Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Szpinak Asta – uprawa, smak, odporność
Szpinak Asta ma liście delikatne w smaku. Szybko plonuje. Fot. Niepodlewam

Szpinak Asta – uprawa, smak, odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To polska odmiana. Szpinak Asta rośnie szybko i obficie plonuje. Najlepiej siać go latem i przed zimą albo wczesną wiosną, jak tylko ziemia odmarznie.

Szpinak Asta ma liście delikatne w smaku. Szybko plonuje. Fot. Niepodlewam
Szpinak Asta ma liście delikatne w smaku. Szybko plonuje. Fot. Niepodlewam

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: 30-50 cm

Rozmnażanie: nasiona

Termin siewu: trzy do wyboru

1.wiosna – jak tylko ziemia odmarznie
2. lato – ostatni tydzień lipca i pierwszy tydzień sierpnia (VII-VIII)
3.jesień – wrzesień (IX), ale gdy jesień jest ciepła, siew warto opóźnić nawet do października (X) lub listopada (XI), ponieważ szpinak Asta nie powinien wzejść przed zimą, a dopiero wiosną następnego roku

Uwaga! Dla szpinaku Asta szczególnie polecane są terminu siewu letniego i jesiennego. Jeśli siew wiosenny, to jak najwcześniej, bo nie zdąży urosnąć przed zakwitnięciem.

Szpinak Asta zieleni się po 4-7 dniach od siewu. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-3 stopnie Celsjusza. Jest wrażliwy na długi dzień – już w pierwszych dniach maja zaczyna kwitnąć i staje się niesmaczny (dlatego wiosną trzeba go siać bardzo wcześnie).

Głębokość siewu: 1,5-2 cm

Więcej o siewie szpinaku CZYTAJ TUTAJ

Zbiór: w zależności od terminu siewu

1. z siewu wiosennego – zbiór do połowy maja
2. z siewu letniego – zbór na przełomie września i października (IX-X)
3. z siewu jesiennego – zbór w kwietniu (IV) następnego roku

Szpinak Asta wschodzi szybko. Fot. Niepodlewam
Szpinak Asta wschodzi szybko. Fot. Niepodlewam

Zastosowanie: liście nadają się do dań mięsnych, warzywnych, z jajkami, makaronem, jako nadzienie np. do pierogów; można je mrozić

Szpinak Asta ma liście duże, soczyste, gładkie. W smaku jest delikatny. Młode listki nadają się do jedzenia na surowo.

Stanowisko: słoneczne; znosi lekki półcień

Gdzie siać: warzywnik, donice

Szpinak Asta doskonale rośnie zarówno w gruncie, jak i doniczkach, np. na balkonie.

Ziemia: żyzna (nie powinna być kwaśna)

Podlewanie: umiarkowane

Szpinak Asta lubi być podlewany, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu. Najlepiej podlewać przy korzeniach, a nie na liście (częste zraszanie to większe ryzyko chorób grzybowych).

Nawożenie: w uprawie amatorskiej najlepiej nie nawozić

Szpinak Asta najlepiej od razu siać w żyznej ziemi i wcale nie nawozić. Nadmiar nawozu może powodować kumulację szkodliwych azotanów w liściach.

Jedynie jeśli ziemia jest słaba w warzywniku, można ewentualnie szpinak zasilić nawozem sztucznym, np. saletrą amonową, albo naturalnym, np. typu biohumus. Najlepszy jest czas, gdy Asta ma 3 liście właściwe.

Nawóz sztuczny stosuje się w dwóch dawkach (w odstępie 7 dni) po 1-2 łyżki stołowe na metr kwadratowy.

Szpinaku Asta uprawianego w donicach nie nawozi się wcale.

Szpinak Asta zaczyna kwitnąć w pierwszych dniach maja (V). Do tego czasu najlepiej go zjeść. Fot. Niepodlewam
Szpinak Asta zaczyna kwitnąć w pierwszych dniach maja (V). Do tego czasu najlepiej go zjeść. Fot. Niepodlewam

Odporność na mróz: dobra

Nasiona z siewu jesiennego bardzo dobrze zimują w gruncie i wschodzą wczesną wiosną.

Zielone siewki szpinaku Asta wytrzymują przymrozki do minus 5-6 stopni Celsjusza.

Szpinak Asta lubi chłód.

Choroby i szkodniki: odmiana odporna

Szpinak Asta bywa atakowany przez mączniak rzekomy szpinaku. Choroba atakuje zwłaszcza, gdy jest przenawożony azotem oraz często podlewany na liście.

Warto wiedzieć

  • Szpinak Asta to polska odmiana. Wyhodowany został w latach 80. XX wieku.
Polskie odmiany szpinaku: po prawej - Asta, po lewej - Greta. Fot. Niepodlewam
Polskie odmiany szpinaku: po prawej – Asta, po lewej – Greta. Fot. Niepodlewam
szpinak Asta szpinak odmiany szpinak odmiany polskie
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleBukszpan Green Velvet – uprawa i odporność
Next Article Sadzenie truskawek latem

Related Posts

Kabaczek Złoty Cepelin – uprawa i ciekawostki

Ziemniak – uprawa w ogrodzie

Pietruszka naciowa Astra – uprawa i smak

Comments are closed.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Dlaczego warzywa wybijają w pędy kwiatostanowe
  • Palenisko na ognisko – jak zaaranżować przestrzeń wokół?
  • Lilia mieszaniec LA Sweet Sugar – uprawa i ciekawostki
  • Funkia Blue Elf – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego latem trawnik wygląda jak plac budowy? I co z tym zrobić?
  • Hortensja krzewiasta Invincibelle Wee White NCHA5 – uprawa i ciekawostki
  • Cynia marylandzka – uprawa i odporność
  • Nerecznica samcza – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Perukowiec podolski – uprawa, odporność, cięcie
  • Kabaczek Złoty Cepelin – uprawa i ciekawostki
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Jeśli planuje się siew warzyw w lipcu (VII), warto wziąć pod uwagę endywię. Jest niewymagająca i odporna na jesienne przymrozki. Niektóre odmiany potrafią nawet przetrwać zimę w gruncie. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w lipcu
  • Pchełki ziemne wygryzają w liściach dziury. Na zdjęciu część z nich zaznaczone są strzałkami. Gdy dziurek jest bardzo dużo, warzywa schną i słabo plonują. Fot. Niepodlewam Pchełki ziemne – jak się pozbyć. Sposoby naturalne i chemia
  • Żywokosy Żywokost – przepis na gnojówkę do nawożenia
  • Główne cięcie krzewuszki robi się po kwitnieniu. Rys. Niepodlewam Cięcie krzewuszki – kiedy i jak wykonać
  • Wełnowce na hortensjach. To szkodnik trudny do zwalczenia. Fot. Archiwum Czytelniczki Wełnowce na hortensjach – jak zwalczać
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.