Dereń kousa – uprawa, odporność, cięcie

Kwitnie zjawiskowo na przełomie wiosny i lata. Dereń kousa ma także ozdobne owoce, które dojrzewają we wrześniu. Przypominają maliny i są jadalne.

Kwitnący dereń kousa. Fot. Niepodlewam

Cechy: wysoki krzew albo niskie drzewko

Pochodzenie: Azja

Inne nazwy: Cornus kousa

Wysokość:  do 3 m (odmiany szlachetne)

Szerokość: około 2 m

Dereń kousa rośnie wolno.

Liście: zielone; opadają na zimę

Jesienią liście przebarwiają się na czerwono i brązowo.

Kwitnienie: maj – czerwiec (V-VI), często nawet do połowy lipca (VII)

Kwiaty: drobne, otoczone przysadkami, które wyglądają jak duże kwiaty

To co jest brane za kwiaty derenia kousa to w rzeczywistości okazałe przysadki, czyli przekształcone łuski pąków. Otaczają one one prawdziwe kwiaty, które są drobne.

Przysadki są najpierw zielone, a potem stopniowo zmieniają kolor na biały. Kwitnący dereń kousa wygląda zjawiskowo.

Białe płatki to w rzeczywistości przekształcone łuski pąków. Prawdziwe kwiaty są drobne i znajdują się w środku. Foto. Niepodlewam

Zapach: brak

Owoce: jadalne; czerwone; kuliste (około 2 cm); miąższ słodki, mączysty

Owoce derenia kousa dojrzewają we wrześniu (IX). Są bardzo dekoracyjne. Przypominają maliny, ale mają długie szypułki. Nie są zbyt smaczne.  Nadają się np. na dżemy.

Stanowisko: słoneczne lub półcień

W zbyt dużym cieniu derenie kousa słabo kwitną.

Lubią stanowiska na trawnikach, zaciszne, w otoczeniu drzew i krzewów.

Gleba: przeciętna lub żyzna; odczyn lekko kwaśny (pH 6-6,5)

Podlewanie: młode drzewka – umiarkowanie, starsze – w czasie suszy

Nawożenie: marzec – kwiecień (III-IV)

Polecane są nawozy do kwitnących krzewów ozdobnych.

Rozmnażanie: nasiona, odkłady, sadzonki, odrosty korzeniowe, szczepienie

Owoce dereni kousa są jadalne, a średnio smaczne. Fot. Niepodlewam

Cięcie: niekonieczne

Najmłodsze pędy mogą czasem przemarzać. Wiosną należy je ściąć.

Wytrzymałość na mróz: dość dobra

Na zimę młode drzewka warto zabezpieczać przed mrozem.  Starsze zimują dobrze.

Choroby i szkodniki: odporny

Dereń kousa rośnie zdrowo. Nie potrzebuje oprysków.

Ciekawe odmiany derenia kousa

  • Cappuccino – różowobiały
  • China Girl – biały
  • Heart Thorb – różowy
  • Milky Way – biały

Ciekawostki

  • Dereń kousa pojawił się w Europie w 1875 roku. W Polsce był uprawiany już w drugiej połowie XIX wieku.

Jest zimotrwały i posiada piękne trwałe ulistnienie, nabierające w jesienie czerwonawej lub brunatnej barwy” – napisał „Ogrodnik Polski” w 1901 roku.

  •  Nazwa łacińska derenia – Cornus nawiązuje  do słowa cornu, co oznacza róg.

Drewno derenia jest bowiem białe i twarde, jak róg.

  • W Polsce uprawia się wiele gatunków dereni. Oprócz derenia kousa to również: dereń biały (Cornus alba), dereń jadalny (Cornus mas), dereń lekarski (Cornus officinalis) oraz dereń świdwa (Cornus sanguinea).