
Ich osłonki przypominają skorupki. Znajdują się w nich nawozy, glina oraz inne składniki. Nasiona inkrustowane mają zalety i wady.
Nasiona inkrustowane sprzedawane są też jako nasiona otoczkowane. Ich skład różni się w zależności od producenta nasion (podany jest na opakowaniach). Inkrustacja (otoczkowanie) to jedna z metod uszlachetnia nasion.
Co jest składnikiem otoczek? Bardzo często są to nawozy mineralne: naturalne – jak betonit, dolomit, mączka bazaltowa, popiół drzewny, albo sztuczne – np. donasienny Primus L. W otoczkach mogą być składniki poprawiające wilgotność ziemi, m.in. glina, kaolin, a także jej strukturę – np. mączka drzewna, torf.
Czasem w otoczkach nasion znajdują się też składniki, które zapobiegają i niszczą chorobotwórcze grzyby. Stosuje się m.in. ekstrakt z grejpfruta (np. Biosept) oraz pożyteczne, niepatogeniczne grzyby Pythium oligandrum (np. Polyversum WP). Wbrew obiegowym opiniom, w nasionach inkrustowanych przeznaczonych do amatorskiego użytku nie używa się chemicznych środków, np. insektycydów czy fungicydów.
Dlaczego nasiona inkrustowane mają różowy kolor? W otoczkach nasion znajdują się barwniki, np. koszenila (karmin) – wytwarzana z czerwca (pluskwiaka) o nazwie koszenila. Informują one, że nasiona są uszlachetnione. Nie należy ich jeść, np. przeznaczać na kiełki (microgreens). Nie nadają się też na karmę dla zwierząt domowych i dzikich. Czasem niektóre składniki otoczek, w tym naturalny barwnik, mogą uczulać, dlatego warto używać rękawiczek podczas siewu.

Nasiona inkrustowane mają zarówno zalety, jak i wady. Oto najważniejsze z nich:
Zalety nasion inkrustowanych (otoczkowanych)
Nasiona w otoczkach są większe
Inkrustowane nasiona zawsze są większe niż zwykłe – mają kształty zbliżone do kulek. Dzięki temu siew jest łatwiejszy. To spore ułatwienie np. dla osób, które mają słaby wzrok. Nawet tak drobne nasiona jak marchew czy cebula, jeśli są inkrustowane, można precyzyjnie umieszczać pojedynczo w dołkach.
Mniej przerywania siewek
Dzięki temu, że nasiona inkrustowane są duże, łatwiej uniknąć zbyt gęstego siewu. To sprawia, że roślin często nie trzeba przerywać, co oznacza mniej pracy, schylania się, przebywania na prażącym słońcu.
W przypadku marchwi brak przerywek sprawia również, że to warzywo jest mniej atakowane przez połyśnicę marchwiankę (jej larwy drążą korytarze w korzeniach). Zapach przerywanej marchwi jest dla połyśnic zachętą, by złożyć jaja.
Szybciej rosnące rośliny
Składniki znajdujące się w otoczkach to często nawozy naturalne lub sztuczne, działające szybko lub wolno. Producenci dobierają je tak, aby młode rośliny miały jak najlepszy start, nawet jeśli ziemia nie jest zbyt żyzna.
Zdrowsze siewki
W niektórych otoczkach znajdują się składniki, które wpływają na zdrowie roślin. Przykładowo, ekstrakt z grejpfruta zapobiega występowaniu chorób odglebowych, jak zgorzel siewek czy fytoftoroza.
Ochrona przed przesuszeniem
Otoczki nasion są suche. Rozpadają się w ziemi pod wpływem wilgoci. Dlatego w pierwszych dniach trzeba zadbać o podlewanie, ale tylko wtedy gdy jest sucho. Niektóre składniki otoczek, takie jak glina, kaolinit czy mączka bazaltowa, magazynują wodę. Dzięki temu wchodzące rośliny są mniej narażone na jej brak.
Ułatwienie dla początkujących
Nasiona inkrustowane przeznaczone są dla wszystkich ogrodników. Jednak początkującym szczególnie ułatwiają pracę. Po prostu otoczki pomagają w uprawie roślin.
Wady nasion inkrustowanych (otoczkowanych)
Nasiona inkrustowane są droższe
W porównaniu do zwykłych, nasiona inkrustowane kosztują więcej. Przeciętnie trzeba zapłacić dwa razy więcej.
Niezbyt duży wybór nasion inkrustowanych
W sklepach ogrodniczych jest zdecydowanie większy wybór nasion zwykłych niż inkrustowanych. W niewielu odmianach dostępne są np. burak, cebula, fasola, koper ogrodowy, marchew, ogórek, pietruszka, pomidor.
Otoczki trudno zrobić własnoręcznie
Sztuka robienia otoczkowanych nasion jest znana ogrodnikom od wieków. Dawniej stosowano np. glinę i obornik. Jednak zwykle nie inkrustowano pojedynczych nasion lecz robiono kule nasion. Pojedyncze osłonki robiono np. z nasion cytryn. Wkładano do nich nasiona sałaty. W tym zabiegu nie chodziło o to, by sałata rosła zdrowsza lub dorodniejsza lecz aby miała cytrynowy aromat.
Własnoręczne otoczkowanie pojedynczych nasion, zwłaszcza drobnych, jest trudne. Poza tym nasiona, podczas własnoręcznie wykonanego zabiegu, mogą stracić zdolność kiełkowania. Łatwiejsze jest zaprawianie nasion.