Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Sałata łodygowa – uprawa i wymagania
Sałata łodygowa ma charakterystyczne, długie liście. Jest mniej wymagająca niż np. sałata masłowa. Fot. Niepodlewam

Sałata łodygowa – uprawa i wymagania

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email
Wejdź do sklepu ogrodniczego

Internetowy sklep ogrodniczy

Pomożemy zająć się Twoimi pomidorami

sklep.niepodlewam.pl

Ma jadalne liście i łodygę. Sałata łodygowa jest odporna i niewymagająca. Znana jest także jako głąbik krakowski czy sałata szparagowa.

Sałata łodygowa ma charakterystyczne, długie liście. Jest mniej wymagająca niż np. sałata masłowa. Fot. Niepodlewam

 

Inne nazwy: Głąbik, Głąbik krakowski, Głąbiki krakowskie, Lactuca augustana, Sałata krakowska, Sałata szparagowa

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: 30-50 cm (w czasie kwitnienia do 100 cm)

Szerokość: około 20 cm

Sałaty łodygowe tworzą luźne rozety liściowe na grubym, wysokim pędzie. Liście można obrywać pojedynczo albo wyrywać całe rośliny w korzeniami.

Po oberwaniu wszystkich liści, łodyga przypomina szparag – stąd popularna nazwa sałata szparagowa. Jest jadalna.

Rozmnażanie: nasiona

Sałata łodygowa jest wrażliwa na długość dnia. Gdy dzień jest długi, zakwita. Staje się wtedy niesmaczna. Dlatego trzeba przestrzegać terminów siewu.

Sałatę łodygową można  siać od razu do gruntu albo z rozsady:

  • Siew do gruntu – od 15 marca do 15 kwietnia (III-IV) oraz ostatni tydzień czerwca (VI) i pierwszy tydzień lipca (VII);
  • Rozsada – od 15 do 31 marca (III), sadzenie do gruntu od 10 do 25 kwietnia (IV)

Głębokość siewu: 1 cm

Sałata łodygowa dobrze znosi wiosenne przymrozki

Siew sałaty łodygowej – jak głęboko i kiedy

Zastosowanie: łodygi i liście są świetne do sałatek, na kanapki, dekoracji dań; łodygi można także kwasić, gotować, dodawać do dań duszonych

Ma smak podobny jak sałata rzymska. Liście są mocne, grube. Najlepiej smakuje do zakwitnięcia. Potem zarówno liście, jak i łodyga stają się twarde, włókniste.

[…] wcześnie z wiosną można je kwasić jak ogórki, które w smaku zupełnie przypominają. Hodowla jest taka sama jak zwykłej sałaty, tylko sadzimy rzadziej na 30-40 cm” – napisał Władysław Kublik w książce „Ogrodnictwo w nowej Polsce” w 1920 roku.

Stanowisko: słoneczne

Gdzie siać i sadzić: warzywnik, szklarnia, tunel foliowy, donice

Sałata łodygowa bardzo dobrze rośnie w donicach, np. na balkonie. Donice powinny mieć pojemność przynajmniej 10 litrów. Wtedy łatwiej utrzymać odpowiednią wilgotność ziemi.

Gleba: przeciętna lub żyzna, próchnicza; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6-7,5)

Sałata łodygowa najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku. Bardzo lubi stanowiska nawiezione kompostem.

Podlewanie: umiarkowane

Głąbiki mają dość mocny system korzeniowy. Lubią mieć lekko wilgotną ziemię, ale nie mokrą. Tolerują lekkie przesuszenie.

Łodygi sałaty łodygowej, po oberwaniu liści, przypominają szparagi. Można je jeść na surowo, dusić, gotować, zapiekać. Fot. Niepodlewam

Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby

Odporność na mróz: do minus 6 stopni Celsjusza

Choroby i szkodniki: odporna

Bardzo rzadko sprawia problemy. Rośnie zdrowo. Jest bardziej odporna niż np. sałata masłowa.

Występowaniu chorób grzybowych sprzyjają nadmierne podlewanie oraz podmokła gleba.

Ciekawa odmiana sałaty łodygowej

  • Karola – liście zielone, łodyga czerwonawa

Warto wiedzieć

  • Sałata łodygowa jest uprawiana w Polsce co najmniej od XIX wieku. Popularna była zwłaszcza w okolicach Krakowa, gdzie nazywano ją głąbikami. Do dziś jest często znana jako głąbiki krakowskie.

W innych regionach Polski słabo znano sałatę łodygową:

„Do oryginalnych należy bardzo mało u nas uprawiana sałata, nazwana Krakowskiemi głąbikami (Lactuca Augustana)” – pisał „Ogrodnik Polski” w 1882 roku.

  • Obecnie nasiona sałaty łodygowej łatwo kupić.
Wejdź do sklepu ogrodniczego

Internetowy sklep ogrodniczy

Pomożemy zająć się Twoim ogrodem

sklep.niepodlewam.pl

głąbik krakowski głąbik krakowski uprawa jak uprawiać sałatę łodygową sałata łodygowa uprawa sałata szparagowa sałata szparagowa uprawa
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleKrokosmia Carmine Brillant – uprawa i ciekawostki
Next Article Narzędzia ogrodnicze zasilane akumulatorowo: jakiej firmy, czy warto?

Related Posts

Dynia olbrzymia Small Sugar – uprawa, smak, odporność

Pietruszka naciowa Darki – uprawa i smak

Pomidor Tiny Tim – uprawa, smak, choroby

Leave A Reply Cancel Reply

Sklep Niepodlewam zaprasza

SKLEP

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Z szydełkową serwetką – pomysł na stroik z poinsecjami
  • Choina karolińska – uprawa, odporność, cięcie
  • Siatki na wymiar i ich najpopularniejsze zastosowania
  • Trzmielina Fortune`a Emerald Gaiety – uprawa i ciekawostki
  • Obornik granulowany koński – skład i zastosowanie w ogrodzie
  • Grusza Baronowa – uprawa i odporność
  • Kostka brukowa – podstawa wyjątkowych aranżacji
  • Adenium opasłe – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Begonia królewska Shadow King Cool White – uprawa i ciekawostki
  • Wilczomlecz mleczny Cristata – uprawa i ciekawostki
Zostań Mecenasem
Filmy wybrane dla Ciebie
Najpopularniejsze
  • Siew warzyw do gruntu w sierpniu
    Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Sucha zgnilizna wierzchołkowa - choroba owoców pomidora
    Sucha zgnilizna wierzchołkowa - choroba owoców pomidora
  • Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
    Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Starzec srebnolistny – uprawa i odporność
    Starzec srebnolistny – uprawa i odporność
  • Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
    Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
© 2023 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...