![](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2023/08/baner-sklepu-niepodlewam.jpg?w=788&ssl=1)
To polska odmiana. Szpinak Asta rośnie szybko i obficie plonuje. Najlepiej siać go latem i przed zimą albo wczesną wiosną, jak tylko ziemia odmarznie.
![Szpinak Asta ma liście delikatne w smaku. Szybko plonuje. Fot. Niepodlewam](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2018/07/szpinak-Asta.jpg?resize=640%2C480&ssl=1)
Cechy: roślina jednoroczna
Wysokość: 30-50 cm
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu: trzy do wyboru
1.wiosna – jak tylko ziemia odmarznie
2. lato – ostatni tydzień lipca i pierwszy tydzień sierpnia (VII-VIII)
3.jesień – wrzesień (IX), ale gdy jesień jest ciepła, siew warto opóźnić nawet do października (X) lub listopada (XI), ponieważ szpinak Asta nie powinien wzejść przed zimą, a dopiero wiosną następnego roku
Uwaga! Dla szpinaku Asta szczególnie polecane są terminu siewu letniego i jesiennego. Jeśli siew wiosenny, to jak najwcześniej, bo nie zdąży urosnąć przed zakwitnięciem.
Szpinak Asta zieleni się po 4-7 dniach od siewu. Nasiona kiełkują już w temperaturze 2-3 stopnie Celsjusza. Jest wrażliwy na długi dzień – już w pierwszych dniach maja zaczyna kwitnąć i staje się niesmaczny (dlatego wiosną trzeba go siać bardzo wcześnie).
Głębokość siewu: 1,5-2 cm
Więcej o siewie szpinaku CZYTAJ TUTAJ
Zbiór: w zależności od terminu siewu
1. z siewu wiosennego – zbiór do połowy maja
2. z siewu letniego – zbór na przełomie września i października (IX-X)
3. z siewu jesiennego – zbór w kwietniu (IV) następnego roku
![Szpinak Asta wschodzi szybko. Fot. Niepodlewam](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2018/07/szpnak-Asta-siewki.jpg?resize=640%2C480&ssl=1)
Zastosowanie: liście nadają się do dań mięsnych, warzywnych, z jajkami, makaronem, jako nadzienie np. do pierogów; można je mrozić
Szpinak Asta ma liście duże, soczyste, gładkie. W smaku jest delikatny. Młode listki nadają się do jedzenia na surowo.
Stanowisko: słoneczne; znosi lekki półcień
Gdzie siać: warzywnik, donice
Szpinak Asta doskonale rośnie zarówno w gruncie, jak i doniczkach, np. na balkonie.
Ziemia: żyzna (nie powinna być kwaśna)
Podlewanie: umiarkowane
Szpinak Asta lubi być podlewany, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu. Najlepiej podlewać przy korzeniach, a nie na liście (częste zraszanie to większe ryzyko chorób grzybowych).
Nawożenie: w uprawie amatorskiej najlepiej nie nawozić
Szpinak Asta najlepiej od razu siać w żyznej ziemi i wcale nie nawozić. Nadmiar nawozu może powodować kumulację szkodliwych azotanów w liściach.
Jedynie jeśli ziemia jest słaba w warzywniku, można ewentualnie szpinak zasilić nawozem sztucznym, np. saletrą amonową, albo naturalnym, np. typu biohumus. Najlepszy jest czas, gdy Asta ma 3 liście właściwe.
Nawóz sztuczny stosuje się w dwóch dawkach (w odstępie 7 dni) po 1-2 łyżki stołowe na metr kwadratowy.
Szpinaku Asta uprawianego w donicach nie nawozi się wcale.
![Szpinak Asta zaczyna kwitnąć w pierwszych dniach maja (V). Do tego czasu najlepiej go zjeść. Fot. Niepodlewam](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2018/07/szpinak-Asta-kwiaty.jpg?resize=640%2C480&ssl=1)
Odporność na mróz: dobra
Nasiona z siewu jesiennego bardzo dobrze zimują w gruncie i wschodzą wczesną wiosną.
Zielone siewki szpinaku Asta wytrzymują przymrozki do minus 5-6 stopni Celsjusza.
Szpinak Asta lubi chłód.
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
Szpinak Asta bywa atakowany przez mączniak rzekomy szpinaku. Choroba atakuje zwłaszcza, gdy jest przenawożony azotem oraz często podlewany na liście.
Warto wiedzieć
- Szpinak Asta to polska odmiana. Wyhodowany został w latach 80. XX wieku.
![Polskie odmiany szpinaku: po prawej - Asta, po lewej - Greta. Fot. Niepodlewam](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2018/07/szpinak-Asta-i-Greta.jpg?resize=640%2C480&ssl=1)