Warzywa

Fasola Goldmarie ma duże, płaskie,żółte strąki. To stara odmiana farmerów z USA lub Kanady. Fot. Niepodlewam

Fasola Goldmarie – uprawa, smak, odporność

To tyczna odmiana z żółtymi, płaskimi strąkami. Fasola Goldmarie to stara odmiana. Rośnie zdrowo i daje duży plon. Inne nazwy: ...
Czytaj Dalej
Por Baca to późna, polska odmiana. Zdrowo rośnie. Fot. Niepodlewam

Por Baca – uprawa, smak, odporność

Smaczna, polska odmiana. Por Baca rośnie zdrowo i dobrze plonuje. Siew w marcu i kwietniu. Zbiór jest jesienią i zimą ...
Czytaj Dalej
Rzeżucha to warzywo wyjątkowo łatwe w uprawie. Bardzo szybko plonuje. Fot. Niepodlewam

Rzeżucha – uprawa i wymagania

Bardzo szybko rośnie. Rzeżucha to warzywo wyjątkowo łatwe w uprawie. Rośnie w ziemi i i bez niej, np. na ligninie ...
Czytaj Dalej
Pomidor Yellow Pearshaped to odmiana typu koktajlowa. Ma żółte, drobne owoce w kształcie gruszek. To bardzo stara odmiana, prawdopodobnie z XVIII wieku. Fot. Niepodlewam

Pomidor Yellow Pearshaped – uprawa, smak, choroby

Ma owoce jak małe gruszki. Pomidor Yellow Pearshaped to bardzo stara odmiana. Jest wysoki. Bardzo obficie owocuje. Cechy: pomidor wysoki ...
Czytaj Dalej
Sałata masłowa Królowa Majowych to stara, polska odmiana. Ma żółtozielone liście. Fot. Niepodlewam

Sałata masłowa Królowa Majowych – uprawa, smak, odporność

Ma żółtozielone, jasne liście. Sałata masłowa Królowa Majowych to stara, polska odmiana. Zdrowo rośnie. Dobrze znosi przymrozki. Inna nazwa: Lactuca ...
Czytaj Dalej
Groch Hrabia to odmiana cukrowa, wyhodowana w Polsce. Fot. Niepodlewam

Groch Hrabia – uprawa, smak, odporność

Jest słodki w smaku. Groch Hrabia to polska odmiana cukrowa. Nadaje się na przekąskę na surowo, ale też do sałatek ...
Czytaj Dalej
Pomidor Mieszko ma czerwone owoce w kształcie jajka. Fot. Niepodlewam

Pomidor Mieszko – uprawa, smak, choroby

Ma czerwone, średniej wielkości owoce jak jajka. Pomidor Mieszko to niska odmiana. Dorasta do 100 cm wysokości. Świetny m.in. na ...
Czytaj Dalej
Rzodkiewka Candela di Fuoco ma bardzo duże zgrubienia korzeniowe. Jest ostra w smaku. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Candela di Fuoco – uprawa, smak, odporność

Ma bardzo duże, długie korzenie. Rzodkiewka Candela di Fuoco to włoska odmiana, ostra w smaku. Sieje się ją wczesną wiosną ...
Czytaj Dalej
Kalarepa Delikates Biała to polska, bardzo smaczna odmiana. Fot. Niepodlewam

Kalarepa Delikates Biała – uprawa, smak, odporność

Ma duże, soczyste, pyszne zgrubienia korzeniowe. Kalarepa Delikates Biała to polska odmiana. Jest odporna. Nadaje się do uprawy nawet w ...
Czytaj Dalej
Szpinak Greta to polska odmiana. Fot. Niepodlewam

Szpinak Greta – uprawa, smak, odporność

Zdrowo rośnie i dobrze plonuje. Szpinak Greta to polska odmiana. Nadaje się do siewu wiosną, latem i jesienią. Cechy: roślina ...
Czytaj Dalej
Rzodkiewka Zlata ma żółte korzenie w jasnym, złotym odcieniu. Jest średnio ostra w smaku. Fot. Niepodlewam

Rzodkiewka Zlata – uprawa, smak, odporność

Ma żółte, duże, okrągłe korzenie. Rzodkiewka Zlata to czeska odmiana, średnio ostra w smaku. Sieje się ją na przełomie zimy ...
Czytaj Dalej
Szpinak Asta ma liście delikatne w smaku. Szybko plonuje. Fot. Niepodlewam

Szpinak Asta – uprawa, smak, odporność

To polska odmiana. Szpinak Asta rośnie szybko i obficie plonuje. Najlepiej siać go latem i przed zimą albo wczesną wiosną, ...
Czytaj Dalej
Cebula siedmiolatka jest łatwa w uprawie. Zjada się głównie gruby szczypior. Fot. Niepodlewam

Cebula siedmiolatka – uprawa i wymagania

Jest niewymagająca i zdrowo rośnie. Cebula siedmiolatka to warzywo wieloletnie uprawiane dla grubego szczypioru. Inne nazwy: Czosnek dęty, Gruby szczypior, ...
Czytaj Dalej
Szczypiorek jest niewymagający i odporny na największe mrozy. Fot. Niepodlewam

Szczypiorek – uprawa i wymagania

To warzywo wieloletnie. Szczypiorek plonuje od końca zimy do późnej jesieni. Jest niewymagający i bardzo odporny. Łatwo się rozmnaża. Inne ...
Czytaj Dalej
Okra Clemson Spineless na owoce wyglądające jak zielone strąki. Nadają potrawom lekko kleista konsystencję. Fot. Niepodlewam

Okra Clemson Spineless – uprawa, smak, odporność

To stara, amerykańska odmiana. Okra Clemson Spineless jest uważana za jedną z najlepszych na świecie. Dobrze plonuje. Jest bardzo smaczna ...
Czytaj Dalej
Dynia Makaronowa Warszawska ma duże, owalne owoce. Bardzo obficie plonuje. Fot. Niepodlewam

Dynia Makaronowa Warszawska – uprawa, smak, odporność

Ma duże owoce i obficie plonuje. Dynia Makaronowa Warszawska to polska odmiana. Świetnie smakuje m.in. w placuszkach, zapiekankach, zupach. Inne ...
Czytaj Dalej
Miechunka pomidorowa ma owoce wyglądające jak zielone pomidory. Są jednak w osłonkach i lekko lepkie od wosku. Fot. Niepodlewaa

Miechunka pomidorowa – uprawa i wymagania

To popularne warzywo w kuchni meksykańskiej. Miechunka pomidorowa lubi słońce. Uprawiana jest z rozsady. Nasiona sieje się w marcu. Inne ...
Czytaj Dalej
Pomidor Poranek jest niski (około 100 cm wysokości). Ma średniej wielkości owoce. Fot. Niepodlewam

Pomidor Poranek – uprawa, smak, choroby

Ma czerwone, średniej wielkości owoce. Pomidor Poranek to niska odmiana. Dorasta do 100 cm wysokości. Nadaje się do uprawy w ...
Czytaj Dalej