
Ma zielone, smaczne liście. Sałata rzymska Parris Island to odmiana amerykańska. Ceniona jest m.in. za odporność na wysoką temperaturę.
Inne nazwy: Lactuca sativa longifolia Parris Island, Sałata Parris Island, Sałata długolistna Parris Island, Sałata rzymska Parris Island Cos
Cechy: roślina jednoroczna
Ma jadalne liście w kolorze zielonym.
Wysokość: około 30 cm
Podczas kwitnienia osiąga około 100 cm.
Szerokość: około 20 cm
Tworzy długie, luźne rozety. Bardziej zwięzłe główki zawiązuje, gdy jest chłodno.
Liście można obrywać pojedynczo lub wyrywać całe rośliny w korzeniami.
Rozmnażanie: nasiona
Siew w kwietniu i maju (IV-V). Lepszy jest termin kwietniowy.
Zastosowanie: sałatki, w tym sałatka Cezara, na kanapki, dekoracja dań
Liście są grube, mocne, w zielonym kolorze. Młode listki są delikatne w smaku, zaś starsze – lekko gorzkawe.
Do jedzenia nadaje się do zakwitnięcia. Potem liście stają się twarde i niesmaczne.

Stanowisko: słoneczne
Dobrze znosi wysoką temperaturę.
Gdzie siać i sadzić: warzywnik, szklarnia, tunel foliowy, donice
Gleba: przeciętna lub żyzna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6-7,5)
Najlepiej plonuje w pierwszym roku po oborniku. Lubi stanowiska nawiezione kompostem świeżym lub granulowanym.
W uprawie doniczkowej należy jej zapewnić żyzną ziemię (najlepiej kompostową).
Podlewanie: umiarkowane
Ma mocny system korzeniowy. Toleruje lekkie przesuszenie.
Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby
Wyjątek: jeśli sałata rzymska jest uprawiana w donicy. Zasila się ją raz w tygodniu, najlepiej naturalnym nawozem.
Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza
Choroby i szkodniki: odporna
Nie sprawia większych problemów. Wyróżnia się odpornością na wysoką temperaturę.
Warto wiedzieć
- Nazwa Parris Island upamiętnia wyspę w USA (w Karolinie Południowej). Nazwa wyspy zaś pochodzi od nazwiska urzędnika, który pracował na niej w XVIII wieku. Był nim Alexander Parris.
- Sałatę Parris Island wyhodowano przed 1949 rokiem w stacji USDA & Clemson University w USA (Karolina Południowa). Obecnie to jedna z najpopularniejszych sałat rzymskich na świecie.