Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
Niepodlewam.pl
Home»Zioła»Bazylia pospolita – uprawa i rozmnażanie
Bazylia pospolita może być uprawiana w donicy oraz w gruncie. Jest łatwa w uprawie. Fot. Niepodlewam

Bazylia pospolita – uprawa i rozmnażanie

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Jej uprawa w gruncie i donicach jest łatwa. Bazylia pospolita to świetna, pachnąca przyprawa. Ma właściwości lecznicze.

Bazylia pospolita może być uprawiana w donicy oraz w gruncie. Jest łatwa w uprawie. Fot. Niepodlewam
Bazylia pospolita może być uprawiana w donicy oraz w gruncie. Jest łatwa w uprawie. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: bazylek ogrodowy, bazylia anyżowa, balsam, bazylia ogrodowa, bazylia właściwa, bazylia wonna, bazylia zwyczajna, bazylijka, bazylika, bazyliszka polska, Ocimum basilicum

Cechy: bylina, ale uprawiana w Polsce jako roślina jednoroczna

Bazylia pospolita może być uprawiana w gruncie (z rozsady) albo w donicach. Jest nieodporna na duży mróz.

Teoretycznie bazylię można przechować przez zimę na parapecie w mieszkaniu. Jednak rzadko się to praktykuje, ponieważ bazylia pospolita łatwo rozmnaża się z nasion. Bazylia pospolita źle zimuje w ciepłych mieszkaniach.

Wysokość: 20-70 cm (w zależności od odmiany)

Kwitnienie: lipiec – sierpień (VII-VIII)

Bazylia pospolita ma kwiaty białe lub różowe (w zależności od odmiany). Są małe i pachnące (zapach jak całej rośliny). Kwiaty pojawiają się w pierwszym roku uprawy, ale tylko na bazyliach wysianych wiosną.

Kwiaty bazylii pospolitej. Fot. Niepodlewam
Kwiaty bazylii pospolitej. Fot. Niepodlewam

Rozmnażanie: nasiona

Bazylia pospolita jest łatwa do rozmnożenia.

Nasiona wysiewa się w marcu lub kwietniu (III-IV) do doniczek albo na rozsadniku. Bazylia pospolita może też być wysiewana później – aż do sierpnia (wtedy rośnie mniejsza i nie zakwita przed zimą).

Bazylię sieje się płytko (0,5-1 cm). Nasiona bazylii długo zachowują zdolność kiełkowania – do 5 lat. Najlepiej kiełkują w temperaturze co najmniej 20 stopni Celsjusza.

Więcej o siewie bazylii na blogu Niepodlewam CZYTAJ TUTAJ

Nasiona bazylii są lekko podłużne, dwa razy większe od ziaren maku. Fot. Niepodlewam
Nasiona bazylii są lekko podłużne, dwa razy większe od ziaren maku. Fot. Niepodlewam

Wykorzystanie: przyprawa do dań z pomidorami, makaronem, serem, jajami (na ciepło oraz zimno); reguluje trawienie, poprawia apetyt, okłady ze zmiażdżonych liści łagodzą ukoszenia owadów

Do jedzenia nadaje się cała nadziemna część bazylii, w tym kwiaty oraz młode pędy (niezdrewniałe). Liście bazylii są zielone, fioletowe lub fioletowo-zielone.

Bazylia pospolita ma intensywny zapach, nadający daniom wyrazisty smak.

 

Danie z pomidorami i bazylią. Fot. Niepodlewam
Danie z pomidorami i bazylią. Fot. Niepodlewam

Zbiór: maj – październik (V-X)

Teoretycznie bazylię można uprawiać na parapecie w mieszkaniu cały rok. Jednak zimą gorzej rośnie – w mieszkaniach jest dla bazylii za ciepło i za ciemno.

Bazylia pospolita nadaje się do użytku w postaci świeżej i suszonej.

  • Świeża bazylia pospolita – listki obrywa się na bieżąco, w miarę potrzeb. Uszczykiwanie wierzchołków pędów sprzyja rozkrzewianiu bazylii.
  • Suszona bazylia pospolita – całą roślinę ścina się i suszy, np. w suszarce do warzyw i owoców.

Stanowisko: słoneczne

Bazylia pospolita potrzebuje dużo słońca przez cały rok. W gruncie trzeba ją sadzić w słonecznych miejscach. Warto sadzić bazylię w warzywniaku. Wiele warzyw bardzo lubi jej towarzystwo.

Lepiej obok bazylii rosną np. brokuł, cebula, kalafior.

Jeśli bazylia pospolita jest uprawiana w donicy, na lato najlepiej ją wynieść na taras lub balkon.

Zimę bazylia pospolita powinna spędzać w jasnym, nieprzegrzanym pokoju (temperatura około 15-18 stopni Celsjusza). Zimą opłaca się przechowywać tylko cenne odmiany. Wygodniej i łatwiej rozmnażać bazylię z nasion co roku.

Bazylia pospolita o fioletowych liściach. Fot. Niepodlewam
Bazylia pospolita o fioletowych liściach. Fot. Niepodlewam

Ziemia: żyzna; najlepiej kwaśna lub lekko kwaśna (pH 5,5-6,5)

Ogólnie bazylia pospolita jest tolerancyjna co do ziemi i jej odczynu. Dobrze rośnie także w ziemi zasadowej, ale ma wtedy jaśniejsze liście.

Podlewanie: umiarkowane

Latem bazylię podlewa się codziennie, tak by ziemia była lekko wilgotna. Zimą trzeba podlewać bardzo oszczędnie, szczególnie gdy bazylia pospolita ma mało słońca.

Nawożenie: co 2 tygodnie od kwietnia do lipca (IV-VII)

Do nawożenia bazylii najlepiej stosować nawóz naturalny, np. z odchodów dżdżownic.

Młoda bazylia pospolita w donicach. Fot. Niepodlewam
Młoda bazylia pospolita w donicach. Fot. Niepodlewam

Odporność na mróz: do minus 5 stopni Celsjusza

Uwaga! Mały przymrozek potrafi przetrwać tylko zahartowana, częściowo zdrewniała bazylia pospolita.

Choroby i szkodniki: odporna

Bazylia pospolita choruje rzadko. Powodem zasychania (zwykle późną jesienią i zimą) jest zbyt wysoka temperatura oraz brak słońca.

Bazylia pospolita nadmiernie podlewana może być atakowana przez choroby grzybowe.

Ciekawe odmiany bazylii pospolitej

  • Boxwood – karłowa; zielona
  • Dark Opal – wysoka; fioletowa (purpurowa, czerwona)
  • Genovesa Giant – wysoka; zielona
Bazylia pospolita Boxwood wygląda jak miniaturowy bukszpan. Fot. Niepodlewam
Bazylia pospolita Boxwood wygląda jak miniaturowy bukszpan. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Bazylia pospolita pochodzi z Azji. W Europie jest uprawiana prawdopodobnie od XVI wieku.
  • Na świecie uprawia się różne gatunki bazylii. Bazylia pospolita jest jedną z nich. W Polsce jest uprawiana od wieków. Kiedyś była głównie lekiem, dziś zaś jest przyprawą. Była też uważana za zioło magiczne. Wierzono, że jej woń ożywia duchy.
  • Bazylia pospolita krzyżuje się z innymi gatunkami bazylii. Przykładowo, krzyżówką bazylii pospolitej (Ocimum basilicum) i bazylii amerykańskiej (Ocimum americanum) jest bazylia cytrynowa, znana także jako kemangi (Ocimum citriodorum).
Wejdź do sklepu ogrodniczego

Internetowy sklep ogrodniczy

Pomożemy zająć się Twoim ogrodem

sklep.niepodlewam.pl

bazylia gatunki bazylia pospolita bazylia pospolita uprawa bazylia pospolita wymagania bazylia rodzaje bazylia uprawa
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Poprzedni artykułPomidor Maskotka – uprawa, smak, choroby
Następny Artykuł Róża Outta the Blue – uprawa, odporność, cięcie

Inni czytali również:

Nawożenie oregano – jakie nawozy i termin

Oregano – uprawa i rozmnażanie

Złocień maruna – uprawa i rozmnażanie

Komentarze zablokowane

Sklep Niepodlewam zaprasza

SKLEP

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Filmy dla Ciebie
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Tulipan Fostera Rosy Dream – uprawa i ciekawostki
  • Jak sprawnie przeprowadzić wiosenne porządki w ogrodzie?
  • Funkia Janet – uprawa i ciekawostki
  • Hyundai Power Products – niezawodne elektronarzędzia do prac wiosennych
  • Narcyz Professor Einstein – uprawa i ciekawostki
  • Pomidor Yellow Fire – uprawa, smak, choroby
  • Siew poziomek – jak głęboko i kiedy
  • Przedłużanie świeżości tulipanów w wazonie – 6 wskazówek
  • Zielona czy biała – jaka folia na tunel
  • Śnieżyczka Woronowa – uprawa i odporność
Zostań Mecenasem
Filmy wybrane dla Ciebie
Najpopularniejsze
  • Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
    Liść laurowy – uprawa, rozmnażanie, cięcie
  • Rozsada aksamitki – kiedy i jak siać
    Rozsada aksamitki – kiedy i jak siać
  • Rozsada pomidorów – kiedy i jak siać
    Rozsada pomidorów – kiedy i jak siać
  • Siew marchwi – jak głęboko i kiedy
    Siew marchwi – jak głęboko i kiedy
  • Rozsada papryki – kiedy i jak siać
    Rozsada papryki – kiedy i jak siać
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Wsparcie finansowe
  • Kontakt
© 2023 Niepodlewam.pl.

Wpisz szukaną frazę powyżej i kliknij Enter, żeby wyszukać. Aby anulować wciśnij Esc.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

Zapraszamy do sklepu ?

 

W Sklepie Ogrodniczym Niepodlewam oferujemy niezawodny asortyment spełniający potrzeby nawet najbardziej wymagających. Pomożemy zrobić rozsadę, doradzimy jak szybko zwalczać szkodniki roślin. Znajdziemy sposób na choroby roślin. Nawozy ekologiczne, pomogą w ekologicznej uprawie ogrodu, aby rósł piękny i zdrowy, a nasze narzędzia sprawią, że praca w nim będzie samą przyjemnością. Doradzimy jak zadbać o swój kawałek ziemi w zakładce Książki. Sprawdzone nasiona warzyw i ziół oraz kwiatów wzbogacą Twój ogród.

 

 

Loading Comments...