Jabłoń Reneta Kaselska – uprawa, odporność, zapylacze

Jedna z najlepszych, starych odmian zimowych. Jabłoń Reneta Kaselska jest odporna i niewymagająca. Obficie owocuje, ale późno.

Jabłoń Reneta Kaselska – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. Ta odmiana znana jest w Polsce także jako Reneta Kasselska i Kaselskie.

Jabłoń Reneta Kaselska – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR. Ta odmiana znana jest w Polsce także jako Reneta Kasselska i Kaselskie.

Inne nazwy: Dutch Mignonne, Grosse Casseler Reinette, Grosse Kasseler Reinette Grosse, Holländische Gold-Reinette, Reinette Casseler Grosse, Reinette de Cassel, Reinette de Caux, Reneta Kasselska

Pochodzenie: XIX wiek lub wcześniej (prawdopodobnie Niemcy)

Dojrzewanie: od stycznia (I) do zbiorów

Jabłka Renety Kasselskie zrywa się z drzew w połowie października (X). Po zbiorze nie nadają się do jedzenia. Muszą leżakować w chłodzie. Najlepsze są piwnice niezbyt suche.

„Jest to jedno z najlepszych jabłek późnych, bo nabiera smaku na wiosnę” – pisał w 1912 roku o jabłkach Kaselskich Edmund Jankowski (1849-1938), słynny polski pomolog.

Owoce: średniej wielkości lub duże (średnica 7-9 cm); okrągłe; skórka chropowata, zielonożółta (po leżakowaniu w piwnicy skórka staje się żółta), z prążkowanym rumieńcem od słońca; miąższ białożółty, delikatny, soczysty, kruchy, smaczny

Smak jabłek Reneta Kaselska jest najlepszy, gdy lato było ciepłe!

Przeznaczenie: deserowe, do ciast i innych potraw

Jabłoń Reneta Kaselska to odmiana ogólnoużytkowa. Nadaje się do jedzenia na surowo, a także różnych dań, w tym nadziewania np. kaczki.

Gleba: przeciętna, ale najlepsza jest ziemia gliniasto-piaszczysta, lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)

Jabłoń Reneta Kaselska nie jest wybredna co do gleby. Lubi nawożenie. Najlepszy smak jej jabłka mają, gdy drzewo rośnie na piaszczystej, lekkiej ziemi, z małym dodatkiem gliny.

Stanowisko: słoneczne

Jabłoń Reneta Kaselska rośnie szybko. Wyrasta na duże drzewo. Lubi stanowiska ciepłe, szybko nagrzewające się latem (nie przemarza lecz jej jabłka są wtedy smaczniejsze). Nie należy jej sadzić tam, gdzie często zbiera się mgła ani w półcieniu, czy wciśniętą między inne drzewa.

W owocowanie jabłoń Reneta Kaselska wchodzi późno (nawet po 12 latach). Często owocuje naprzemiennie. To wady tej bardzo dobrej odmiany.

Odporność: bardzo dobra

Jabłoń Reneta Kaselska rośnie bujnie i zdrowo bez chemicznych oprysków.

Zapylacze: Glogierówka, Reneta Landsberska, Inflancka (Papierówka)

Ciekawostki

  • Najprawdopodobniej jabłoń Reneta Kaselska pochodzi z miasta Kassel (do 1926 roku – Cassel) w Niemczech. To bardzo stara miejscowość z ponad 1000-letnią historią. Dziś Kassel jest najbardziej znane nie z jabłoni lecz baśni braci Grimm, którzy tam je pisali. Jabłonie często występują w baśniach braci Grimm.
  • Jabłoń Kaselska ma dużo nazw regionalnych na całym świecie. Przykładowo, w Holandii i Australii jest znana jako Dutch Mignonne, co można przetłumaczyć jako Holenderska Ulubienica. Taką nazwę dał pomyłkowo John Lindley (1799-1865) – słynny angielski botanik. Otrzymał bowiem zrazy tej jabłoni z Holandii. Nie wiedząc co to za odmiana, wymyślił nową nazwę, która także się przyjęła. Z tego powodu niektóre źródła podają, że jabłoń Reneta Kaselska pochodzi z Holandii.
  • Jabłoń Reneta Kaselska jest obecnie rzadka, ale można ją kupić m.in. w Polsce, Austrii, Francji, Holandii, Niemczech, Wielkiej Brytanii.

O innych starych odmianach jabłoni CZYTAJ TUTAJ

Źródło:
*wiedza własna
*”Deutsche Pomologie”, Wilhelm Lauche, 1882-1883 rok
*„Ogrody na piasku”, Edmund Jankowski, 1913 rok
*„Sad i ogród owocowy”, Edmund Jankowski, 1912 rok

Publikacja rysunku z XIX wieku jabłoni Reneta Kaselska za zgodą biblioteki Wageningen UR w Holandii

Podobne