Wspaniale kwitną na przełomie wiosny i lata. Opieka nad piwoniami nie jest trudna. Wystarczy znać kilka sekretów ich uprawy. W tym samym miejscu mogą rosnąć wiele lat.
Wśród kwiatów, które mogą się ubiegać o miano królowej ogrodu, jest piwonia. Nie tylko wspaniale kwitnie, ale też ma arystokratyczne pochodzenie. Przed wiekami piwonie rosły w ogrodach cesarzy Chin. W Europie pierwszą wspaniałą kolekcję tych kwiatów miała cesarzowa Józefina – żona Napoleona I. Dziś piwonie może mieć każdy.
Opieka nad piwoniami nie jest trudna. To rośliny niezbyt wymagające. Gdy zapewni się im odpowiednie warunki i minimum pielęgnacji, w tym samym miejscu mogą rosnąć przez wiele lat. I co roku wspaniale kwitnąć!
Krok 1
Stanowisko dla piwonii
Piwonie lubią miejsca nasłonecznione oraz półcieniste. Idealne są stanowiska osłonięte od wiatru, zwłaszcza w przypadku piwonii o bardzo dużych kwiatach (pod wpływem wiatru ich kwiaty mogą się łamać i pokładać na ziemi).
To rozłożyste rośliny, które przesadza się rzadko. Dlatego miejsce dla nich warto dobrać szczególnie starannie. Piwonie bylinowe sadzi się co 60-100 cm, zaś drzewiaste – co 150-200 cm. Trzeba pamiętać, że zbyt gęste sadzenie piwonii bywa przyczyną występowania chorób grzybowych, zwłaszcza szarej pleśni.
Unikać należy sadzenia piwonii na obrzeżach często nawożonego trawnika. Piwonie, gdy mają za dużo azotu, są wybujałe i słabo kwitną.
Krok 2
Ziemia dla piwonii
Piwonie rosną dobrze zarówno w ziemi umiarkowanie zasobnej, jak i żyznej. Bardziej istotne od żyzności jest, aby gleba była przepuszczalna, z próchnicą. Dlatego dołki, w których mają być sadzone piwonie, warto zaprawiać kompostem (świeżym lub granulowanym).
Piwonie świetnie reagują też na ściółkowanie kompostem (najlepiej wiosną każdego roku).
Krok 3
Przesadzenie piwonii
Piwonie to rośliny długowieczne. Na tym samym miejscu mogą rosnąć kilkanaście lat lub więcej.
Przesadza się je rzadko. Częściej pobiera się sadzonki, by piwonie rozmnożyć.
Najlepiej przesadzać piwonie od połowy sierpnia do połowy września albo ewentualnie w marcu i kwietniu. Bardzo istotna jest głębokość sadzenia. Pączki, znajdujące się na korzeniach, powinny być przykryte warstwą ziemi o grubości około 5 cm.
Więcej: Jak i kiedy przesadzać piwonie?
Krok 4
Nawożenie piwonii
Piwonie, zwłaszcza jeśli ziemia jest żyzna, nie potrzebują obfitego nawożenia. Jednak z upływem lat może wystąpić tzw. zmęczenie gleby. W efekcie piwonie kwitną słabiej i mają mniejsze kwiaty.
Dzięki systematycznemu nawożeniu, piwonie mogą kwitnąć bujnie przez wiele lat.
W kwietniu lub maju piwonie nawozi się nawozami wieloskładnikowymi do roślin kwitnących. W ich składzie powinno być mniej azotu, a więcej fosforu i potasu. Nadmiar azotu sprawia, że piwonie słabo kwitną, są wiotkie, pokładają się na ziemi.
Jesienią zaś – we wrześniu lub październiku – piwonie obsypuje się kompostem świeżym lub granulowanym albo ziemią gnojową.
Krok 5
Podlewanie piwonii
Piwonie preferują lekko wilgotną ziemię. Nie znoszą zalewania korzeni. Dlatego źle rosną np. w obniżeniach terenu. Podlewania wymagają tylko w czasie dłuższej suszy. Na brak wody są najbardziej wrażliwe tuż przed kwitnieniem. Używać można wody z kranu albo deszczówki.
Krok 6
Przycinanie piwonii
Wszystkie gatunki piwonii trzeba przycinać co roku. To zabieg bardzo prosty.
Piwonie bylinowe, których pędy nadziemne zasychają na zimę, przycina się jesienią. Zwykle to wrzesień. Nie należy tego robić zbyt wcześnie, gdyż piwonie słabo wtedy kwitną w kolejnym roku.
Piwonie drzewiaste, których pędy nie zasychają na zimę, przycina się wiosną (przed rozpoczęciem wegetacji). Usuwa się tylko pędy zaschnięte. Jeśli są martwe częściowo, skraca się do miejsca, w którym są żywe. Zdarza się, że piwonie krzewiaste nie mają po zimie żadnych zaschniętych pędy do ścięcia. Bywa też, że jest ich sporo. To zależy m.in. od tego, jak zima była mroźna, ile spadło śniegu oraz jaka odmiana rośnie w ogrodzie. Zwykle najwięcej zaschniętych gałązek mają piwonie drzewiaste Delavaya oraz ich mieszańce.
Więcej: Przycinanie piwonii krok po kroku – terminy, porady praktyczne
Krok 7
Ściółkowanie piwonii
Piwonie uwielbiają ściółkowanie. Przynajmniej raz w roku, najlepiej jesienią, warto je obsypać świeżym kompostem. Jeżeli go nie ma, można piwonie obsypać kompostem granulowanym, a następnie korą lub torfem odkwaszonym.
Ściółka chroni przed nadmiernym wysychaniem, przemarzaniem i nagrzewaniem ziemi. Próchnica, która tworzy się ze ściółki, poprawia również magazynowanie i przyswajanie składników pokarmowych. Ściółkę z kory lub torfu odkwaszonego warto uzupełniać nawet kilka razy w roku.
Krok 8
Ochrona piwonii przed mrozem
Większość gatunków piwonii bardzo dobrze zimuje w polskim klimacie. Rekordzistką pod tym względem jest piwonia odmienna, która wytrzymuje mrozy do minus 40 stopni Celsjusza.
W surowe zimy mogą przemarzać młode piwonie krzewiaste. Dlatego warto je osłaniać na zimę np. grubszą ściółką czy chochołem ze słomy.
Wszystkie piwonie korzystnie jest przed zimą wyściółkować. To prosty zabieg zapobiegający przed głębokim przemarzaniem gleby.
Krok 8
Choroby i szkodniki piwonii
Piwonie rzadko chorują. Zwykle powody są dwa: nadmierne zagęszczenie oraz zbyt częste i obfite podlewanie. Najczęściej występującą chorobą jest szara pleśń. Jej objawy to m.in. szary nalot oraz zamieranie pąków kwiatowych i młodych pędów. Aby zapobiegać szarej pleśni, trzeba unikać zbyt gęstego sadzenia piwonii i nie podlewać nigdy na liście lecz przy korzeniach. Zaatakowane piwonie opryskuje się środkiem grzybobójczym.
Ze szkodników najbardziej uciążliwe są nicienie, które powodują deformacje części podziemnych. W efekcie piwonie karłowacieją, kwitną słabo lub wcale. Nicienie zwalcza się np. przy pomocy pożytecznych bakterii. Kupuje się je w sklepach ogrodniczych.