Z reguły warzywa dwuletnie są uprawiane jako rośliny jednoroczne. W drugim roku uprawy bowiem wydają nasiona i stają się niesmaczne. Oto lista.
W pierwszym roku uprawy warzywa dwuletnie robią zapasy – najczęściej w korzeniach i liściach. Tę cechę wykorzystują ludzie, zjadając je. Jeśli nie trafią na talerz, w drugim roku uprawy zakwitają (jeżeli przezimują) i wydają nasiona. W tym czasie zużywają zapasy zebrane w pierwszym roku.
Czasami zdarza się, że warzywa dwuletnie zakwitają przedwcześnie – już w pierwszym roku uprawy. To zjawisko jest określane jako pośpiechowatość, a jest spowodowane niską temperaturą wiosną. Zdarzają się też uparciuchy, które nie chcą zakwitnąć w drugim roku uprawy. Przyczyną są geny.
Brukiew (Karpiele)
Części jadalne: korzeń
Odporność na mróz: prawie całkowita (może wymarzać przy bardzo dużym mrozie)
Czy plonuje zimą: nie
Burak ćwikłowy
Części jadalne: korzeń
Odporność na mróz: do minus 3-4 stopni Celsjusza (starsze buraki)
Czy plonuje zimą: nie
Burak liściowy
Części jadalne: liście i ogonki liściowe
Odporność na mróz: do minus 4 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Cebula
Części jadalne: pochwy liściowe (tworzące cebule) oraz liście
Odporność na mróz: większość odmian do minus 2-3 stopni Celsjusza, a niektóre mogą zimować
Czy plonuje zimą: nie
Cykoria sałatowa
Części jadalne: liście
Odporność na mróz: do minus 7-10 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: tak, ale na początku zimy, jeśli temperatura wynosi do minus 5 stopni Celsjusza (liście odzyskują wigor w czasie odwilży)
Endywia
Części jadalne: liście
Odporność na mróz: większość odmian do minus 10 stopni Celsjusza, ale niektóre potrafią przetrwać całą zimę
Czy plonuje zimą: tak, ale tylko na początku zimy, jeśli temperatura wynosi do minus 5 stopni Celsjusza (liście odzyskują wigor w czasie odwilży)
Jarmuż
Części jadalne: liście i ogonki liściowe
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: tak
Kalarepa
Części jadalne: zgrubiałe łodygi, liście i ogonki liściowe
Odporność na mróz: do minus 5 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Kapusta biała
Części jadalne: liście
Odporność na mróz: do minus 5-8 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Kapusta brukselska (Brukselka)
Części jadalne: liście zebrane w małe główki
Odporność na mróz: prawie całkowita (może przemarzać przy bardzo dużych mrozach)
Czy plonuje zimą: tak
Kapusta czerwona
Części jadalne: liście
Odporność na mróz: do minus 5-8 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Kapusta włoska
Części jadalne: liście
Odporność na mróz: do minus 6-10 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Marchew
Części jadalne: korzeń
Odporność na mróz: do minus 3-4 stopni Celsjusza, toleruje krótkie spadki do minus 8 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Pasternak
Części jadalne: korzeń
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: nie
Pietruszka korzeniowa
Części jadalne: korzeń i liście
Odporność na mróz: do minus 3-4 stopni Celsjusza (toleruje krótkie spadki do minus 9 stopni); zdarzają się też egzemplarze, które potrafią przezimować
Czy plonuje zimą: nie
Pietruszka naciowa
Części jadalne: liście
Odporność na mróz: do minus 3-4 stopni Celsjusza (toleruje krótkie spadki do minus 9 stopni); zdarzają się też egzemplarze, które potrafią przezimować
Czy plonuje zimą: nie
Por
Części jadalne: liście
Odporność na mróz: do minus 15 stopni Celsjusza, ale są też odmiany zimujące
Czy plonuje zimą: tak (odmiany zimowe)
Seler korzeniowy
Części jadalne: korzeń i liście
Odporność na mróz: do minus 5 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Seler naciowy
Części jadalne: liście
Odporność na mróz: do minus 5 stopni Celsjusza
Czy plonuje zimą: nie
Skorzonera (Wężymord)
Części jadalne: korzeń
Odporność na mróz: całkowita
Czy plonuje zimą: nie