Warzywa

Groch Hrabia to odmiana cukrowa, wyhodowana w Polsce. Fot. Niepodlewam

Groch Hrabia – uprawa, smak, odporność

Jest słodki w smaku. Groch Hrabia to polska odmiana cukrowa. Nadaje się na przekąskę na surowo, ale też do sałatek ...
Czytaj Dalej
Pomidor Mieszko ma czerwone owoce w kształcie jajka. Fot. Niepodlewam

Pomidor Mieszko – uprawa, smak, choroby

Ma czerwone, średniej wielkości owoce jak jajka. Pomidor Mieszko to niska odmiana. Dorasta do 100 cm wysokości. Świetny m.in. na ...
Czytaj Dalej
Rzodkiewka Candela di Fuoco ma bardzo duże zgrubienia korzeniowe. Jest ostra w smaku. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Candela di Fuoco – uprawa, smak, odporność

Ma bardzo duże, długie korzenie. Rzodkiewka Candela di Fuoco to włoska odmiana, ostra w smaku. Sieje się ją wczesną wiosną ...
Czytaj Dalej
Kalarepa Delikates Biała to polska, bardzo smaczna odmiana. Fot. Niepodlewam

Kalarepa Delikates Biała – uprawa, smak, odporność

Ma duże, soczyste, pyszne zgrubienia korzeniowe. Kalarepa Delikates Biała to polska odmiana. Jest odporna. Nadaje się do uprawy nawet w ...
Czytaj Dalej
Szpinak Greta to polska odmiana. Fot. Niepodlewam

Szpinak Greta – uprawa, smak, odporność

Zdrowo rośnie i dobrze plonuje. Szpinak Greta to polska odmiana. Nadaje się do siewu wiosną, latem i jesienią. Cechy: roślina ...
Czytaj Dalej
Rzodkiewka Zlata ma żółte korzenie w jasnym, złotym odcieniu. Jest średnio ostra w smaku. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Zlata – uprawa, smak, odporność

Ma żółte, duże, okrągłe korzenie. Rzodkiewka Zlata to czeska odmiana, średnio ostra w smaku. Sieje się ją na przełomie zimy ...
Czytaj Dalej
Szpinak Asta ma liście delikatne w smaku. Szybko plonuje. Fot. Niepodlewam

Szpinak Asta – uprawa, smak, odporność

To polska odmiana. Szpinak Asta rośnie szybko i obficie plonuje. Najlepiej siać go latem i przed zimą albo wczesną wiosną, ...
Czytaj Dalej
Cebula siedmiolatka jest łatwa w uprawie. Zjada się głównie gruby szczypior. Fot. Niepodlewam

Cebula siedmiolatka – uprawa i wymagania

Jest niewymagająca i zdrowo rośnie. Cebula siedmiolatka to warzywo wieloletnie uprawiane dla grubego szczypioru. Inne nazwy: Czosnek dęty, Gruby szczypior, ...
Czytaj Dalej
Szczypiorek jest niewymagający i odporny na największe mrozy. Fot. Niepodlewam

Szczypiorek – uprawa i wymagania

To warzywo wieloletnie. Szczypiorek plonuje od końca zimy do późnej jesieni. Jest niewymagający i bardzo odporny. Łatwo się rozmnaża. Inne ...
Czytaj Dalej
Okra Clemson Spineless na owoce wyglądające jak zielone strąki. Nadają potrawom lekko kleista konsystencję. Fot. Niepodlewam

Okra Clemson Spineless – uprawa, smak, odporność

To stara, amerykańska odmiana. Okra Clemson Spineless jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Dobrze plonuje. Jest bardzo smaczna ...
Czytaj Dalej
Dynia Makaronowa Warszawska ma duże, owalne owoce. Bardzo obficie plonuje. Fot. Niepodlewam

Dynia Makaronowa Warszawska – uprawa, smak, odporność

Ma duże owoce i obficie plonuje. Dynia Makaronowa Warszawska to polska odmiana. Świetnie smakuje m.in. w placuszkach, zapiekankach, zupach. Inne ...
Czytaj Dalej
Miechunka pomidorowa ma owoce wyglądające jak zielone pomidory. Są jednak w osłonkach i lekko lepkie od wosku. Fot. Niepodlewaa

Miechunka pomidorowa – uprawa i wymagania

To popularne warzywo w kuchni meksykańskiej. Miechunka pomidorowa lubi słońce. Uprawiana jest z rozsady. Nasiona sieje się w marcu. Inne ...
Czytaj Dalej
Pomidor Poranek jest niski (około 100 cm wysokości). Ma średniej wielkości owoce. Fot. Niepodlewam

Pomidor Poranek – uprawa, smak, choroby

Ma czerwone, średniej wielkości owoce. Pomidor Poranek to niska odmiana. Dorasta do 100 cm wysokości. Nadaje się do uprawy w ...
Czytaj Dalej
Komatsuna to warzywo o jadalnych liściach. Rośnie błyskawicznie, także w donicach. Na zdjęciu jest odmiana Tendergreen. Fot. Niepodlewam

Komatsuna – uprawa i wymagania

To warzywo bardzo łatwe w uprawie. Komatsuna rośnie błyskawicznie. Świetnie znosi przymrozki. Nadaje się do uprawy wiosną i jesienią w ...
Czytaj Dalej
Fasola Blauhilde ma fioletowe, duże, mięsiste strąki o długości około 20 cm. Po ugotowaniu stają się ciemnozielone. Fot. Niepodlewam

Fasola Blauhilde – uprawa, smak, odporność

To tyczna odmiana z fioletowymi strąkami. Fasola Blauhilde plonuje obficie. Najlepiej siać ją od 15 maja do 15 czerwca. Jest ...
Czytaj Dalej
Pomidor Malinowy Warszawski to klasyczna odmiana typu malinowego. Owoce są duże, mięsiste. Fot. Niepodlewam

Pomidor Malinowy Warszawski – uprawa, smak, choroby

Ma malinowe, duże, mięsiste owoce. Pomidor Malinowy Warszawski to polska odmiana. Dorasta do 200 cm wysokości. Potrzebuje mocnych podpór. Cechy: ...
Czytaj Dalej
Rzodkiewka Tytania ma korzenie czerwone, okrągłe. To polska odmiana. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Tytania – uprawa, smak, odporność

To polska odmiana z czerwonymi, okrągłymi korzeniami. Rzodkiewka Tytania może być siana na przełomie zimy i wiosny oraz późnym latem ...
Czytaj Dalej
Arbuz Janosik to polska odmiana. Jest żółty w środku. Fot. Niepodlewam

Arbuz Janosik – uprawa, smak, odporność

Ma pyszne owoce żółte w środku. Arbuz Janosik to polska odmiana. Nadaje się do uprawy w gruncie, na balkonie i ...
Czytaj Dalej