Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Kapusta pekińska – uprawa i wymagania
Kapusta pekińska na podwyższonej grządce. Fot. Niepodlewam

Kapusta pekińska – uprawa i wymagania

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Nie ma dużych wymagań, ale trzeba ją chronić przed chorobami i szkodnikami. Kapusta pekińska rośnie bardzo szybko. Jest odporna na przymrozki.

Inne nazwy: Brassica rapa, Kapusta właściwa pekińska, Pe-tsui

Cechy: roślina jednoroczna

Kapusta pekińska należy do rodziny kapustowatych. Spokrewniona jest z takimi warzywa jak kalarepa, kapusta głowiasta, komatsuna, pak choi, rzodkiewka. Jadalne są jej liście.

Wysokość: 20-40 cm

Uwaga! W czasie kwitnienia kapusta pekińska jest wyższa. Pęd kwiatowy osiąga do 100 cm. Podczas kwitnienia liście stają się niesmaczne.

Liście: zielone

Kwitnienie: czerwiec (VI)

Kwiaty kapusty pekińskiej są żółte. Nadają się do jedzenia, np. dekoracji kanapek i sałatek.

Rozmnażanie: nasiona

Kapusta pekińska zakwita, gdy dni są długie – staje się wtedy niesmaczna. Z tego powodu trzeba ją siać, gdy dni są odpowiednio krótkie, aby ją zebrać zanim zakwitnie.

Kapustę pekińską sieje się wprost do gruntu lub z rozsady.

Kapusta pekińska na podwyższonej grządce. Fot. Niepodlewam

Terminy siewu kapusty pekińskiej do gruntu:

  • Kwiecień
  • Czerwiec – druga połowa tego miesiąca
  • Lipiec
  • Sierpień – pierwsza połowa tego miesiąca

Terminy siewu kapusty pekińskiej z rozsady:

  • Marzec – druga połowa tego miesiąca
  • Czerwiec
  • Lipiec – druga połowa tego miesiąca

 

Zastosowanie: sałatki, dania duszone i smażone

Smak kapusty pekińskiej jest neutralny, bez pikantnych nut.

Stanowisko: słoneczne, toleruje lekki półcień

Gdzie sadzić: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, donice, podwyższone grządki

Kapusta pekińska szybko rośnie.

Ziemia: żyzna, próchnicza, najlepiej z dużym dodatkiem kompostu; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,3)

Podlewanie: umiarkowane

Jest wrażliwa na brak wody, mimo że ma dobrze rozwinięty system korzeniowy.

Ziemia powinna być zawsze lekko wilgotna lecz nie mokra.

Nawożenie: nie ma potrzeby

W uprawie amatorskiej nie trzeba nawozić kapusty pekińskiej. Jedynie jeśli ziemia jest słaba, można kapustę pekińską zasilać – co 1-2 tygodnie – wolno działającym nawozem naturalnym, np. biohumusem.

Odporność na mróz: wytrzymuje przymrozki do minus 4 stopni Celsjusza

Choroby i szkodniki: średnio odporna

Kapusta pekińska jest podatna na wiele chorób i szkodników. To m.in. czerń krzyżowych, kiła kapusty, sucha zgnilizna kapustnych.

Ze szkodników mogą ją atakować gąsienice, chowacze, mszyce, pchełka ziemna, śmietka kapuściana.

Ciekawe odmiany kapusty pekińskiej

  • Hilton – nadaje się do siewu letniego, tworzy dość luźne główki
  • Michihili – późna, tworzy dość luźne główki
  • Optiko – wczesna, ma dobrą odporność na wybijanie pędów kwiatostanowych

Warto wiedzieć

  • Kapusta pekińska pochodzi z Chin. W tym kraju jest uprawiana co najmniej od XV wieku.
  • Pomnik kapusty pekińskiej znajduje się w mieście Suzhou (Chiny).
  • Kapustę pekińską znano w Polsce już na przełomie XIX i XX wieku. Jednak była wtedy mało znana. W 1900 roku „Ogrodnik Polski” zaliczył ją do obiecujących warzyw przyszłości. Radził ją jeść następująco:

„Ogonki liściowe ugotowane z octem i masłem lub słoniną zastępują sałatę, liście mogą służyć do kapuśniaku. Ponieważ rośnie bardzo prędko, przeto może zastąpić kapustę, gdy świeżej jeszcze nie ma”.

Dopiero w latach 80. XX wieku kapusta zaczęła zdobywać popularność w Polsce, najpierw w bardzo dużych miastach. Początkowo była tak droga, że kupowali ją głównie… cudzoziemcy. Obecnie kapustę pekińską można kupić w sklepach cały rok.

Przeczytaj także: Warzywa przyszłości – wykaz z 1900 roku

Siew kapusty pekińskiej – jak głęboko i kiedy

kapusta odporna na mróz kapusta pekińska uprawa
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleGrubosz jajowaty Gollum – uprawa i ciekawostki
Next Article Kordylina krzewiasta Candy Cane – uprawa i ciekawostki

Related Posts

Kabaczek Złoty Cepelin – uprawa i ciekawostki

Ziemniak – uprawa w ogrodzie

Pietruszka naciowa Astra – uprawa i smak

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Funkia Blue Elf – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego latem trawnik wygląda jak plac budowy? I co z tym zrobić?
  • Hortensja krzewiasta Invincibelle Wee White NCHA5 – uprawa i ciekawostki
  • Cynia marylandzka – uprawa i odporność
  • Nerecznica samcza – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Perukowiec podolski – uprawa, odporność, cięcie
  • Kabaczek Złoty Cepelin – uprawa i ciekawostki
  • Piwonia Lady Dartmouth – uprawa i ciekawostki
  • Irys bródkowy Superstition – uprawa i ciekawostki
  • Jak pozbyć się pędraków z ogrodu? Chroń swoje rośliny przed szkodnikami
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Wełnowce na hortensjach. To szkodnik trudny do zwalczenia. Fot. Archiwum Czytelniczki Wełnowce na hortensjach – jak zwalczać
  • Żywokosy Żywokost – przepis na gnojówkę do nawożenia
  • Główne cięcie krzewuszki robi się po kwitnieniu. Rys. Niepodlewam Cięcie krzewuszki – kiedy i jak wykonać
  • Chwościk buraka to choroba grzybowa. Sprzyja jej wilgoć, ciepło i brak przewiewu. Buraki ćwikłowe trzeba pielić i przerywać, by nie rosły zbyt gęsto. Fot. Niepodlewam Chwościk buraka ćwikłowego – 11 sposobów zapobiegania
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.