Warzywa

Rzodkiewka Mila ma biało-czerwone korzenie, walcowate. Jest łagodna w smaku. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Mila – uprawa, smak, odporność

To polska odmiana z korzeniami typu paluszki. Rzodkiewka Mila może być siana wiosną oraz późnym latem. Dobrze plonuje. Cechy: rzodkiewka ...
Czytaj Dalej
Endywia jest podobna w smaku do sałaty. Na zdjęciu: endywia Grumola Rossi de Verona o czerwonozielonych liściach. Fot. Niepodlewam

Endywia – uprawa i wymagania

Jest podobna do sałaty z wyglądu i w smaku. Endywia ma od niej mniejsze wymagania. Jest odporna na mróz. Endywię ...
Czytaj Dalej
Szczaw to warzywo wieloletnie. Fot. niepodlewam

Szczaw – uprawa i wymagania

To warzywo wieloletnie odporne na mróz. Szczaw rozmnaża się wiosną oraz w sierpniu z nasion i przez podział kęp. Lubi ...
Czytaj Dalej
Koper włoski mocno pachnie z nutą anyżkową. Jadalna jest cała część nadziemna. Fot. Niepodlewam

Koper włoski – uprawa i wymagania

To warzywo i roślina lecznicza. Koper włoski ma m.in. właściwości odmładzające. Nie lubi kwaśnej ziemi. Potrzebuje dużo słońca. Inne nazwy: ...
Czytaj Dalej
Fasola najlepiej rośnie i plonuje w miejscach słonecznych. Fot. Niepodlewam

Fasola – uprawa i wymagania

Jej uprawa jest łatwa. Fasola ma odmiany wysokie i niskie. Można ją siać od połowy maja aż do pierwszych dni ...
Czytaj Dalej
Szpinak uprawia się dla liści. Plon zbiera się szybki - nawet już po miesiącu. Fot. Niepodlewam

Szpinak – uprawa i wymagania

Lubi chłód i żyzną, wilgotną ziemię. Szpinak rośnie bardzo szybko. Uprawa jest łatwa. Musi być siany tak, by przed zbiorem ...
Czytaj Dalej