Moczenie nasion w wodzie to prosty sposób na przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Koniecznie trzeba też zapewnić ogórkom wysoką temperaturę.
Ogórek to warzywo ciepłolubne, całkowicie nieodporne na mróz. Dlatego w polskim klimacie do gruntu sieje się go od 15 maja (V), gdy ryzyko przymrozków jest bardzo małe. Aby mieć pewność, że ogórki nie przemarzną, można siać ogórki do doniczek, a potem przesadzać do gruntu dopiero w czerwcu (VI).
Przyśpieszanie kiełkowania ogórków w wodzie stosuje się zarówno w siewie od razu do gruntu, jak i do doniczek. Nie jest konieczne, ale powoduje, że pierwsze listki ogórków pojawiają się około 7 dni wcześniej.
Nasiona ogórków polecam zakupić w Sklepie Niepodlewam
KONIECZNIE trzeba pamiętać, że przyśpieszanie kiełkowania ogórków w wodzie ma sens tylko wtedy, gdy jednocześnie zapewni się nasionom wysoką temperaturę. W niskiej temperaturze ogórki po prostu nie rosną, także wcześniej namoczone. Idealna temperatura to 22-24 stopnie Celsjusza. Podczas kiełkowania ogórki tolerują temperaturę do około 13 stopni Celsjusza, ale rosną wtedy wolniej.
Bez przyśpieszania ogórki kiełkują 5-10 dni. Zwykle jest to jednak bliżej 10 dni, właśnie ze względu na brak odpowiednio wysokiej temperatury.
Jak moczyć nasiona ogórków, by przyśpieszyć kiełkowanie:
Krok 1
Nasiona wsypać do pojemnika, np. filiżanki.
Krok 2
Zalać nasiona wodą tak, aby były tylko przykryte. Najlepsza jest woda odstała, w temperaturze pokojowej, np. z konewki do kwiatów doniczkowych.
Krok 3
Odstawić nasiona na 24-36 godzin w ciepłe miejsce, np. słoneczny parapet.
Krok 4
Namoczone nasiona ogórków stają się lekko śliskie i napęczniałe. Nie mają jednak kiełków (pojawią się dopiero w ziemi).
Krok 5
Namoczone nasiona ogórków trzeba je od razu posiać do gruntu lub doniczek, w zależności od sposobu uprawy.
Uwaga! Namoczonych nasion nie można powtórnie suszyć i zostawić do kolejnego siewu, bo zamierają!
Inna metoda przyśpieszania kiełkowania ogórków to podkiełkowywanie ich na mokrej bibule. Ten sposób jest jednak trudniejszy, bo łatwo zapomnieć o zwilżaniu bibuły i nasiona zamierają.
Warto wiedzieć
- Ogórki warto siać razem z koprem ogrodowym lub obok niego. Wydzielane przez koper substancje powodują przyśpieszanie kiełkowania ogórków.
- Kiedyś nasiona ogórków moczono często w mleku (za najlepsze uważano owcze) lub miodzie. Chodziło jednak nie o przyśpieszanie kiełkowania ogórków lecz o słodsze owoce. W tym przesądzie jest ziarno prawdy. Najprawdopodobniej flora bakteryjna wytwarzana przez mleko i miód pełni rolę ochronną (rodzaj naturalnej zaprawy) na namoczonych nasionach przed chorobotwórczymi grzybami. W efekcie ogórki rosły lepiej oraz szybciej i faktycznie miały słodsze owoce.