Ma owoce świetne na szarlotkę. Jabłoń Zielone z Rhode Island to bardzo stara odmiana zimowa. Jest mało wymagająca i odporna na mróz.
Inne nazwy: Burlington Greening, Green Newtown Pippin, Grünling von Rhode-Island, Hampshire Greening, Jersey Greening, Rhode Island Greening, Verte de Rhode Island
Pochodzenie: około 1650 rok (USA)
Dojrzewanie: październik – marzec (X-III)
To odmiana zimowa. Jabłka zbiera się na przełomie września i października (IX-X). Nadają się do jedzenia po przechowaniu w chłodzie co najmniej kilka tygodni.
Owoce: średniej wielkości (około 6 cm); prawie okrągłe; najpierw zielone, a w miarę dojrzewania żółtozielone, z delikatnym czerwonobrązowym rumieńcem; miąższ kremowy, słodko-winny, chrupki, cierpkawy, soczysty; skórka gładka, woskowata; słabo pachnące
Przeznaczenie: do ciast (zwłaszcza na szarlotki), pieczenia w całości, na sok, sos jabłkowy, cydr
Jabłka Zielone z Rhode Island są doskonałe do użytku w kuchni i na przetwory. Dopiero wtedy nabierają pełnego smaku i aromatu, podobnie jak np. Szara Reneta. Szczególnie pyszne są szarlotki. Jabłka zachowują kształt po upieczeniu.
Jako owoce deserowe (na surowo) są przeciętne w smaku.
Gleba: przeciętna; lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne
Dawniej ta odmiana była sadzona przy wiejskich drogach, np. w Niemczech. Drzewa obficie plonują.
Odporność: bardzo dobra
Zielone z Rhode Island zaliczano dawniej w USA – kraju pochodzenia – to jabłoni Iron-Clad, czyli żelaznych. To odmiana odporna na wszystko, w tym duży mróz.
Zapylacze: Akero, Alkmene, Antonówka Zwykła, Bismarck, Cellini, Cortland, Dabinett, Discovery, Empire, Fameuse, Fuji, Golden Delicious, Granny Smith, Grenadier, James Grieve, Jonathan, Kalwila Biała, Katja, Koksa Pomarańczowa, Liberty, Lobo, Melba, Melrose, Ontario, Parmena Adamsa, Rajka, Red Delicious, Red James Grieve, Reneta Ananasowa, Reneta Baumanna, Starking, Topaz, Vista Bella, Wealthy, Winter Banana
Jabłonka Zielone z Rhode Island jest triploidem. Nie nadaje się na zapylacz dla innych jabłoni.
Ciekawostki
- Zielone z Rhode Island to jedna z najstarszych amerykańskich odmian jabłoni. Pochodzi z XVII wieku. Przez około 250 lat była popularna w USA (aż do lat 30. XX wieku).
Obecnie nadal jest uprawiana, ale rzadko, głównie w USA i Wielkiej Brytanii.
- Jabłoń Zielone z Rhode Island wyhodował z nasiona właściciel tawerny pan Green w miejscowości Green`s End w stanie Rhode Island (USA). Jabłoń-matka rosła w jego ogrodzie. Było to około 1650 roku.
Bardzo szybko ta odmiana stała się popularna w całym stanie Rhode Island.
- W Polsce jabłonie Zielone z Rhode Island sadzono na przełomie XIX i XX wieku, ale bardzo rzadko.
O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ
Na publikację rysunku jabłoni Zielone z Rhode Island z XIX wieku wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii
Źródło:
- Wiedza własna
- Deutsche Pomologie, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
- Ogrodnik Polski, 1887 rok