Siew patisonów – jak głęboko i kiedy

Patisony sieje się od 15 maja do 15 czerwca. Inny sposób to zrobienie rozsady w drugiej połowie kwietniu. Siew patisonów jest łatwy.

Siew patisonów w gruncie wykonuje się nie wcześniej niż 15 maja (V). W kwietniu można zrobić rozsadę. Fot. Niepodlewam

Patison to warzywo łatwe w uprawie. Siew patisonów jest prosty. Największa trudność to zapewnienie patisonom wysokiej temperatury podczas wschodzenia.

Patisony muszą mieć co najmniej 2- stopni Celsjusza (gleby). Jeśli wiosna jest chłodna, patisony wschodzą słabo. Pamiętać też trzeba, że patison nie jest odporny na przymrozki. Dlatego do gruntu musi być siany po 15 maja (V), gdy mija największe ryzyko przymrozków.

Termin siewu patisonów

Patisony można siać na dwa sposoby:

  • Siew do gruntu – od 15 maja do 15 czerwca. Nasiona umieszcza się po 1-2 sztuki w osobnych dołkach. Jeśli wzejdą dwa nasiona, słabszy patison trzeba usunąć (nie nadaje się do przesadzania). Siew patisonów do gruntu jest najpopularniejszy.
  • Rozsada – od 20 do 30 kwietnia (IV) po 1-2 nasiona patisonów sieje się do małych, osobnych doniczek (najlepiej jednorazowych, np. torfowych). Jeżeli wzejdą oba nasiona, słabszy patison należy usunąć. Rozsadę patisonów wysadza się do gruntu pomiędzy 20 maja a 20 czerwca (V-VI). Siew patisonów z rozsady stosuje się zwłaszcza na terenach, gdzie klimat jest chłodny, np. w górach.

Więcej o rozsadzie patisonów CZYTAJ TUTAJ

Głębokość siewu

Patisony sieje się na głębokość 2-3 cm.

Gdzie siać

Patisony to duże warzywa. Najmniejsze odmiany – krzaczaste – potrzebują powierzchni co najmniej metra kwadratowego powierzchni. Są też odmiany pnący, które często osiągają do 5 metrów długości.

Dlatego patisony najlepiej siać w warzywniku. Odmiany o długich pędach można uprawiać przy mocnych podporach.

Stanowisko dla patisonów musi być słoneczne.

Jaka ziemia

Patison lubi ziemię żyzną. Najlepiej rośnie w pierwszym roku po nawożeniu oborniku albo na bardzo dużej dawce kompostu.

Ziemia powinna mieć odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7).

Kiełkowanie

Patison najlepiej kiełkuje w temperaturze od 20 stopni Celsjusza (gleby). Trwa to najczęściej 7-10 dni. Ziemia musi być lekko wilgotna.

Patisony wschodzą słabo lub wcale, jeśli nie ma słońca, jest chłodno i bardzo mokro. Pod tym względem są bardziej wymagające niż np. cukinia.

Patison jest nieodporny na przymrozki. Niszczy go najmniejszy przymrozek. Jeżeli tak się stanie, siew patisonów trzeba powtórzyć. Można to zrobić aż do 15 czerwca (VI).

Zagon z patisonami.

Zagon z patisonami. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Patisony rosną tak bujnie, że można ich używać do niszczenia chwastów. Ich ogromne liście tak mocno zacieniają ziemią, że chwasty pod nimi praktycznie nie kiełkują.
  • Patisonów lepiej nie siać obok warzyw dyniowatych, takich jak dynia, ogórek, kabaczek. Mają bowiem te same choroby oraz szkodniki.