
To odmiana wyjątkowo odporna na upały. Pomidor Honey Delight ma żółte owoce wielkości orzechów włoskich. Jet odporny na zgniliznę wierzchołkową.
Cechy: pomidor wysoki z żółtymi owocami typu koktajlowego
Inna nazwa: Solanum lycopersicum Honey Delight
Wysokość: 150 cm
Liście są duże, ciemnozielone.
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu: od marca do połowy kwietnia (III-IV)
Pomidory Honey Delight uprawia się wyłącznie z rozsady.
Termin sadzenia do gruntu: koniec maja i początek czerwca (V-VI), gdy minie ryzyko przymrozków.
Gdzie sadzić: warzywnik, szklarnia, tunel foliowy, donice
Termin zbioru: sierpień – wrzesień (VIII-IX)
Czasem pierwsze owoce zbiera się już pod koniec lipca (VII).
Owoce: żółte: małe (wielkości orzechów włoskich), okrągłe; miąższ średnio słodki, lekko kwaskowaty, soczysty, smaczny, pachnący; skórka średnio gruba; szypułka łatwo odchodzi; piętki nie trzeba wycinać
Owocuje bardzo obficie.
Zastosowanie: sałatki, zupy, marynaty, dania duszone, pizza, dekoracja potraw

Stanowisko: słoneczne
To odmiana wybitnie odporna na upały.
Ziemia: żyzna, najlepsza jest ziemia kompostowa lub gnojowa
Podlewanie: obfite
Unikać podlewania na liście, ponieważ to zwiększa ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Podlewać przy korzeniu.
Nawożenie: obfite
Nawóz stosuje się przynajmniej raz w tygodniu (aż do połowy sierpnia). Dawki nawozu można rozłożyć na mniejsze i nawozić pomidory kilka razy w tygodniu.
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
Pomidory Honey Delight jest wyjątkowo odporny na ekstremalne upały. Nie choruje na suchą zgniliznę wierzchołkową owoców. Jego owoce są niewrażliwe na pękanie.
To zdrowo rosnąca odmiana.
W deszczowe lata oraz gdy jest często podlewany na liście bywa atakowany przez choroby grzybowe, jak alternarioza pomidora, zaraza ziemniaka, zgorzel podstawy łodyg i brunatna zgnilizna owoców pomidora.
Warto wiedzieć
- Nazwę Honey Delight można przetłumaczyć (z języka angielskiego) jako Miodowa Rozkosz.