Bób Bartek – uprawa, smak, odporność
To smaczna, polska odmiana. Bób Bartek sieje się od marca do 15 kwietnia. W strąkach ma po 4-5 duże nasiona ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Miechunka peruwiańska – uprawa i wymagania
Jest też znana jako rodzynek brazylijski. Miechunka peruwiańska jest łatwa w uprawie. Lubi słońce. Dobrze rośnie w gruncie i donicach ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Marchew – uprawa i wymagania
Lubi słoneczne stanowiska i dobrze uprawioną ziemię. Marchew sieje się przed zimą albo wiosną. To warzywo i roślina lecznicza. Inne ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Rabarbar – uprawa i wymagania
To warzywo wieloletnie. Rabarbar ma jadalne ogonki liściowe. Najlepsze są wiosną, w kolorze czerwonym. Uprawa jest łatwa. Inne nazwy: Rheum, ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Rzodkiewka Mila – uprawa, smak, odporność
To polska odmiana z korzeniami typu paluszki. Rzodkiewka Mila może być siana wiosną oraz późnym latem. Dobrze plonuje. Cechy: rzodkiewka ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Endywia – uprawa i wymagania
Jest podobna do sałaty z wyglądu i w smaku. Endywia ma od niej mniejsze wymagania. Jest odporna na mróz. Endywię ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Szczaw – uprawa i wymagania
To warzywo wieloletnie odporne na mróz. Szczaw rozmnaża się wiosną oraz w sierpniu z nasion i przez podział kęp. Lubi ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Koper włoski – uprawa i wymagania
To warzywo i roślina lecznicza. Koper włoski ma m.in. właściwości odmładzające. Nie lubi kwaśnej ziemi. Potrzebuje dużo słońca. Inne nazwy: ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Fasola – uprawa i wymagania
Jej uprawa jest łatwa. Fasola ma odmiany wysokie i niskie. Można ją siać od połowy maja aż do pierwszych dni ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Szpinak – uprawa i wymagania
Lubi chłód i żyzną, wilgotną ziemię. Szpinak rośnie bardzo szybko. Uprawa jest łatwa. Musi być siany tak, by przed zbiorem ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Cukinia – uprawa i wymagania
Owocuje obficie i niezawodnie. Cukinia może być uprawiana z siewu do gruntu po 15 maja lub z rozsady w kwietniu ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Patison – uprawa i wymagania
Ma owoce doskonałe do marnowania i duszenia. Patison uprawia się z siewu do gruntu w maju lub czerwcu alba z ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Cukinia Astra Polka – uprawa, smak, odporność
Obficie owocuje aż do mrozów. Cukinia Astra Polka to zdrowo rosnąca odmiana. Ma zielone owoce w drobne cętki. Wyglądają jak ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Pomidory – uprawa i wymagania
Lubią słońce, dobrą ziemię i nawożenie. Pomidory najlepiej uprawiać z rozsady. Dobrze rosną w warzywniku, szklarni, tunelu foliowym, na balkonie ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Pietruszka naciowa Moss Curled 2 – uprawa i smak
Ma kędzierzawe liście wyglądające jak bujny mech. Pietruszka naciowa Moss Curled 2 jest smaczna na surowo i suszona. Zdrowo rośnie ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Bób – uprawa i wymagania
Najlepiej siać bób w marcu i do połowy kwietnia. To warzywo smaczne i niewymagające. Jest zalecane w terapii osób chorych ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Groch – uprawa i wymagania
Lubi chłód i nie boi się przymrozków. Groch najlepiej siać do połowy kwietnia. Wtedy zdrowiej rośnie i rzadziej jest atakowany ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej
Burak ćwikłowy Czerwona Kula 2 – uprawa i smak
Jest soczysty i bardzo smaczny. Burak ćwikłowy Czerwona Kula 2 to polska odmiana. Rośnie zdrowo. Plonuje obficie. Inna nazwa: Beta ...
Czytaj Dalej
Czytaj Dalej