Jej liście są fioletowe. Mizuna Red Frills to warzywo kapustne, które można siać wiosną oraz pod koniec lata. Bardzo szybko rośnie.
Inne nazwy: Brassica rapa japonica Red Frills, Brassica juncea Red Frills, Brassica rapa niposinica, Japoński szpinak musztardowy Red Frills, Kai Choy Red Frills, Kapusta japońska Red Frills, Kapusta mizuna Red Frills, Musztardowiec Red Frills
Cechy: roślina jednoroczna
Ma jadalne liście i kwiaty. Mizuna to jedno z najszybciej plonujących warzyw. Pierwsze listki można zrywać już po 2-3 tygodniach od siewu.
Wysokość: 15-30 cm
Pęd kwiatowy dorasta do 100 cm. Podczas kwitnienia liście stają się niesmaczne.
Liście: fioletowe (purpurowe)
To jedna z najlepszych odmian mizuny o fioletowych liściach.
Kwitnienie: maj – czerwiec (V-VI)
Kwiaty żółte (podobne do kapusty), lekko pachną. Podobnie jak liście nadają się do jedzenia, np. sałatek.
Rozmnażanie: nasiona
Siew od razu na miejsca stałe.
Terminy siewu: wiosna (marzec – kwiecień i ewentualnie pierwsze dni maja) oraz koniec lata (od sierpnia do połowy września)
Zastosowanie: liście – do sałatek, dań duszonych i smażonych; kwiaty – do sałatek, na kanapki i dekoracji potraw
W smaku przypomina młodą kapustę pekińską.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie sadzić: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, donice
Ziemia: przeciętna
Podlewanie: umiarkowane
Ziemia powinna być lekko wilgotna, ale nie mokra.
Nawożenie: nie ma potrzeby
Ma krótki okres wegetacji i minimalne wymagania. W uprawie amatorskiej nie trzeba jej nawozić.
Odporność na mróz: do minus 10 stopni Celsjusza
Choroby i szkodniki: na choroby – bardzo odporna, na szkodniki – odporna
Odmiana odporna na choroby. Rośnie zdrowo.
Ze szkodników może ją czasami atakować pchełka ziemna.
Warto wiedzieć
- Mizuna Red Frills to stara odmiana prawdopodobnie pochodząca z Japonii.
- Tradycja uprawy mizuny ma w Japonii wielowiekową tradycję.
- Nazwę Red Frills można przetłumaczyć (z języka angielskiego jako Czerwone Falbanki.