogonki liściowe.

Liście jarmużu toskańskiego są długie, mocno karbowane. Przypominają skórę dinozaura.

Faktura na liściach jarmużu toskańskiego przypomina skórę dinozaura. Fot. Niepodlewam

Wysokość: 80-90 cm

Kwitnienie: maj (V)

Kwiaty są żółte. Pojawiają się w drugim roku uprawy.

Sklep Niepodlewam poleca nasiona: Jarmuż toskański Black Magic

Rozmnażanie: z nasion

Jarmuż sieje się do doniczek lub skrzynek w terminie 15 maja – 15 czerwca (V-VI).

Na przełomie czerwca i lipca (VI-VII) sadzonki jarmużu sadzi się na miejsca stałe. Powinny mieć po 10-15 cm wysokości.

Siew jarmużu – jak głęboko i kiedy

Zbiór: od jesieni do wiosny

Ścina się po jednym liściu lub więcej, w zależności od potrzeb w kuchni.

Zastosowanie: włoska zupa ribollity, sałatki, do makaronu, gotowania na parze, duszenia i pieczenia, a także na sok warzywny i chipsy

Liście jarmużu toskańskiego są jednym z głównych składników włoskiej zupy ribollity. To danie przygotowywane jest także m.in. z fasoli i chleba. Najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.

Jarmuż zawiera m.in. sulforafan, który pomaga zapobiegać nowotworom.

Stanowisko: słoneczne

Gdzie sadzić: warzywnik i rabaty kwiatowe (jako roślina ozdobna)

Gleba: przeciętna, najlepiej piaszczysta z domieszką gliny albo kompostu gliniastego (pH około 7)

Jarmuż toskański najlepiej sadzić w pierwszym i drugim roku po oborniku.

Podlewanie: umiarkowane

Nawożenie: w lipcu i sierpniu (VII-VIII)

Nawożenie jarmużu – kiedy oraz czym

Odporność na mróz: bardzo dobra

Liście można zrywać całą zimę.

Choroby i szkodniki: takie same jak kapusty

Groźną chorobą jest kiła kapusty (na korzeniach pojawiają się narośla i zgrubienia). Zapobiega jej zmianowanie – jarmuż uprawia się na tym samym miejscu co 4 lata.

Ze szkodników uciążliwe są bielinek kapustnik oraz mszyca kapuściana. Skuteczną ochroną przed nimi jest szczelne okrycie agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach.

Ciekawe odmiany jarmużu toskańskiego

  • Black Magic – bardzo ciemne liście; wysoki
  • Nero di Toscana – ciemne liście, wysoki

Warto wiedzieć

  • Jarmuż toskański pochodzi z Włoch. To regionalne warzywo popularne od wieków w Toskanii. Dawniej było jedzone przez ubogich rolników. Obecnie jest serwowane przez najlepsze restauracje na całym świecie.

 

Wejdź do sklepu ogrodniczego

Internetowy sklep ogrodniczy

Pomożemy zająć się Twoim ogrodem

sklep.niepodlewam.pl

jarmuż toskański uprawa jarmuż toskański wymagania
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Poprzedni artykułNawożenie oczarów – jakie nawozy i termin
Następny Artykuł Jałowiec łuskowaty – uprawa, odporność, cięcie

Inni czytali również:

Pomidor Bajaja – uprawa, smak, choroby

Ogórek Marketmore – uprawa, smak, odporność

Jarmuż Scarlet – uprawa, smak, odporność

Komentarze zablokowane

Filmy dla Ciebie
Najnowsze
  • Migdałowiec trójklapowy – uprawa i odporność
  • Tulipan Princess Irene – uprawa i ciekawostki
  • Kalina japońska – uprawa, odporność, cięcie
  • Tulipan późny – uprawa i odporność
  • Szafirek armeński White Magic – uprawa i ciekawostki
  • Narcyz Bridal Crown – uprawa i ciekawostki
  • Żywotnik zachodni Concesarini – uprawa i ciekawostki
  • Szachownica kostkowata – uprawa i odporność
  • Tulipan Fostera – uprawa i odporność
  • Krokosmia George Davison – uprawa i ciekawostki
Popularne

Sorry. No data so far.

Zostań Mecenasem
Filmy wybrane dla Ciebie
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
© 2022 Niepodlewam.pl.

Wpisz szukaną frazę powyżej i kliknij Enter, żeby wyszukać. Aby anulować wciśnij Esc.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
 

Loading Comments...