Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Home»Warzywa»Fasola Piękny Jaś – uprawa, smak, odporność
Fasola Piękny Jaś to odmiana na ziarno. Nasiona są duże. Fot. Niepodlewam

Fasola Piękny Jaś – uprawa, smak, odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

To stara, tyczna odmiana. Fasola Piękny Jaś ma duże, białe nasiona. Najlepiej siać ją od 15 maja do 15 czerwca. Jest świetna do zup i fasolki po bretońsku.

Fasola Piękny Jaś to odmiana na ziarno. Nasiona są duże. Fot. Niepodlewam
Fasola Piękny Jaś to odmiana na ziarno. Nasiona są duże. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Fasola tyczna Piękny Jaś, Fasola wielokwiatowa tyczna Piękny Jaś, Fasola zwyczajna Piękny Jaś, Phaseolus coccineus Piękny Jaś

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: 200-300 cm

Szerokość: około 50 cm

Fasola Piękny Jaś to odmiana tyczna. Potrzebuje wysokich podpór.

Fasola Piękny Jaś rośnie szybko. Można ją traktować także jako jednoroczne, ozdobne pnącze. Fot. Niepodlewam
Fasola Piękny Jaś rośnie szybko. Można ją traktować także jako jednoroczne, ozdobne pnącze. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona

Fasola Piękny Jaś wschodzi po 3-10 dniach, ale jeśli ma ciepło. Nasiona fasoli Piękny Jaś najlepiej kiełkują w temperaturze od 15 stopni Celsjusza (ziemi).

Kiedy siać fasolę Piękny Jaś:

  • Maj – od 15 dnia tego miesiąca
  • Czerwiec – najlepiej nie później niż do 15 dnia tego miesiąca

Uwaga! Teoretycznie fasolę Piękny Jaś można siać nawet jeszcze w pierwszym tygodnia lipca (VII). Jednak wtedy plon jest mniejszy. Po prostu nasiona nie zdążą dojrzeć (polskie lato jest za krótkie). Zdecydowanie lepiej zakończyć siew w połowie czerwca (VI).

Fasolę Piękny Jaś można siać w warzywniku np. po rzodkiewce, sałacie, wczesnych ziemniakach.

Głębokość siewu: 4-5 cm

Zbiór: wrzesień – październik (IX-X)

Zastosowanie: nasiona na zupy, dania duszone, wegetariańskie pasztety, fasolkę po bretońsku

Fasola Piękny Jaś zawiera dużo m.in. błonnika i białka. Nasiona są bardzo duże w kolorze białym, doskonałe w smaku.

Na zielono zaś – w postaci strąków gotowanych czy duszonych w całości – fasola Piękny Jaś jest mało smaczna. Strąki są duże i mięsiste, ale włókniste oraz twarde. To zdecydowanie fasolka na suche nasiona, dobra do przechowywania.

Fasola Piękny Jaś to odmiana tyczna, wysoka, więc nadaje się na zielone parawany, zarówno w ogrodzie, jak i na balkonie. Bardzo szybko rośnie, ma dużo liści i obficie kwitnie na biało.

Kwiaty fasoli Piękny Jaś są białe. Fot. Niepodlewam
Kwiaty fasoli Piękny Jaś są białe. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne

Fasola Piękny Jaś słabo rośnie w cieniu. Toleruje jedynie lekki półcień. Bardzo lubi stanowiska osłonięte, blisko murów i oczek wodnych, tam gdzie nie ma dużych wahań temperatury pomiędzy dniem a nocą.

Tradycyjnie fasola Piękny Jaś jest uprawiana w dolinie Dunajca. Odpowiada jej tamtejszy mikroklimat.

Gdzie siać: warzywnik, przy pergolach i ogrodzeniach, duże donice i skrzynki na balkonie

Gleba: przeciętna, próchnicza, lekko wilgotna; odczyn od lekko kwaśnego do lekko zasadowego (pH 6,5-7,5)

Fasola Piękny Jaś najlepiej rośnie w drugim i trzecim roku po oborniku. Jeśli ziemia nie była nawożona obornikiem, warto zasilić ją kompostem – około 40-50 l (4-5 wiader) na 10 metrów kwadratowych.

Fasola Piękny Jaś bardzo słabo rośnie i plonuje na ziemi podmokłej i bardzo suchej.

Strąki fasoli Piękny Jaś są grube i duże, ale łykowate. Najsmaczniejsze jest ziarno. Fot. Niepodlewam
Strąki fasoli Piękny Jaś są grube i duże, ale łykowate. Najsmaczniejsze jest ziarno. Fot. Niepodlewam

Podlewanie: umiarkowane

Fasola Piękny Jaś powinna mieć lekko wilgotną ziemię, ale nie mokrą. Na brak wody jest szczególnie wrażliwa podczas wschodzenia oraz kwitnienia i zawiązywania strąków,

Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby

Odporność na mróz: brak

Fasolę Piękny Jaś niszczy każdy mróz.

Choroby i szkodniki: w uprawie amatorskiej nie sprawia większych problemów

Fasola Piękny Jaś jest atakowana przez wiele chorób i szkodników. W uprawie amatorskiej rzadko jednak powodują duże straty.

Do chorób fasoli należą m.in. antraknoza fasoli, bakterioza obwódkowa fasoli, fuzaryjne więdnięcie fasoli, szara pleśń.

Ze szkodników fasolę Piękny Jaś może atakować przędziorek chmielowiec, mszyca burakowa, rolnice, śmietka kiełkówka. Do zwalczania można wykorzystać ekologiczne środki na szkodniki oraz choroby roślin.

Warto wiedzieć

  • Fasola Piękny Jaś to stara, polska odmiana. Nasiona fasolki Piękny Jaś z doliny Dunajca znajdują się na liście polskich produktów tradycyjnych.
Wejdź do sklepu ogrodniczego

Internetowy sklep ogrodniczy

Pomożemy zająć się Twoim ogrodem

sklep.niepodlewam.pl

fasola fasola na ziarno fasola odmiany fasola odmiany polskie fasola odmiany zielone fasola stare odmiany fasola tyczna fasola tyczna odmiany fasola uprawa
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Poprzedni artykułBatat – uprawa, odporność, cięcie
Następny Artykuł Hiacynt doniczkowy – uprawa w domu

Inni czytali również:

Pomidor Bajaja – uprawa, smak, choroby

Ogórek Marketmore – uprawa, smak, odporność

Jarmuż Scarlet – uprawa, smak, odporność

Komentarze zablokowane

Sklep Niepodlewam zaprasza

SKLEP

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Filmy dla Ciebie
Nawóz bezpieczny trawnik

Nawóz bezpieczny trawnik

Jest w 100% naturalny. Utrzymuje wilgoć i przywraca życie biologiczne glebie. Zawiera próchnicę.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Berberys Thunberga Atropurpurea Nana – uprawa i ciekawostki
  • Róża Lavender Veranda – uprawa, cięcie, odporność
  • Lilie mieszańce longiflorum – uprawa i odporność
  • Jakie stoły ogrodowe – 3 wskazówki
  • Piwonia Coral Sunset – uprawa i ciekawostki
  • Strączyniec podwójnie groniasty – uprawa i odporność
  • Nawożenie oregano – jakie nawozy i termin
  • Jastrun właściwy – uprawa i odporność
  • Funkia Rainbow`s End – uprawa i ciekawostki
  • Różanecznik Saint Michel – uprawa i ciekawostki
Zostań Mecenasem
Filmy wybrane dla Ciebie
Najpopularniejsze
  • Siew warzyw do gruntu w lipcu
    Siew warzyw do gruntu w lipcu
  • Czosnek – kiedy wykopywać i zbierać
    Czosnek – kiedy wykopywać i zbierać
  • Sucha zgnilizna wierzchołkowa - choroba owoców pomidora
    Sucha zgnilizna wierzchołkowa - choroba owoców pomidora
  • Starzec srebnolistny – uprawa i odporność
    Starzec srebnolistny – uprawa i odporność
  • Cukinia – uprawa i wymagania
    Cukinia – uprawa i wymagania
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
© 2022 Niepodlewam.pl.

Wpisz szukaną frazę powyżej i kliknij Enter, żeby wyszukać. Aby anulować wciśnij Esc.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT
 

Loading Comments...