Rzeżucha – uprawa i wymagania

Bardzo szybko rośnie. Rzeżucha to warzywo wyjątkowo łatwe w uprawie. Rośnie w ziemi i i bez niej, np. na ligninie. Wystarczy tylko podlewać.

Rzeżucha to warzywo wyjątkowo łatwe w uprawie. Bardzo szybko plonuje. Fot. Niepodlewam

Rzeżucha to warzywo wyjątkowo łatwe w uprawie. Do jedzenia nadaje się już po 7-14 dniach. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Nasturtium, Lepidum sativum, Pieprzyca, Pieprzyca ogrodna, Pieprzyca siewna

Rzeżucha jest uprawiana w Polsce od wieków. Dawniej jednak uważano ją nie za warzywo lecz zioło m.in. na utratę mowy po udarze i głuchotę (skuteczne zwłaszcza z owocami figi).

Cechy: roślina jednoroczna

Rzeżuchę można uprawiać cały rok na parapecie oraz w ciepłych miesiącach na balkonie i ogrodzie.

Rzeżucha jest bardzo łatwa w uprawie.

Wysokość: 10-30 cm

Rozmnażanie: nasiona

Rzeżucha wschodzi w ciągu jednego dnia. Nasiona najlepiej kiełkują w temperaturze 20-22 stopni Celsjusza.

Rzeżuchę można siać:

  • Na parapecie – cały rok
  • W ogrodzie i na balkonie – od 15 maja do 15 sierpnia (V-VIII)

Więcej o siewie rzeżuchy CZYTAJ TUTAJ

Rzeżuchę zwykle sieje się na mokrej ligninie lub wacie, ale można też w ziemi. Fot. Niepodlewam

Rzeżuchę zwykle sieje się na mokrej ligninie lub wacie, ale można też w ziemi. Fot. Niepodlewam

Zbiór: po 7-14 dniach od siewu

Zastosowanie: sałatki, dania duszone, zupy, na kanapki, do jajek i posypywania dań

Rzeżucha zawiera m.in. witaminy C, B1 i K. Ma charakterystyczny, pikantny smak i zapach, którzy kojarzy się z pieprzem. Dlatego inna nazwa rzeżuchy to pieprzyca.

Aromat i smak rzeżuchy są mocniejsze, jeśli jest uprawiana w ziemi i na zewnątrz.

Stanowisko: słoneczne i półcień

Gdzie siać: uprawa hydroponiczna, donice na balkonie, warzywnik

Najpopularniejszy sposób uprawy rzeżucha to hydroponika. Nasiona sieje się nie w ziemi lecz w naczyniu wyściełanym mokrą watą, ligniną lub papierowym ręcznikiem.

Rzadziej rzeżucha jest uprawiana w ziemi. Wynika to m.in. z tego, że rzeżucha z gruntu bywa zapiaszczona. W warzywniku jej delikatne łodyżki może niszczyć deszcz. Dlatego praktyczniej siać rzeżuchę w uprawie hydroponicznej albo w ziemi w donicach.

Podłoże: lignina, wata lub papierowy ręcznik (w uprawie hydroponicznej) albo ziemia przeciętna; odczyn od lekko kwaśnego do obojętnego (pH 6-7)

N

Rzeżucha w donicach na balkonie rośnie najlepiej, jeśli dni i noce są ciepłe. Fot. Niepodlewam

Podlewanie: obfite

Rzeżucha powinna mieć zawsze mokre podłoże.

Do podlewania rzeżuchy można używać wody z kranu. Powinna mieć temperaturę pokojową. To ważne zwłaszcza zimą. Rzeżucha jest ciepłolubna.

Nawożenie: nie ma potrzeby

Odporność na mróz: brak

Choroby i szkodniki: odporny

Rzeżucha nie sprawia problemów. Jeśli więdnie i żółknie, to z braku wody. Rośnie tak szybko, że szkodniki rzadko są w stanie ją zniszczyć.

W gruncie bywa atakowana przez pchełki ziemne.

Rzeżuchę ścina się nożyczkami. Fot. Niepodlewam

Rzeżuchę ścina się nożyczkami. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Rzeżucha to warzywo zawierające tak dużo witamin, że warto jeść je jak najczęściej.
  • Dawniej rzeżucha była lekiem, który podawano przy utracie mowy po udarze oraz słuchu. Uważano ją też za afrodyzjak.

Podobne

wejdź do sklepu ogrodniczego

Internetowy sklep ogrodniczy

Pomożemy zająć się Twoim ogrodem