Warzywa lepiej rosną i plonują, gdy mają prawidłowy odczyn pH ziemi. Większość lubi glebę od lekko kwaśnej do obojętnej.
Odczyn pH ziemi jest związany ze zjawiskiem chemicznym – dysocjacją wody. Ziemia w ogrodzie może być:
- Bardzo kwaśna
- Kwaśna
- Lekko kwaśna
- Obojętna
- Lekko zasadowa
- Zasadowa
- Bardzo zasadowa.
Każda roślina potrzebuje mieć określony odczyn pH ziemi. Dotyczy to także warzyw.
Gdy warzywa rosną w ziemi o niewłaściwym odczynie, głodują. Nie mogą wtedy przyswajać z ziemi składników pokarmowych. Mimo nawożenia i podlewania, rosną słabo, nawet zamierają. Do pomairu można wykorzystać miernik pH-metr glebowy elektroniczny.
Większość warzyw lubi podobny odczyn pH ziemi. Oto lista:
Arbuz
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna
Bakłażan (Oberżyna)
Odczyn pH 6-6,8 lekko kwaśny
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza
Brokuł
Odczyn pH 6,2-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, koniecznie zawierająca bor i molibden
Bób
Odczyn pH 6,2-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna, najlepiej z dodatkiem gliny
Brukiew (Karpiele)
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: słaba i przeciętna (oprócz bardzo piaszczystej
Burak liściowy
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, najlepiej z dużą zawartością próchnicy
Burak ćwikłowy
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, najlepiej z dużą zawartością próchnicy
Cebula
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna
Cebula Kartoflanka
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna
Cebula Perłowa
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna
Cebula Siedmiolatka
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna
Cebula Wielopiętrowa
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna
Chrzan
Odczyn pH lekko kwaśne lub obojętne 6-7
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko wilgotna
Cukinia
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza
Cykoria sałatowa
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, piaszczysta, z małym dodatkiem gliny
Czosnek
Odczyn pH 6-8 od lekko kwaśnego do zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, najlepiej próchnicza
Dynia
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza
Endywia
Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, z próchnicą
Fasola
Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, próchnicza, lekko wilgotna
Groch
Odczyn pH 6-7,5 od lekko kwaśnego do zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, piaszczysta, z dodatkiem gliny i próchnicy
Jarmuż
Odczyn pH od lekko kwaśnego do zasadowego 6-7,5
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, najlepiej piaszczysta z dodatkiem kompostu i gliny
Kabaczek
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza
Kalafior
Odczyn pH 6,4-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna, koniecznie zawierająca bor i molibden.
Kalarepa
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna.
Kapusta biała
Odczyn pH 6,5-7,3 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna
Kapusta brukselska (Brukselka)
Odczyn pH 6,5 – 7,3 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, nie za sucha
Kapusta czerwona
Odczyn pH 6,5-7,3 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna, zawierająca potas
Kapusta pekińska
Odczyn pH 6,5-7,3 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna
Kapusta włoska
Odczyn pH 6,5-7,3 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna
Karczoch
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, głęboko uprawiona
Kard
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, głęboko uprawiona
Koper ogrodowy
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, próchnicza, lekko wilgotna
Koper włoski
Odczyn pH 7-8 od obojętnego do zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna
Marchew
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, nie może być ubita i kamienista
Melon
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza
Miechunka peruwiańska (Rodzynek brazylijski)
Odczyn pH 5,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, najlepiej próchnicza
Miechunka pomidorowa (Pomidor skórzasty)
Odczyn pH 5,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna
Modrak morski
Odczyn pH 6,6-7,8 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna, najlepiej z domieszką gliny, koniecznie wilgotna
Ogórek
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna
Okra
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza
Orzacha podziemna (Fistaszek)
Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, z próchnicą, głęboko uprawiona
Papryka
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza
Patison
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna
Pasternak
Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, próchnicza
Pietruszka naciowa
Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, nie powinna być ubita
Pietruszka korzeniowa
Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, nie może być ubita, kamienista
Pomidor
Odczyn pH 5,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, najlepiej z domieszką próchnicy
Por
Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna
Portulaka warzywna
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza, lekko wilgotna
Rabarbar
Odczyn pH 5,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna
Roszponka
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna
Rukola (Rokietta siewna)
Odczyn pH 6,5-7,3 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna
Rzepa
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, lekko wilgotna, głęboko uprawiona
Rzodkiew
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, z dodatkiem próchnicy, lekko wilgotna
Rzodkiewka
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, próchnicza, lekko wilgotna
Sałata krucha
Odczyn pH 6-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, próchnicza
Sałata łodygowa (Głąbik krakowski)
Odczyn pH 6-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, próchnicza
Sałata masłowa
Odczyn pH 6-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, próchnicza
Sałata liściowa (rozetowa)
Odczyn pH 6-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, próchnicza
Sałata rzymska
Odczyn pH 6-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, próchnicza
Seler naciowy
Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza
Seler korzeniowy
Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza
Skorzonera (Wężymord)
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza, z małym dodatkiem gliny
Soja
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, z małym dodatkiem gliny
Szalotka
Odczyn pH 6,5-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna
Szczaw
Odczyn pH 4-7 od bardzo kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna lub żyzna, najlepiej lekko wilgotna
Szczypiorek
Odczyn pH 6-7 od lekko kwaśnego do obojętnego
Inne wymagania co do ziemi: przeciętna
Szparag
Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, próchnicza, głęboko uprawiona
Szpinak
Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna
Szpinak nowozelandzki (Trętwian)
Odczyn pH 6,5-7,5 od lekko kwaśnego do lekko zasadowego
Inne wymagania co do ziemi: żyzna, lekko wilgotna
Trybula
Odczyn pH 6,5-7 lekko kwaśny
Inne wymagania: przeciętna lub żyzna