Glistnik jaskółcze ziele – przepis na gnojówkę roślinną

Dostarcza roślinom azotu, niszczy bielinki kapustniki i muchy. Glistnik jaskółcze ziele na gnojówkę najlepiej zbierać w maju i czerwcu. Jest prosta do zrobienia.

Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus) często rośnie na skrajach półcienistych dróg. Po złamaniu dowolnej jego części, z glistnika wycieka pomarańczowy sok. Fot. Niepodlewam

Glistnik jaskółcze ziele (Chelidonium majus) często rośnie na skrajach półcienistych dróg. Po złamaniu dowolnej jego części, z glistnika wycieka pomarańczowy sok. Fot. Niepodlewam

Termin zbioru: maj i czerwiec (V-VI)

Glistnik jaskółcze ziele trzeba zrywać w rękawicach, najlepiej gumowych. Po zerwaniu jakiejkolwiek części tej rośliny wycieka z niej bowiem pomarańczowy sok. Zawiera on wiele silnie aktywnych substancji, które mogą powodować podrażnienie skóry. Trzeba też bardzo uważać na oczy, by sok do nich się nie dostał.

Dziko rosnący glistnik jaskółcze ziele powinien być ścinany, a nie wyrywany (aby go nie zniszczyć). Zbiór ułatwiają sekator, nożyk lub nożyczki.
W ogrodzie glistnik jaskółcze ziele jest traktowany zwykle jak chwast. Wtedy można go wyrywać z korzeniami.

Składniki

  • Świeży glistnik jaskółcze ziele (pojedyncze liście, pędy z kwiatami, całe rośliny w korzeniami) – tyle, by luźno zajął 1/3 wiaderka
  • Woda (z kranu, deszczówka, ze stawu, pozostała z mycia np. warzyw)
Przeznaczony na gnojówkę glistnik jaskółcze ziele nie musi pocięty. Fot. Niepodlewam

Przeznaczony na gnojówkę glistnik jaskółcze ziele nie musi pocięty. Fot. Niepodlewam

Czas przygotowania

2-4 tygodnie (szybciej, jeśli pogoda jest ciepła)

Jak zrobić

Włożyć glistnik jaskółcze ziele luźno do wiaderka. Nie trzeba go rozdrabniać. Korzenie mogą być zapiaszczone.

Zalać glistnika wodą tak, by od krawędzi wiaderko zostało kilka centymetrów (łatwiej będzie wiaderko przenosić i mieszać ciecz). Odstawić w kąt ogrodu (cień lub półcień).

Zalany wodą glistnik jaskółcze ziele warto o jakiś czas zamieszać, bo przez pierwsze dni pędy "wychodzą" nad powierzchnię wody. Fot. Niepodlewam

Zalany wodą glistnik jaskółcze ziele warto o jakiś czas zamieszać, bo przez pierwsze dni pędy „wychodzą” nad powierzchnię wody. Fot. Niepodlewam

Mniej więcej po tygodniu zawartość wiaderka fermentuje. Na powierzchni powstają bąbelki (jak delikatna piana). Po kolejnych 2-3 dniach zamieszać ciecz. Na tym etapie jej zapach zaczyna przypominać gnojowicę, ale intensywność jest średnia.

Gdy nowe bąbelki przestają wypływać za zamieszaniu, gnojówka z glistnika jest gotowa. Jest dość gęsta, zielonkawa, zawiera sporo nierozłożonych części (łodygi i grubsze korzenie). Ma odczyn obojętny – pH około 7.

Gnojówka z glistnika ma odczyn obojętny. Fot. Niepodlewam

Gnojówka z glistnika ma odczyn obojętny. Fot. Niepodlewam

Stosowanie

  • Nawożenie – w rozcieńczeniu 1:10 (1 część gnojówki, 10 części wody). Podlewać byliny, krzewy oraz drzewa owocowe i ozdobne.
  • Niszczenie bielinka kapustnika – w rozcieńczeniu 1:10 (1 część gnojówki, 10 części wody). Podlewać profilaktycznie warzywa kapustne na liście . Do kapusty ozdobnej można zastosować większe stężenie.
  • Niszczenie much – resztki gnojówki z glistnika są trujące dla much.
  • Zapobieganie szarej pleśni tulipanów – rozcieńczoną gnojówką w proporcjach 1:10 (1 część gnojówki, 10 części wody) podlać w maju profilaktycznie.
  • Przyśpieszanie kompostowania – gnojówkę z glistnika rozcieńcza się wodą (w dowolnych proporcjach) albo nie. Następnie kompostownik trzeba podlać. Resztki gnojówki, wrzucone do kompostu, zwabiają muchy, ale glistnik to dla nich naturalna trucizna.
Gotowa gnojówka z glistnika jaskółcze ziele ma brunatny kolor. Zawiera sporo grubszych części. Fot. Niepodlewam

Gotowa gnojówka z glistnika jaskółcze ziele ma brunatny kolor. Zawiera sporo grubszych części. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Glistnik jaskółcze ziele to roślina zawierająca wiele silnie działających substancji, które wykorzystuje się w medycynie, m.in. do leczenia chorób wątroby i skóry.
  • W tradycyjnym rolnictwie w Chinach glistnik jaskółcze ziele był stosowany jako naturalny środek na wszelkie robactwo.
  • Gnojówka z glistnika zawiera przede wszystkim azot. Są w niej również pożyteczne bakterie, które wspomagają procesy glebowe, np. tworzenie próchnicy.
  • Ze względu na to, że gnojówka z glistnika zawiera silnie działające substancje, nie należy nią podlewać warzyw o krótkim okresie wegetacji, np. rzodkiewki i szpinaku. Po zastosowaniu np. na bielinka kapustnika na warzywach kapustnych trzeba zachować karencję przed zbiorem co najmniej 15 dni.
W pierwszych dniach przygotowywania gnojówka zwabia ślimaki winniczki. Potrafią nawet wejść do środka wiaderka, nie przejmując się wodą. Fot. Niepodlewam

W pierwszych dniach przygotowywania gnojówka zwabia ślimaki winniczki. Potrafią nawet wejść do środka wiaderka, nie przejmując się wodą. Fot. Niepodlewam

Podobne