
Używa się jej do aromatyzowania napojów i dań, jako zioło oraz do dekoracji ogrodów i balkonów. Trawa cytrynowa lubi słoneczne stanowiska.
Inne nazwy: Cymbopogon citratus, Cytronella, Palczatka cytrynowa, West Indian lemon grass
Cechy: bylina
Trawa cytrynowa pochodzi z Azji. Uprawiana jest na całym świecie głównie jako przyprawa. Wykorzystywana jest też do dekoracji ogrodów i balkonów oraz jako zioło. W Polsce uprawiana w gruncie i donicach (nie zimuje w polskim klimacie), najczęściej jako roślina jednoroczna.
Wysokość: około 150 cm – w gruncie, około 50 cm – w donicach
W naturalnych warunkach trawa cytrynowa dorasta do 300 cm.
Kwitnienie: rzadko kwitnie i wydaje nasiona.
Kwiaty są niepozorne, zebrane w wiechę o długości około 40 cm.
Liście: szarozielone
Trawa cytrynowa ma liście wąskie, długie, ostro zakończone.
Zastosowanie: aromatyzowanie napojów i dań, rabaty kwiatowe, trawa dla kotów
Trawa cytrynowa jest bardzo popularna zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Najbardziej znana jest tajska zupa Tom-yum. Na całym świecie jest często dodawana do herbaty oraz innych napojów. Nadaje im cytrynowy aromat.
W tradycyjnej medycynie Indian Ameryki Południowej trawa cytrynowa była stosowana w stanach lękowych. W Indiach używano jej m.in. na katar i depresję.

Stanowisko: słoneczne
Gleba: przeciętna, lekko wilgotna; odczyn od kwaśnego do lekko zasadowego (pH 5,5-7,5)
Nie jest wymagająca co do ziemi, ale nie powinna być zbyt sucha.
Podlewanie: w sezonie wegetacyjnym – umiarkowane, zimą (podczas przechowywania) – oszczędne
Nawożenie: trawy w donicach – co tydzień, trawy w gruncie – raz w miesiącu
Odpowiednie nawozy to np. kompost i biohumus.
Rozmnażanie: nasiona i sadzonki
Przesadzanie: nie ma potrzeby
Cięcie: w sezonie – liście obcina się pojedynczo do potraw, po sezonie (tylko egzemplarze przeznaczone do przechowania przez zimę) – wszystkie liście na wysokości około 20 cm
Źdźbła trawy cytrynowej można suszyć i mrozić.
Wytrzymałość na mróz: do minus 9 stopni Celsjusza (części podziemne)
Nie zimuje w gruncie w polskim klimacie.
Przez zimę przechować można trawy cytrynowe rosnące w donicach. Odpowiednie są pomieszczenia nieogrzewane, widne, w których temperatura nie spada poniżej 5 stopni Celsjusza.
Choroby i szkodniki: bardzo odporna
Warto wiedzieć
- Z trawy cytrynowej wyrabia się też olejki, kosmetyki oraz perfumy.