Ma owoce tak duże jak grusza Faworytka, od której pochodzi. Grusza Hortensia owocuje obficie i co roku. Szybko rośnie.

Grusza Hortensia ma duże i bardzo duże owoce. Ich kształt przypomina jajko. Fot. Niepodlewam
Inna nazwa: Hortensja
Pochodzenie: przed 1996 rokiem (Niemcy)
Dojrzewanie: X-XII (październik-grudzień)
Gruszki Hortensja zbiera się w drugiej połowie września (IX). Do jedzenia są najlepsze po leżakowaniu. Przechowują się do grudnia (XII).
Owoce: duże i bardzo duże (długość około 10 cm); w kształcie jajka; skórka żółtozielona z rdzawoczerwonym rumieńcem, gładka; miąższ kremowy, bardzo soczysty i smaczny, delikatny, jędrny, słodki, delikatnie kwaskowaty
Przeznaczenie: do jedzenia na surowo oraz do ciast
Gruszki Hortensia zebrane wcześnie, na początku września (IX), można suszyć.

Gruszki Hortensia, gdy rosną w bardziej zacienionych miejscach, nie mają rumieńca. Fot. Niepodlewam
Gleba: przeciętna; najlepiej lekko kwaśna (pH 6,2-6,7)
Grusza Hortensia jest niewybredna co do żyzności ziemi, zwłaszcza gdy jest szczepiona na gruszy kaukaskiej. Jeżeli jest zaszczepiona na pigwie, lepiej rośnie w żyznej ziemi.
Stanowisko: słoneczne
Grusza Hortensia rośnie szybko. Ma piramidalny kształt. Owocuje obficie i niezawodnie co roku.
Oporność: dość dobra
Grusza Hortensia ma odporność podobną jak Faworytka (od której pochodzi). Młode drzewka warto na zimę zabezpieczać na zimę, bo nie są w pełni odporne na mróz.
Grusza Hortensia jest mało wrażliwa na parcha, ale jest podatna na zarazę ogniową.

Grusza Hortensia rzadko jest atakowana przez parcha. Jest jednak podatna na zarazę ogniową. Fot. Niepodlewam
Zapylacze: Bonkreta Williamsa, Faworytka, Konferencja, Paryżanka
Ciekawostki
- Grusza Hortensia jest krzyżówką grusz Pstrągówka (z XVIII wieku; prawdopodobnie Niemcy) oraz Faworytka (około 1840 roku; USA). Została wyhodowana w Instytucie Sadownictwa w Dresden-Pilnitz. Grusza Pstrągówka jest obecnie rzadka w Polsce, ale sadzi się ją w Niemczech, gdzie jest lubiana. W Polsce zaś bardzo lubiana jest grusza Faworytka.