Jabłoń Fuji – uprawa, odporność, zapylacze

To jedna z najpopularniejszych odmian na świecie. Jabłoń Fuji została wychodowana na początku XX wieku w Japonii. Jej owoce są słodkie i bardzo soczyste.

Jabłoń Fuji to odmiana zimowa. Pochodzi z Japonii – jest tam bardzo popularna. Fot. Niepodlewam

Inna nazwa: Fuji Kasuga

Pochodzenie: lata 30. XX wieku (Japonia)

Dojrzewanie: grudzień – czerwiec (XII-VI)

To odmiana zimowa. Jabłka Fuji zbiera się w drugiej połowie października (X). Do jedzenia są najlepsze po odleżeniu co najmniej kilka tygodni w chłodzie. Dobrze i długo się przechowują.

Czasami tuż po zbiorze miąższ jabłek Fuji bywa szklisty. W miarę przechowywania szklistość zwykle zanika.

Owoce: średniej wielkości (około 7 cm); prawie okrągłe; żółtoczerwone, ze smugowatym rumieńcem obejmującym prawie cały owoc; skórka gładka, błyszcząca, gruba, mocna; miąższ kremowy, bardzo soczysty, wolno ciemniejący po przekrojeniu, smaczny, słodki, lekko kwaskowaty; średnio mocny zapach z nutą ananasa

Przeznaczenie: owoce deserowe, pieczone i suszone, ciasta, sos jabłkowy, sałatki

Gleba: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Stanowisko: słoneczne

Jabłoń Fuji rośnie szybko. Wcześnie zaczyna owocować.

Odporność: średnia

W młodym wieku jabłoń Fuji warto okrywać na zimę, bo może przemarzać. Starsze jabłonie nabierają odporności na mróz.

Jabłonie Fuji może atakować mączniak, parch, zaraza ogniowa. Ta odmiana nie jest łatwa w uprawie.

Zapylacze: Cellini, Cortland, Elstare, Empire, Flamenco, Fiesta, Gala, Golden Delicious, Granny Smith, James Grieve, Jonathan, Kalwila Biała, Katja, Koksa Pomarańczowa, Ligol, Lobo, Parmena Adamsa, Pinova, Red Delicious, Reneta Ananasowa, Reneta Baumanna, Reneta Landsberska, Reneta Wormsley, Rubin, Wealthy

Ciekawostki

  • Jabłka Fuji są bardzo popularne na świecie. Ta odmiana jest nr 1 w Japonii oraz Chinach. Jest bardzo lubiana również m.in. w USA.
  • Najprawdopodobniej najwięcej jabłonek Fuji rośnie w Chinach. Ta odmiana jest tam nazywana Fuji Kasuga.
  • Jabłoń Fuji to krzyżówka odmian Ralls Janet oraz Red Delicious. Wyhodowano ją przed II wojną światową w państwowej stacji doświadczalnej w Fujisaki Aomari w Japonii. Miała być przeznaczona tylko na japoński rynek. Okazało się, że stała się światowym hitem.
  • Nazwa jabłoni Fuji upamiętnia górę Fuji oraz prefekturę Fujisaki Aomari w Japonii.
  • Jabłonie Fuji często wydają mutacje. Wiele z nich to nowe odmiany.

O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ