Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Bakłażan – uprawa i odporność
Bakłażan uprawia się podobnie jak paprykę. Ma niej trochę mniejsze wymagania co do nasłonecznienia. Fot. Niepodlewam

Bakłażan – uprawa i odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To warzywo o jadalnych owocach. Bakłażan uprawia się z rozsady. Nadaje się do uprawy w gruncie, pod osłonami, w donicach. Lubi słońce i ciepło.

Inne nazwy: Gruszka miłosna, Jajko krzewiste, Jajko krzewiaste, Mala, Melongena, Psianka podłużna, Solanum melongena, Wiłe jagody

Najstarsze nazwy bakłażana to prawdopodobnie wiłe jagody oraz melongena. Były znane w Polsce już w XVI wieku.

Bakłażany należą do rodziny psiankowate. Spokrewnione są z takimi roślinami jak miechunka peruwiańska, miechunka pomidorowa, papryka, pomidor.

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: 40-100 cm (w zależności od odmiany)

Rozmnażanie: nasiona

Termin siewu: marzec (III)

W polskim klimacie bakłażany uprawia się TYLKO z rozsady.

Termin sadzenia do gruntu: 20 maja – 10 czerwca (V-VI)

Gdzie sadzić: warzywnik, tunel foliowy, szklarnia, wysokie grządki, donice na balkonie i tarasie

Bakłażan bardzo dobrze rośnie także w donicach. Ma walory ozdobne. Kwiaty bakłażanów są różowe i fioletowe. Donicę z bakłażanem trzeba ustawić tak, by korzeni nie zalewał deszcz (bakłażanom to szkodzi).

Zbiór: od lipca do października (VII-X)

Z jednej rośliny zbiera się zwykle do 10 owoców.

Owoce: małe, średniej wielkości i duże; okrągłe i podłużne; najczęściej fioletowe lub brunatne, rzadziej białe, różowe oraz pstre; skórka gładka; miąższ kremowy, z drobnymi nasionami; delikatnie pachną

Bakłażan uprawia się podobnie jak paprykę. Ma niej trochę mniejsze wymagania co do nasłonecznienia. Fot. Niepodlewam

Zastosowanie: do jedzenia w daniach duszonych, pieczonych, gotowanych

Owoce bakłażanów mają mało charakterystyczny smak. Świetnie smakują w pikantnych daniach z warzywami i mięsem. W Polsce od wieków do doprawiania bakłażanów pieczonych używa się tradycyjnie soli i pieprzu.

Nie trzeba usuwać skórek ani nasion z owoców przed jedzeniem.

Stanowisko: słoneczne

Ziemia: żyzna, próchnicza; odczyn lekko kwaśny (pH 6-6,8)

Bakłażan ma podobne wymagania co do żyzności ziemi, jak np. papryka. Można go uprawiać na stanowiskach w 1, 2 i 3 roku po nawożeniu obornikiem.

Podlewanie: umiarkowane

Najwięcej wody potrzebuje podczas zawiązywania owoców oraz upałów. Nie znosi zalewania korzeni.

Nawożenie: od czerwca do połowy sierpnia (VI-VIII); co tydzień

Odporność na mróz: brak

Choroby i szkodniki: dobra

Bakłażany są bardziej odporne na choroby niż spokrewnione z nią pomidory.

Ze szkodników uciążliwa może być stonka ziemniaczana.

Ciekawe odmiany bakłażanów

  • Black Beauty – owoce fioletowe
  • Patio Baby – owoce fioletowe
  • Rosa Bianca – owoce biało-różowe
  • White Knight – owoce białe

Warto wiedzieć

  • Bakłażany uprawiane są w Polsce co najmniej od XVI wieku.
  • Wzmianki o bakłażanie oraz rysunek tej rośliny można znaleźć w słynnym „Zielniku” Szymona Syreńskiego (1540-1611), który został wydany w 1613 roku. Wówczas był używany jako afrodyzjak. Syreński napisał, że to „Egipcyanom owoc iest pospolitym” (pisownia oryginalna – przyp. Niepodlewam). Przestrzegał, aby nie jeść bakłażanów za często, bo m.in. „wietrzności w ciele czynią”. Za jego czasów owoce bakłażanów były prawie okrągłe. Podawano je gotowane, smażone na oliwie oraz pieczone w popiele (z solą i pieprzem).
  • Prawdopodobnie bakłażany pochodzą z Azji lub Afryki. W Chinach były uprawiane już 2500 lat temu. Znali je także Egipcjanie. Obecnie to popularne warzywo na całym świecie, zwłaszcza w Azji, Afryce, Ameryce Północnej oraz Europie.
  • W polskich ogrodach bywa też uprawiany bakłażan etiopski (Solanum aethiopicum) spokrewniony z bakłażanem. Smak i wygląd ich owoców są inne.

Rozsada bakłażana – kiedy i jak siać

Wejdź do sklepu ogrodniczego

Internetowy sklep ogrodniczy

Pomożemy zająć się Twoim ogrodem

sklep.niepodlewam.pl

bakłażan bakłażan uprawa
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Poprzedni artykułNotokaktus wspaniały – uprawa i rozmnażanie
Następny Artykuł Uprawa warzyw w tunelu foliowym – kalendarz siewu

Inni czytali również:

Pomidor Yellow Fire – uprawa, smak, choroby

Okra Okinawa Pink – uprawa, smak, odporność

Rozsada bakłażana – kiedy i jak siać

Zostaw komentarz Cancel Reply

Sklep Niepodlewam zaprasza

SKLEP

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Filmy dla Ciebie
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Funkia Janet – uprawa i ciekawostki
  • Hyundai Power Products – niezawodne elektronarzędzia do prac wiosennych
  • Narcyz Professor Einstein – uprawa i ciekawostki
  • Pomidor Yellow Fire – uprawa, smak, choroby
  • Siew poziomek – jak głęboko i kiedy
  • Przedłużanie świeżości tulipanów w wazonie – 6 wskazówek
  • Zielona czy biała – jaka folia na tunel
  • Śnieżyczka Woronowa – uprawa i odporność
  • Edgeworthia papierodajna – uprawa, odporność, cięcie
  • Krokus wiosenny Grand Maitre – uprawa i ciekawostki
Zostań Mecenasem
Filmy wybrane dla Ciebie
Najpopularniejsze
  • Siew marchwi – jak głęboko i kiedy
    Siew marchwi – jak głęboko i kiedy
  • Cięcie krzewuszki – kiedy i jak wykonać
    Cięcie krzewuszki – kiedy i jak wykonać
  • Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
    Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Rzodkiewka – kiedy i jak głęboko siać
    Rzodkiewka – kiedy i jak głęboko siać
  • Bratki doniczkowe - 12 pomysłów na kompozycje
    Bratki doniczkowe - 12 pomysłów na kompozycje
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
© 2023 Niepodlewam.pl.

Wpisz szukaną frazę powyżej i kliknij Enter, żeby wyszukać. Aby anulować wciśnij Esc.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

Zapraszamy do sklepu ?

 

W Sklepie Ogrodniczym Niepodlewam oferujemy niezawodny asortyment spełniający potrzeby nawet najbardziej wymagających. Pomożemy zrobić rozsadę, doradzimy jak szybko zwalczać szkodniki roślin. Znajdziemy sposób na choroby roślin. Nawozy ekologiczne, pomogą w ekologicznej uprawie ogrodu, aby rósł piękny i zdrowy, a nasze narzędzia sprawią, że praca w nim będzie samą przyjemnością. Doradzimy jak zadbać o swój kawałek ziemi w zakładce Książki. Sprawdzone nasiona warzyw i ziół oraz kwiatów wzbogacą Twój ogród.

 

 

Loading Comments...