Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Jabłoń Antonówka Zwykła – uprawa i odporność
Jabłoń Antonówka Zwykła – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Jabłoń Antonówka Zwykła – uprawa i odporność

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Jest bardzo odporna na mróz i choroby. Jabłoń Antonówka Zwykła ma też małe wymagania co do gleby. Jej jabłka są świetne do ciast, na soki i przetwory.

Jabłoń Antonówka Zwykła – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Inne nazwy: Antenovka, Antonovca, Antonówka, Nalivia, Possart’s Nalivia, Possarts Moskauer Nalivia, Possarts Nalivia

Pochodzenie: początek XIX wieku lub wcześniej (Rosja)

Dojrzewanie: wrzesień – listopad (IX-XI)

Jabłka Antonówki Zwykłej można zrywać już w drugiej połowie lipca (VII) albo zbierać opadłe owoce. Nadają się np. do ciast, zakwaszania bigosu i na kompoty.

Antonówki Zwykłe do jedzenia na surowo nadają się na przełomie września i października (IX-X). Nie każdemu jednak smakują na surowo, bo są kwaskowate. Stają się bardziej kruche i smaczne po odleżeniu w chłodzie.

Na przechowanie jabłka Antonówki Zwykłe zbiera się zwykle w połowie października (X). Mogą być przechowywane do grudnia (XII).

Owoce: duże i duże (około 7-8 cm); okrągłe, lekko żebrowane; żółte, bardzo rzadko z małym rumieńcem od słońca; skórka gładka, lśniąca; miąższ kremowy, soczysty, kwaskowaty, kruchy, najsmaczniejsze w potrawach; lekko pachnące

Przeznaczenie: do jedzenia na surowo, ciast, suszenia, zakwaszania bigosu, na dżemy, marmolady, galaretki, powidła, soki

Jabłka Antonówki są składnikiem przysmaków, znajdujących na polskiej Liście Produktów Tradycyjnych:

  • Marmolada z Antonówek
  • Pączki żakowskie z powidłami z Antonówek
  • Nadwiślański sok jabłkowy – wyciskany na zimo z jabłek Antonówek, Kosztela, Kronselska, Malinowa, Oliwka Żółta (Papierówka), Szara Reneta
  • Placek z jabłkami Antonówkami lub Szara Reneta
  • Sok jabłkowy z Kałęczewa – tłoczony na zimno z jabłek Antonówek, Bankroft, Champion, Idared, Jonagored, Kronselska, Reneta Landsberska, Szara Reneta.

Gleba: przeciętna lub piaszczysta, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Jabłoń Antonówka Zwykła jest niewymagająca co do ziemi. Najbardziej lubi ziemię piaszczystą, suchą. Jednak, gdy jest ona słaba, nieurodzajna, jabłka są mniejsze.

„Zapewne ze wszystkich najłatwiejsze jabłko do otrzymania w piaskach, w których udaje się chyba nawet lepiej, niż w innych ziemiach” – napisał o Antonówce Zwykłej prof. Edmund Jankowski w książce „Ogrody na piasku” z 1913 roku.

Stanowisko: słoneczne

Jabłoń Antonówka Zwykła toleruje także lekkie zacienienie.

Drzewo osiąga duże rozmiary (wyjątek – Antonówki Zwykłe zaszczepione na skarlających podkładkach). Młode Antonówki Zwykłe rosną dość wolno, zwłaszcza na piaszczystej glebie. Owocuje bardzo obficie, ale nie zawsze co roku.

Odporność: bardzo dobra
Jabłoń Antonówka Zwykła to jedna z najbardziej odpornych odmian na mróz na świecie. Jest też odporna na choroby. W wilgotne lata pojedyncze owoce mogą gnić na drzewie. Mimo to jabłoń Antonówka Zwykła nie wymaga chemicznych oprysków od chorób.

Zapylacze: Akane, Alkmene, Cortland, Charłamówka, Elstar, Empire, Fiesta, Fuji, Glogierówka, Gloster, Grafsztynek Prawdziwy, Granny Smith, James Grieve, Jonathan, Kalwila Biała, Lobo, McIntosh, Oliwka Żółta (Papierówka), Red Delicious, Wealthy

Ciekawostki

  • Jabłoń Antonówka Zwykła została wyhodowana w Rosji. Nie ma jednak pewności, gdzie dokładnie. Niewykluczone, że było to w okolicach Moskwy. W XIX wieku były także zdania, że to raczej miejscowości Antoniny lub Antonówka na terenie dzisiejszej Ukrainy.
  • Istnieją także inne odmiany Antonówek, obecnie mniej popularne niż Antonówka Zwykła: Antonówka Półtorafuntowa oraz Antonówka Kamienna.
    Antonówka Półtorafuntowa ma większe owoce i wcześniej dojrzewa niż jabłoń Antonówka Zwykła. Antonówka Kamienna zaś ma owoce mniejsze i później dojrzewa niż Antonówka Zwykła.
  • Na przełomie XIX i XX wieku jabłoń Antonówka Zwykła była najczęściej sadzona w chłopskich sadach. Na tragach miejskich bardziej była ceniona Antonówka Półtorafuntowa.
  • W XIX wieku przy polskich szkołach były kiedyś zakładane ogrody dla uczniów. Jabłoń Antonówka Zwykła była w nich zawsze sadzona.

 

https://niepodlewam.pl/jablonie-najlepsze-stare-odmiany/

Źródło:
*wiedza własna
*„Sadownictwo gospodarskie”, Władysław Tyniecki, 1902 rok
*„Sad i ogród owocowy”, Edmund Jankowski, 1912 rok

Wejdź do sklepu ogrodniczego

Internetowy sklep ogrodniczy

Pomożemy zająć się Twoim ogrodem

sklep.niepodlewam.pl

jabłka na jabłecznik jabłka na sok jabłka na strudel jabłka na suszenie jabłka na szarlotkę jabłonie na piasek jabłonie odmiany rosyjskie jabłonie odmiany z XIX wieku jabłonie odporne na choroby jabłonie odporne na mróz jabłonie uprawa w górach odmiany jabłoni stare odmiany jabłoni
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Poprzedni artykułCebula – przepis na gnojówkę do truskawek
Następny Artykuł Choina kanadyjska – uprawa, odporność, cięcie

Inni czytali również:

Jabłoń Jeromine – uprawa, odporność, zapylacze

Limkwat – uprawa, odporność, cięcie

Jabłoń Elise – uprawa, odporność, zapylacze

Komentarze zablokowane

Sklep Niepodlewam zaprasza

SKLEP

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Filmy dla Ciebie
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Trawnik samonawożący – jak założyć i pielęgnować
  • Choina kanadyjska Pendula – uprawa, odporność, cięcie
  • Śnieżyczka przebiśnieg Atkinsii – uprawa i ciekawostki
  • Okra Okinawa Pink – uprawa, smak, odporność
  • Jak założyć trawnik – krok po kroku
  • Jabłoń Jeromine – uprawa, odporność, zapylacze
  • Oczar pośredni Sweet Sunshine – uprawa i ciekawostki
  • Rozsada bakłażana – kiedy i jak siać
  • Limkwat – uprawa, odporność, cięcie
  • Cedrzyniec kalifornijski – uprawa, odporność, cięcie
Zostań Mecenasem
Filmy wybrane dla Ciebie
Najpopularniejsze
  • Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
    Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Rozsada pomidorów – kiedy i jak siać
    Rozsada pomidorów – kiedy i jak siać
  • Rozsada papryki – kiedy i jak siać
    Rozsada papryki – kiedy i jak siać
  • Peperomia tępolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
    Peperomia tępolistna – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Rozsada warzyw – kiedy siać i sadzić w gruncie
    Rozsada warzyw – kiedy siać i sadzić w gruncie
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
© 2023 Niepodlewam.pl.

Wpisz szukaną frazę powyżej i kliknij Enter, żeby wyszukać. Aby anulować wciśnij Esc.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

Zapraszamy do sklepu ?

 

W Sklepie Ogrodniczym Niepodlewam oferujemy niezawodny asortyment spełniający potrzeby nawet najbardziej wymagających. Pomożemy zrobić rozsadę, doradzimy jak szybko zwalczać szkodniki roślin. Znajdziemy sposób na choroby roślin. Nawozy ekologiczne, pomogą w ekologicznej uprawie ogrodu, aby rósł piękny i zdrowy, a nasze narzędzia sprawią, że praca w nim będzie samą przyjemnością. Doradzimy jak zadbać o swój kawałek ziemi w zakładce Książki. Sprawdzone nasiona warzyw i ziół oraz kwiatów wzbogacą Twój ogród.

 

 

Loading Comments...