![](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2023/08/baner-sklepu-niepodlewam.jpg?w=788&ssl=1)
Ich owoce nadają się do jedzenia od razu po zerwaniu z drzewa. Letnie odmiany jabłoni dojrzewają od lipca do września. Nie nadają się do dłuższego przechowania.
![](https://i0.wp.com/niepodlewam.pl/wp-content/uploads/2021/06/letnie-odmiany-jabłoni.jpg?resize=788%2C591&ssl=1)
Letnie odmiany jabłoni są rzadziej uprawiane niż jesienne oraz zimowe. To najczęściej odmiany amatorskie. Rzadko są uprawiane w sadach wielkotowarowych, gdyż w czasie, gdy dojrzewają, ceny owoców są najniższe.
Poza tym jabłka dojrzewające latem słabo się przechowują. Niektóre są wrażliwe na transport, gdyż łatwo się obtłukują.
Jednak warto mieć w ogrodzie przynajmniej jedną letnią odmianę jabłoni. Nadają się do jedzenia prosto z drzewa, a także pierwsze szarlotki, sok oraz inne jabłkowe specjały.
Oto lista letnich odmian jabłoni:
Brzoskwiniowe
Inna polska nazwa: Brzoskwiniowe Letnie
Pochodzenie: XIX wiek lub wcześniej (prawdopodobnie Niemcy)
Dojrzewanie: sierpień (VIII)
Smak owoców: smaczne, soczyste, lekko pachnące, idealne do jedzenia prosto z drzewa.
To jabłka deserowe. Trzeba je szybko zjadać, gdyż nie nadają się do przechowywania. Ta odmiana jabłoni była uprawiana w ogrodzie Radziwiłłów w Nieświeżu.
Charłamówka
Inne polskie nazwy: Borowina, Borowinka, Charłamowska, Charłamowskie, Dombrowski, Papierówka Jesienna
Pochodzenie: co najmniej XVIII wiek (prawdopodobnie Rosja)
Dojrzewanie: sierpień-wrzesień (VIII-IX)
Smak owoców: bardzo smaczne, w typie papierówek. Miąższ jest soczysty, delikatny, słodko-kwaśny.
To świetna odmiana deserowa. Nadaje się też na przetwory, soki, do ciast oraz suszenia.
Close
Inna polska nazwa: Klos
Pochodzenie: lata 30-40 XX wieku (USA)
Dojrzewanie: lipiec (VII)
Smak owoców: orzeźwiający, delikatny. Miąższ jest soczysty, słodko-kwaśny.
To odmiana deserowa, jedna z najwcześniejszych.
Cynamonowe
Inne polskie nazwy: brak
Pochodzenie: co najmniej XIX wiek (prawdopodobnie Niemcy albo Holandia)
Dojrzewanie: wrzesień (IX)
Smak owoców: z nutą cynamonową. Smaczne oraz soczyste.
To późnoletnie jabłka deserowe. Nadają się też do ciast i na przetwory.
Early Geneva
Inne polskie nazwy: brak
Pochodzenie: lata 70-80 XX wieku (USA)
Dojrzewanie: lipiec – sierpień (VII-VIII)
Smak owoców: słodkie, przyjemnie kwaskowate, soczyste.
Smaczna odmiana dojrzewająca w połowie lata.
Ginger Gold
Pochodzenie: 1969 rok
Dojrzewanie: sierpień (VIII)
Smak owoców: słodkie, soczyste, chrupkie
To popularne jabłko letnie w USA. Ma atrakcyjny wygląd.
Kalwila Letnia Fraasa
Inne polskie nazwy: Baranie Noski, Kalwila Letnia, Kaalwila Fraasa
Pochodzenie: XIX wiek (prawdopodobnie Niemcy)
Dojrzewanie: sierpień – wrzesień (VIII-IX)
Smak owoców: bardzo smaczne, soczyste, słodko-kwaśne, z nutą różaną.
To świetne jabłko deserowe późnego lata. Nadaje się również do ciast.
Katja
Inne polskie nazwy: brak
Pochodzenie: 1947 roku (Szwecja)
Dojrzewanie: sierpień (VIII)
Smak owoców: pyszne, z nutą truskawek, bardzo soczyste.
To świetna odmiana deserowa. Nadaje się także ciast i na soki.
Melba
Inne polskie nazwy: brak
Pochodzenie: 1898 rok (Kanada)
Dojrzewanie: sierpień (VIII)
Smak owoców: z nutą malin oraz truskawek, przyjemnie słodkie oraz kwaskowate.
To jabłko deserowe, nadają się też do ciast, na przetwory, cydr, sok.
Oliwka Żółta
Inne polskie nazwy: Biały Nalew, Inflancka, Oliwka Inflancka, Papierówka, Papierówka Najwcześniejsza
Pochodzenie: co najmniej XIX wiek (prawdopodobnie kraje nadbałtyckie)
Dojrzewanie: lipiec – sierpień (VII-VIII)
Smak owoców: pyszne, zwłaszcza jeśli dojrzewały w słońcu. Miąższ jest bardzo soczysty, kruchy, kwaskowaty, słodszy w owocach dojrzewających w słońcu.
To najbardziej lubiana letnia odmiana jabłek w Polsce. Owoce są świetne jako deserowe. Nadają się też do ciast, suszenia, na sok i kompoty.
Piros
Inne polskie nazwy: brak
Pochodzenie: 1963 rok (Niemcy)
Dojrzewanie: lipiec – sierpień
Smak owoców: delikatnie chrupkie, soczyste, słodkie, przyjemnie kwaskowate.
Smaczne jabłko deserowe. Nadaje się również do ciast.
Różanka Wirginijska
Inna polska nazwa: Wirginijska Różanka
Pochodzenie: przed 1850 rokiem (prawdopodobnie Francja)
Dojrzewanie: sierpień (VIII)
Smak owoców: z nutą różaną, soczyste, delikatnie kwaskowate i słodkie, bardzo smaczne.
To odmiana deserowa. Nadaje się także do ciast, suszenia, na soki i przetwory.
Wcześniaczka
Inne polskie nazwy: Baranie Noski, Kalwila Letnia, Skorospiełka
Pochodzenie: co najmniej XVIII wiek (kraj nieznany)
Dojrzewanie: lipiec – sierpień
Smak owoców: bardzo soczyste, delikatnie słodkie i kwaskowate.
Smaczne jabłka deserowe, a także nadające się na soki, przetwory, kompoty, do ciast.