Ma duże, żółte owoce z paskami jak płomienie ognia. Pomidor Yellow Fire to odmiana typu befsztyk. Nadaje się m.in. na pizzę i do sałatek.
Cechy: pomidor wysoki z czerwonymi owocami typu koktajlowego
To odmiana średniopóźna.
Inna nazwa: Solanum lycopersicum Yellow Fire
Wysokość: 150 cm
Liście są duże, ciemnozielone.
Rozmnażanie: nasiona
Termin siewu: od marca do połowy kwietnia (III-IV)
Pomidory Yellow Fire uprawia się tylko z rozsady.
Termin sadzenia do gruntu: koniec maja i początek czerwca (V-VI)
Gdzie sadzić: warzywnik, szklarnia, tunel foliowy, donice
Termin zbioru: sierpień – wrzesień (VIII-IX)
Owoce: żółte z pomarańczowymi i czerwonymi paskami jak płomyki ognia; duże (do 20 dag), wydłużone; miąższ żółty, średnio słodki, lekko kwaskowaty, mięsisty, soczysty, smaczny, typu befsztyk
Zastosowanie: sałatki, zupy, marynaty, dania duszone, pizza, dekoracja potraw
Stanowisko: słoneczne
Ziemia: żyzna, najlepsza jest ziemia kompostowa lub gnojowa
Podlewanie: obfite
Nie należy podlewać pomidorów na liście lecz tylko korzeniu. To ogranicza ryzyko wystąpienia chorób grzybowych.
Nawożenie: obfite
Nawóz stosuje się przynajmniej raz w tygodniu (aż do 15 sierpnia). Dawki nawozu można rozłożyć na mniejsze i nawozić pomidory kilka razy w tygodniu.
Choroby i szkodniki: odmiana odporna
Nie sprawia większych problemów.
W deszczowe lata oraz gdy jest często podlewany na liście bywa atakowany przez choroby grzybowe, jak alternarioza pomidora, zaraza ziemniaka, zgorzel podstawy łodyg i brunatna zgnilizna owoców pomidora.
Warto wiedzieć
- Pomidor Yellow Fire to odmiana amerykańska z Artisan Seeds. Wyhodował ją Fred Hempel. Inne odmiany tego słynnego ogrodnika to m.in. Lithium Sunset oraz Sunrise Bumblebee.
- Od Yellow Fire pochodzi pomidor Blush.
- Nazwę Yellow Fire można przetłumaczyć (z języka angielskiego) jako Żółty Ogień.