
To karłowa, polska odmiana. Pomidor Beta ma owoce czerwone, średniej wielkości. Obficie plonuje i zdrowo rośnie.

Cechy: pomidor karłowy z czerwonymi owocami
Inne nazwy: Solanum lycopersicum Beta
Wysokość: karłowy – około 70 cm
Pomidor Beta to odmiana typu samokończącego. Nie potrzebuje cięcia. Nadaje się do prowadzenia przy podporach i bez nich. Jeśli pomidor Beta jest uprawiany bez palika, pokłada się na ziemi. Powinien być wtedy uprawiany np. na słomie.
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu: 1 marca – 15 kwietnia (III-IV) do skrzynek lub doniczek
Pomidory Beta uprawia się najczęściej z rozsady.
Jak zrobić rozsadę pomidorów CZYTAJ TUTAJ
Pomidor Beta jest wczesną odmianą. Szybko rośnie i plonuje. To jedna z nielicznych odmian, która w polskim klimacie może być siana nawet od razu do gruntu. Jednak plon bywa zawodny.
Pomidor Beta z siewu do gruntu udaje się tylko, gdy wiosna i lato są ciepłe.

Termin sadzenia do gruntu: koniec maja i początek czerwca (V-VI)
Gdzie sadzić: ogród, szklarnia, tunel foliowy, donice na balkonie i tarasie
Pomidor Beta nadaje się nawet do uprawy w donicach (o pojemności co najmniej 10-15 litrów). Donicę z pomidorem Beta trzeba umieścić na podwyższeniu, tak by pędy mogły zwisać.
Termin zbioru: lipiec – sierpień (VII-VIII
Owoce: czerwone; średniej wielkości; spłaszczone, lekko żebrowane (średnica około 5-7 cm); zebrane w gronach po kilka sztuk (dojrzewają stopniowo); miąższ średnio słodki, lekko kwaskowaty, miękki, mięsisty, smaczny; skórka średnio gruba, dość mocna; nasiona nieliczne, drobne, niewyczuwalne podczas jedzenia; piętka lekko zielona w środku pomidora, nieduża, nie musi być wycinana
Pomidory Beta nie mają tendencji do opadania na wietrze. Plon jest bardzo obfity.

Zastosowanie: sałatki, na kanapki, ketchup, leczo
Pomidor Beta jest ogólnoużytkowy.
Stanowisko: słoneczne, toleruje lekki półcień
Pomidor Beta zdecydowanie najlepiej rośnie, kwitnie i dojrzewa w słońcu. W półcieniu dojrzewanie owoców trwa dłużej.
Ziemia: żyzna, najlepsza jest ziemia kompostowa lub ziemia gnojowa
Podlewanie: obfite
Nie wolno podlewać pomidorów Beta na liście. Nadmierna wilgoć to większe ryzyko wystąpienia chorób grzybowych. Podlewa się wyłącznie przy korzeniu.
Pomidory Beta bardzo lubią ściółkowanie, np. słomą, zwłaszcza gdy rosną bez palików. Ściółka sprawia, że ziemia wolniej wysycha, a pomidor Beta jest mniej narażony na choroby grzybowe.

Nawożenie: obfite
Pomidor Beta rośnie szybko i obficie plonuje. Potrzebuje solidnego nawożenia. Nawóz stosuje się przynajmniej raz w tygodniu (aż do sierpnia). Dawki nawozu można rozłożyć na mniejsze i nawozić pomidora Beta kilka razy w tygodniu.
Polecane są nawozy naturalne, np. obornik krowi, nawóz kurzy, gnojówka z pokrzywy, gnojówka z żywokostu, gnojówka z ogórecznika lekarskiego.
Stosować można również nawozy mineralne (sztuczne), najlepiej do pomidorów.
Choroby i szkodniki: odporny
Pomidor Beta rośnie zdrowo, zwłaszcza gdy nie ma często mokrych liści, np. z powodu deszczu.
Gdy lipiec (VII) jest mokry i ciepły, pomidor Beta może być atakowany przez choroby grzybowe, jak alternarioza pomidora, zaraza ziemniaka, zgorzel podstawy łodyg i brunatna zgnilizna owoców pomidora.
Pomidor Beta nie jest wrażliwy na suchą zgniliznę wierzchołkową.
Warto wiedzieć
- Pomidor Beta to polska odmiana z lat 80. XX wieku.
