Cukinia Astra Polka – uprawa, smak, odporność

Obficie owocuje aż do mrozów. Cukinia Astra Polka to zdrowo rosnąca odmiana. Ma zielone owoce w drobne cętki. Wyglądają jak maczugi.

Cukinia Astra Polka ma owoce w kształcie maczugi. Fot. Niepodlewam

Cukinia Astra Polka ma owoce w kształcie maczugi. Fot. Niepodlewam

Inne nazwy: Cucurbita pepo Astra Polka, Dynia zwyczajna Astra Polka

Cechy: roślina jednoroczna

Wysokość: około 50 cm

Szerokość: około 100 cm

Cukinia Astra Polka ma kształt krzaka. Zajmuje mało miejsca (jak na cukinię). Przeciętnie na jedną roślinę trzeba przeznaczyć 1 metr kwadratowy powierzchni. Ma kwiaty męskie i żeńskie. Wszystkie kwiaty są żółte.

Liście są ciemnozielone w srebrzyste, nieregularne plamy.

Cukinia Astra Polka zajmuje około metra kwadratowego powierzchni. Fot. Niepodlewam

Cukinia Astra Polka zajmuje około metra kwadratowego powierzchni. Fot. Niepodlewam

Kwitnienie: czerwiec – październik (VI-X)

Rozmnażanie: nasiona

Cukinia Astra Polka wschodzi po 7-10 dniach, ale pod warunkiem, że ma ciepło. Nasiona cukinii kiełkują w temperaturze od 20 stopni Celsjusza.

Cukinie Astra Polka można siać na dwa sposoby:

  • Siew do gruntu – od 15 maja do 15 czerwca. Nasiona umieszcza się po 1-2 sztuki w oddzielnych dołkach. Jeśli wzejdą dwa nasiona, słabszą cukinię trzeba usunąć.
  • Rozsada – nasiona sieje się osobno do małych doniczek od 20 do 30 kwietnia (IV). W doniczce można siać po 1-2 nasiona. Jeśli wzejdą oba, słabszą sadzonkę należy usunąć.

Rozsadę cukinii wysadza się do gruntu pomiędzy 20 maja a 20 czerwca (V-VI). Cukinię TRZEBA przesadzać bardzo ostrożnie z nienaruszoną bryłą ziemi, gdyż źle znosi przesadzanie.

Uwaga! Cukinia Astra Polka siana z rozsady zaczyna owocować wcześniej.

Nasiona cukinii Astra Polka. Fot. Niepodlewam

Nasiona cukinii Astra Polka. Fot. Niepodlewam

Zbiór: czerwiec – październik (VI-X)

Cukinia Astra Polka owocuje aż do pierwszych przymrozków. Jesienią dobrze toleruje chłód blisko 0 stopni Celsjusza, ale mróz ją niszczy.

Owoce cukinii Astra Polka są duże, w kształcie maczugi. Skórka jest ciemnozielona z licznymi drobnymi, jasnymi cętkami. Miąższ ma kolor jasnokremowy, a pod skórką – zielonkawy.

Cukinia Astra Polka owocuje obficie.

Zastosowanie: owoce – na zapiekanki, placki, leczo, sałatki, marynaty oraz na surowo (młode owoce); kwiaty można panierować i smażyć

Cukinia Astra Polka ma miąższ gruby, zwięzły, delikatny w smaku. Młode owoce nadają się do jedzenia razem ze skórką i niedojrzałymi nasionami. Nasion jest dużo.

Przekrojona cukinia Astra Polka. Fot. Niepodlewam

Przekrojona cukinia Astra Polka. Fot. Niepodlewam

Stanowisko: słoneczne

Cukinia Astra Polka w półcieniu słabo plonuje, a cieniu – wcale. Najlepiej rośnie w miejscach osłoniętych od wiatru.

Gdzie siać i sadzić: warzywnik

Gleba: żyzna; pH 6-7

Cukinia Astra Polka najlepiej rośnie w pierwszym roku po oborniku. Jeśli obornika nie było, warto zasilić ziemię kompostem – około 40-50 l (4-5 wiader) na 10 metrów kwadratowych. To warzywo o dużych wymagania pokarmowych.

Gdy ziemia jest słaba, osiąga mniejsze rozmiary i zawiązuje mniej owoców.

Cukinia Astra Polka ma oddzielne kwiaty żeńskie i męskie. Na zdjęciu jest kwiat żeński. Fot. Niepodlewam

Cukinia Astra Polka ma oddzielne kwiaty żeńskie i męskie. Na zdjęciu jest kwiat żeński. Fot. Niepodlewam

Podlewanie: umiarkowane

Cukinia Astra Polka lubi mieć lekko wilgotną ziemię. Najwięcej wody potrzebuje w czasie zawiązywania owoców. Korzeni się średnio głęboko. Warto ją ściółkować np. słomą.

Nawożenie: w amatorskiej uprawie nie ma potrzeby

Odporność na mróz: brak

Choroby i szkodniki: jak innych roślin dyniowatych

Cukinia Astra Polka rośnie zdrowo. Jest odporna na mączniaka rzekomego.

Ze szkodników cukinie Astra Polka może atakować przędziorek chmielowiec.

Srebrzyste plamy na liściach nie są objawem choroby. To cecha cukinii Astra Polka. Fot. Niepodlewam

Srebrzyste plamy na liściach nie są objawem choroby. To cecha cukinii Astra Polka. Fot. Niepodlewam

Warto wiedzieć

  • Cukinia Astra Polka to polska odmiana. Wyhodowano ją w 1984 roku.