Ma żółte, soczyste, smaczne owoce. Jabłoń Golden Delicious to odmiana zimowa z końca XIX wieku. Pochodzi z USA.
Inne nazwy: Delicious, Kamień Szlachetny. Mullins Yellow Seedling, Yellow Delicous
Pochodzenie: około 1890 rok (USA)
Jabłoń Golden Delicious to jedna z najpopularniejszych odmian na świecie. Od ponad 100 lat jest bardzo lubiana zwłaszcza w USA.
Dojrzewanie: listopad – czerwiec (XI-VI)
Jabłka Golden Delicious zrywa się w połowie października (X). Do jedzenia są najsmaczniej po kilku tygodniach przechowywania w chłodzie. Przechowują się bardzo dobrze.
Owoce: duże i średniej wielkości (około 6-8 cm); lekko walcowate; żółte, czasem (rzadko) z delikatnym, pomarańczowym rumieńcem; skórka gładka, lśniąca, z licznymi drobnymi punkcikami; miąższ kremowy, soczysty, średnio słodki, delikatnie kwaskowaty, chrupki, smaczny, wolno ciemniejący po przekrojeniu
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, ciast, suszenia, na soki i cydr
Gleba: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne
Jabłoń Golden Delicious szybko rośnie i już jako bardzo młode drzewko zaczyna owocować.
Odporność: dobra
Jabłoń Golden Delicious może przemarzać, zwłaszcza w młodym wieku. W chłodnych rejonach warto młode drzewka zabezpieczać na zimę.
Mrozoodporność jabłonki Golden Delicious jest porównywalna np. do Idared, Melrose czy Reneta Landsberska.
To odmiana średnio podatna na parcha i mączniaka.
Zapylacze: Alkmene, Braeburn, Cortland, Discovery, Elstar, Empire, Fiesta, Fuji, Gala, Gloster, Granny Smith, Idared, Inflancka, James Grieve, Jonathan, Lobo, Kantówka Gdańska, Koksa Pomarańczowa, Królowa Renet, Laxton Superb, MacIntosh, Pinova, Prima, Spartan, Stark Earliest, Vista Bella
Ciekawostki
- Golden Delicious to przypadkowa siewka jabłoni Grimes Golden. Znaleziona została w 1891 roku na farmie Andersona H. Mullinsa w Porters Creek w hrabstwie Clay w Wirginii Zachodniej (USA).
Jabłonka Golden Delicious wyrosła na pastwisku. Podczas koszenia kosą ocalił ją J.M. Mullins – syn właściciela. Pastwisko po latach przejął jego wuj – Anderson H. Mullins, ale jabłonka rosła nadal. Pierwsze owoce – według relacji J.M. Mullinsa – wydała w 1905 roku.
Anderson H. Mullins – ówczesny właściciel pastwiska i jabłonki – stwierdził, że jabłka są tak dobre w smaku, że warto tę odmianę spróbować sprzedać. Nazwał ją Mullins Yellow Seedling. Wysłał 3 jabłka do szkółki Stark Brothers Nursery w Missouri.
Owocami był zachwycony Paul Stark – jej właściciel. Osobiście przyjechał obejrzeć drzewko. Za 5.000 dolarów kupił odmianę, drzewo-matkę oraz około 10 metrów powierzchni ziemi, gdzie rosła. Rodzinie farmera obiecał płacić po 100 dolarów rocznie za opiekę nad jabłonką, którą dodatkowo… zamknął w żelaznej klatce. Zmienił też nazwę jabłoni na Golden Delicious (w tłumaczeniu z angielskiego – Złote Delicje).
Taka reklama sprawiła, że jabłoń Golden Delicious chciał mieć każdy w USA. Do dziś to jedna z najpopularniejszych odmian na świecie. Pierwsze drzewka pojawiły się w sprzedaży w 1914 roku.
J.M. Mullins – ten, który nie skosił jabłonki w 1891 roku – w wywiadzie w 1962 roku dla stwierdził, że ta historia obrosła legendą. Ponoć odmiana Golden Delicious została kupiona za 50, a nie 5.000 dolarów… Gdy Mullins udzielał wywiadu, miał około 90 lat i niewielu w to uwierzyło…
- W Polsce jabłonie Golden Delicious pojawiły się sprzedaży w latach 30. XX wieku. W sezonie 1938-1939 były w ofercie Szkółek Podzameckich hrabiego Franciszka Zamoyskiego.
- Jedne z pierwszych jabłoni Golden Delicious było posadzone w Sinołęce, w jednym z najlepszych sadów przed II wojną światową. Prowadzono tam pierwsze badania nad przydatnością tej odmiany do uprawy w polskim klimacie.
- Od jabłoni Golden Delicious pochodzi bardzo wiele innych odmian, m.in. Elstar, Gala, Jonagold, Rubin.
O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ
Źródło:
- Wiedza własna
- West Virginia A History, Otis K. Rice i Stephen W. Brown, 1985
- Ogrodnik, 1939
- Szkółki podzameckie Franciszka Hr. Zamoyskiego w Podzamczu, 1938-1939