Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Grusza Duanna Zimowa – uprawa, odporność, zapylacze
Grusza Duanna Zimowa – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest też nazywana Dziekanka Zimowa, bo to odmiana pochodząca z klasztoru kapucynów, nadająca się do jedzenia zimą.

Grusza Duanna Zimowa – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma świetne, duże owoce nadające się do jedzenia zimą. Grusza Duanna Zimowa to odmiana z klasztoru kapucynów. Lubi żyzną ziemię.

Grusza Duanna Zimowa – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest też nazywana Dziekanka Zimowa, bo to odmiana pochodząca z klasztoru kapucynów, nadająca się do jedzenia zimą.
Grusza Duanna Zimowa – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. W Polsce jest też nazywana Dziekanka Zimowa, bo to odmiana pochodząca z klasztoru kapucynów, nadająca się do jedzenia zimą.

Inne nazwy: Beurre Easter, Doyenne d`Hiver, Dziekanka Zimowa, Easter Beurre, Grune Winter Herbstbirn, Hildesheimer Winterbergamotte, Laures Englische Butterbirne, Winter Dechantsbirne, Winterdechantsbirne

Pochodzenie: XVIII wiek lub wcześniej (Belgia)

Dojrzewanie: listopad-kwiecień (XI-IV)

Gruszki Duanny Zimowe zrywa się jak najpóźniej, najlepiej w drugiej połowie października (X). Aby nabrać smaku i delikatności, muszą poleżeć w chłodzie.

Owoce bardzo długo i dobrze się przechowują, jak kiedyś mawiano „do Wielkanocy”. Dobrze także znoszą transport.

Owoce: duże i średniej wielkości, dość okrągłe (długość około 9 cm, szerokość 8 cm); skórka gruba, zielonożółta, z rumieńcem od słońca, z licznymi, rdzawymi plamkami; miąższ żółtobiały, masłowy, bardzo smaczny, delikatny, słodki, delikatnie korzenny

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo oraz do ciast i deserów

Gleba: żyzna, lekko wilgotna

Pod względem ziemi gruszka Duanna Zimowa jest bardzo wymagająca. Nie będzie rosła na glebie słabej i podmokłej.

Stanowisko: słoneczne, zaciszne

Grusza Duanna Zimowa lubi miejsca osłonięte, np. przy domach, murach (pochodzi z klasztoru!), za innymi drzewami. Szybko rośnie w młodym wieku, potem – wolniej. Szybko też zaczyna owocować.

Owoce nie mają tendencji do opadania na wietrze.

Oporność: dobra

Młode drzewka należy zabezpieczać przed mrozem. W deszczowe lata gruszki Duanna Zimowa mogą pękać i tracić smak. Bywa, że nie nadają się do jedzenia.

Zapylacze: Baszelie, Bera Bosca, Bera Diela, Bonkreta Williamsa, Esperena Pańska, Lektjera, Lukasówka, Winiówka Francuska

Ciekawostki

  • Grusza Duanna Zimowa została wyhodowana w XVIII wieku w ogrodzie klasztornym zakonu kapucynów w Leuven w Belgii. Ogród istnieje do dziś. Obecnie to Ogród Botaniczny – najstarszy w Belgii.
  • Gruszę Duanna Zimowa odkrył Baptiste van Mons (1765-1842) – słynny belgijski botanik i pomolog. Było to na początku XIX wieku.
  • Przed stu laty gruszki Duanna Zimowa były często sprzedawane na polskich targach zimą i na przedwiośniu. Grusze tej odmiany sadzono w ogrodach szkolnych.
  • Obecnie grusza Duanna Zimowa jest w Polsce rzadka. Kupić ją można m.in. w Austrii, Belgii, Francji, Szwajcarii, Wielkiej Brytanii.

 

O innych odmianach starych grusz CZYTAJ TUTAJ

Źródło:
*wiedza własna
*„Sadownictwo gospodarskie”, Władysław Tyniecki, 1902 rok
*”Dwupostaciowość gruszek”, Edward Janczewski, 1899 rok
*„Ogród szkolny”, Franciszek Langauer i Eustachy Wołoszczak, 1889 rok
*”Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 rok

Publikacja ryciny gruszy Duanna Zimowa z XIX wieku za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii

Wejdź do sklepu ogrodniczego

Internetowy sklep ogrodniczy

Pomożemy zająć się Twoim ogrodem

sklep.niepodlewam.pl

grusze belgijskie grusze duże owoce grusze klasztorne grusze odmiany belgijskie grusze odmiany zimowe grusze przy murach grusze z XIX wieku odmiany grusz stare odmiany grusz stare odmiany owocowe
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Poprzedni artykułNieszpułkowiec Dardara – owocowa chimera, uprawa
Następny Artykuł Róże pienne – okrywanie na zimę krok po kroku

Inni czytali również:

Jabłoń Jeromine – uprawa, odporność, zapylacze

Limkwat – uprawa, odporność, cięcie

Jabłoń Elise – uprawa, odporność, zapylacze

Zostaw komentarz Cancel Reply

Sklep Niepodlewam zaprasza

SKLEP

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Filmy dla Ciebie
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Trawnik samonawożący – jak założyć i pielęgnować
  • Choina kanadyjska Pendula – uprawa, odporność, cięcie
  • Śnieżyczka przebiśnieg Atkinsii – uprawa i ciekawostki
  • Okra Okinawa Pink – uprawa, smak, odporność
  • Jak założyć trawnik – krok po kroku
  • Jabłoń Jeromine – uprawa, odporność, zapylacze
  • Oczar pośredni Sweet Sunshine – uprawa i ciekawostki
  • Rozsada bakłażana – kiedy i jak siać
  • Limkwat – uprawa, odporność, cięcie
  • Cedrzyniec kalifornijski – uprawa, odporność, cięcie
Zostań Mecenasem
Filmy wybrane dla Ciebie
Najpopularniejsze
  • Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
    Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Rozsada pomidorów – kiedy i jak siać
    Rozsada pomidorów – kiedy i jak siać
  • Rozsada papryki – kiedy i jak siać
    Rozsada papryki – kiedy i jak siać
  • Peperomia tępolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
    Peperomia tępolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Rozsada warzyw – kiedy siać i sadzić w gruncie
    Rozsada warzyw – kiedy siać i sadzić w gruncie
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
© 2023 Niepodlewam.pl.

Wpisz szukaną frazę powyżej i kliknij Enter, żeby wyszukać. Aby anulować wciśnij Esc.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

Zapraszamy do sklepu ?

 

W Sklepie Ogrodniczym Niepodlewam oferujemy niezawodny asortyment spełniający potrzeby nawet najbardziej wymagających. Pomożemy zrobić rozsadę, doradzimy jak szybko zwalczać szkodniki roślin. Znajdziemy sposób na choroby roślin. Nawozy ekologiczne, pomogą w ekologicznej uprawie ogrodu, aby rósł piękny i zdrowy, a nasze narzędzia sprawią, że praca w nim będzie samą przyjemnością. Doradzimy jak zadbać o swój kawałek ziemi w zakładce Książki. Sprawdzone nasiona warzyw i ziół oraz kwiatów wzbogacą Twój ogród.

 

 

Loading Comments...