Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Jabłoń Zielone z Rhode Island – uprawa, odporność, zapylacze
Jabłoń Zielone z Rhode Island – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Jabłoń Zielone z Rhode Island – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma owoce świetne na szarlotkę. Jabłoń Zielone z Rhode Island to bardzo stara odmiana zimowa. Jest mało wymagająca i odporna na mróz.

Jabłoń Zielone z Rhode Island – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

 

Inne nazwy: Burlington Greening, Green Newtown Pippin, Grünling von Rhode-Island, Hampshire Greening, Jersey Greening, Rhode Island Greening, Verte de Rhode Island

Pochodzenie: około 1650 rok (USA)

Dojrzewanie: październik – marzec (X-III)

Baner – Probio Ogród Czosnek Chilli

To odmiana zimowa. Jabłka zbiera się na przełomie września i października (IX-X). Nadają się do jedzenia po przechowaniu w chłodzie co najmniej kilka tygodni.

Owoce: średniej wielkości (około 6 cm); prawie okrągłe; najpierw zielone, a w miarę dojrzewania żółtozielone, z delikatnym czerwonobrązowym rumieńcem; miąższ kremowy, słodko-winny, chrupki, cierpkawy, soczysty; skórka gładka, woskowata; słabo pachnące

Przeznaczenie: do ciast (zwłaszcza na szarlotki), pieczenia w całości, na sok, sos jabłkowy, cydr

Jabłka Zielone z Rhode Island są doskonałe do użytku w kuchni i na przetwory. Dopiero wtedy nabierają pełnego smaku i aromatu, podobnie jak np. Szara Reneta. Szczególnie pyszne są szarlotki. Jabłka zachowują kształt po upieczeniu.

Jako owoce deserowe (na surowo) są przeciętne w smaku.

Gleba: przeciętna; lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Stanowisko: słoneczne

Dawniej ta odmiana była sadzona przy wiejskich drogach, np. w Niemczech. Drzewa obficie plonują.

Odporność: bardzo dobra

Zielone z Rhode Island zaliczano dawniej w USA – kraju pochodzenia – to jabłoni Iron-Clad, czyli żelaznych. To odmiana odporna na wszystko, w tym duży mróz.

Zapylacze: Akero, Alkmene, Antonówka Zwykła, Bismarck, Cellini, Cortland, Dabinett, Discovery, Empire, Fameuse, Fuji, Golden Delicious, Granny Smith, Grenadier, James Grieve, Jonathan, Kalwila Biała, Katja, Koksa Pomarańczowa, Liberty, Lobo, Melba, Melrose, Ontario, Parmena Adamsa, Rajka, Red Delicious, Red James Grieve, Reneta Ananasowa, Reneta Baumanna, Starking, Topaz, Vista Bella, Wealthy, Winter Banana

Jabłonka Zielone z Rhode Island jest triploidem. Nie nadaje się na zapylacz dla innych jabłoni.

Ciekawostki

  • Zielone z Rhode Island to jedna z najstarszych amerykańskich odmian jabłoni. Pochodzi z XVII wieku. Przez około 250 lat była popularna w USA (aż do lat 30. XX wieku).

Obecnie nadal jest uprawiana, ale rzadko, głównie w USA i Wielkiej Brytanii.

  • Jabłoń Zielone z Rhode Island wyhodował z nasiona właściciel tawerny pan Green w miejscowości Green`s End w stanie Rhode Island (USA). Jabłoń-matka rosła w jego ogrodzie. Było to około 1650 roku.

Bardzo szybko ta odmiana stała się popularna w całym stanie Rhode Island.

  • W Polsce jabłonie Zielone z Rhode Island sadzono na przełomie XIX i XX wieku, ale bardzo rzadko.

O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ

Na publikację rysunku jabłoni Zielone z Rhode Island z XIX wieku wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii

 

Źródło:

  • Wiedza własna
  • Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
  • Ogrodnik Polski, 1887 rok
bardzo stara odmiana amerykańska jabłka zielone jabłonie odmiany zimowe
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleWarzywa dwuletnie – lista gatunków
Next Article Rodzaje sekatorów – jaki wybrać do ogrodu

Related Posts

Jabłoń Jansen von Welten – uprawa i odporność

Grusza Fulwia – uprawa i odporność

Śliwa Renkloda Zielona – uprawa, odporność, zapylacze

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 6,2% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Mospilan 20 SP Zwalcza Ćmę Bukszpanową

Sklep Niepodlewam poleca! Mospilan 20 SP - zwalcza szkodniki bukszpanu i roślin ozdobnych

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Jabłoń Jansen von Welten – uprawa i odporność
  • Bakłażan White Knight – uprawa, smak, odporność
  • Endywia De Meaux – uprawa, smak, odporność
  • Peperomia kluzjolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Trawa pampasowa – uprawa, odporność, cięcie
  • Kapusta chińska – uprawa i wymagania
  • Grusza Fulwia – uprawa i odporność
  • Zrób to dla swojego trawnika zanim nadejdą mrozy!
  • Siew rzutowy – na czym polega
  • Hydrożel ogrodniczy – skład i zastosowanie
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Koper ogrodowy posiany w sierpniu (VIII) zbiera się jeszcze przed zimą. Fot. Niepodlewam Siew warzyw do gruntu w sierpniu
  • Liść laurowy to popularna przyprawa, np. do zup, marynat, bigosu. W uprawie nie jest wymagający. Fot. Niepodlewam Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Jeśli jabłka gniją na drzewie, to znak, że jabłoń jest zaatakowana przez chorobotwórcze grzyby. Na zdjęciu: jabłko zniszczone przez brunatną zgniliznę drzew ziarnkowych. Fot. Niepodlewam Gdy jabłka gniją na drzewach – 15 sposobów zapobiegania
  • Zawilec japoński to śliczna bylina. Ma naturalny pokrój, Znakomita do półcienia. Fot. Niepodlewam Zawilec japoński – uprawa i odporność
  • Dynia przycięta w czerwcu (VI) lepiej się rozkrzewia. Dobrze ją ciąć jeszcze raz w połowie sierpnia (VIII), by owoce były większe. Przycinanie dyni jest bardzo proste. Fot. Niepodlewam Przycinanie dyni – kiedy wykonać, zalety
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.