Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Groch Ambrosia – uprawa, smak, odporność
Groch Ambrosia ma duże, słodkie w smaku strąki. Fot. Niepodlewam

Groch Ambrosia – uprawa, smak, odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Jest słodki i bardzo smaczny. Groch Ambrosia nadaje się do jedzenia nawet na surowo. Można go uprawiać w ogrodzie i na balkonie.

Groch Ambrosia ma duże, słodkie w smaku strąki. Fot. Niepodlewam
Groch Ambrosia ma duże, słodkie w smaku strąki. To odmiana cukrowa. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Groch cukrowy Ambrosia, Groch zwyczajny Ambrosia, Pisum sativum Ambrosia

Cechy: roślina jednoroczna

Groch Ambrosia uprawia się dla słodkich w smaku strąków i nasion. Jego korzenie wiążą azot z powietrza.

Wysokość: 80 cm

Rozmnażanie: nasiona

Termin siewu grochu Ambrosia:

  • Marzec
  • Kwiecień – do 15 dnia tego miesiąca

Uwaga! Trzeba unikać siewy grochu Ambrosia po 15 kwietnia. Plon będzie mniejszy. Poza tym późno siany groch Ambrosia jest częściej atakowany przez szkodniki.

Głębokość siewu: 4 cm

Groch Ambrosia kiełkuje w temperaturze od 1-2 stopni Celsjusza (gleby).

Więcej kiedy i jak siać groch CZYTAJ TUTAJ

Nasiona groch Ambrosia. Fot. Niepodlewam
Nasiona groch Ambrosia. Fot. Niepodlewam

Zbiór: na zielone strąki i nasiona – po około 70 dniach od siewu, na ziarno suche – około 90 dni

Strąki grochu Ambrosia mają po około 9 cm długości. W każdym jest po 6-8 dużych nasion.

Zastosowanie: sałatki, mrożonki, dania gotowane i duszone, na surowo

Groch Ambrosia ma słodkie, delikatne w smaku nasiona. Póki nie są w pełni dojrzałe można je jeść nawet na surowo jako przekąskę. Słodkie i smaczne są także strąki, zwłaszcza młode.

Zielone strąki są świetne również gotowane i jako dodatek do dań duszonych. Nie zmieniają koloru podczas gotowania.

Stanowisko: słoneczne

O uprawie współrzędnej grochu CZYTAJ TUTAJ

Gdzie siać: grunt, tunele foliowe, szklarnie, donice (duże)

Groch Ambrosia dobrze rośnie zarówno w ogrodzie, jak w donicach, np. na balkonie. Pojemniki do uprawy grochu powinny mieć pojemność co najmniej 10 litrów.

Groch Ambrosia w donicy. Fot. Niepodlewam
Groch Ambrosia w donicy. Fot. Niepodlewam

Gleba: przeciętna, piaszczysta, najlepiej z dodatkiem próchnicy i gliny; odczyn od lekko kwaśnego do zasadowego (pH 6-7,5)

Groch Ambrosia lubi dodatek kompostu, ale nie może być on świeży (jego zapach zwabia śmietkę kiełkówkę – szkodnika niszczącego kiełkujący groch). Do ziemi pod groch można też dodawać trochę popiołu ze spalonego drewna, np. z grilla lub kominka.

Groch Ambrosia można również siać w drugim i trzecim roku po nawożeniu obornikiem (najlepszy jest słomiasty koński oraz krowi).

Podlewanie: umiarkowane

Groch Ambrosia najwięcej wody potrzebuje w czasie kiełkowania i kwitnienia. Nie lubi miejsc, gdzie zbierają się kałuże.

Nawożenie: niekonieczne w uprawie amatorskiej

Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza

Groch Ambrosia lubi chłodną, lekko wilgotną wiosnę, bez większego mrozu. Bardzo dobrze znosi przymrozki.

Choroby i szkodniki: średnio odporny

Groch Ambrosia, zwłaszcza siany późno (po 15 kwietnia) częściej atakują szkodniki, niż siany wcześnie. To m.in. miniarka szklarniówka (miniarka grochowa), mszyce, oprzędziki, pachówka strąkóweczka, strąkowiec grochowy.

Uciążliwe choroby grochu to fuzaryjne więdnięcie grochu (choroba świętojańska), mączniak prawdziwy grochy, mączniak rzekomy grochu, zgorzel korzeni i podstawy pędu.

Prosty sposób zapobiegania chorobom to zmianowanie grochu. Na tym samym miejscu nie powinien być siany częściej niż co 3-4 lata.

Groch Ambrosia owocuje obficie. Fot. Niepodlewam
Groch Ambrosia owocuje obficie. Fot. Niepodlewam
groch groch cukrowy groch cukrowy odmiany groch odmiany groch odmiany niskie
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleTrawa żubrówka – uprawa i odporność
Next Article Czy sadzić milin pod drzewem wiosną

Related Posts

Ziemniak – uprawa w ogrodzie

Pietruszka naciowa Astra – uprawa i smak

Szpinak Orbita – uprawa, smak, odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Sekret soczyście zielonego trawnika – nawóz wysokoazotowy z dodatkiem mączki bazaltowej
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
  • Przyśpieszanie kiełkowania fasoli to wcześniejszy plon. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania fasoli – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.