Jedna z najlepszych amerykańskich odmian. Żurawina wielkoowocowa Franklin plonuje obficie, jest odporna na choroby. Gdy lato jest słoneczne, zaczyna dojrzewać już w końcu sierpnia.
Cechy: krzewinka (wys. 10-20 cm)
Rok wyhodowania: 1930
Hodowca: U.S. Departament of Agriculture (USA)
Owoce: średniej wielkości i duże; ciemnoczerwone
Dojrzewanie: wrzesień (IX)
Odporność: bardzo dobra
Stanowisko: słoneczne
Gleba: bardzo kwaśna, o pH poniżej 5
Żurawinę Franklin można uprawiać na osobnym, specjalnie przygotowanym zagonie, albo obok borówek amerykańskich czy na skalniakach typu wrzosowisko.
Przeznaczenie: konfitury, mrożonki, dodatek do ciast, deserów, mięsa
Warto wiedzieć
- Żurawina Franklin to jedna z odmian wyhodowanych w latach 30. XX wieku w ramach wielkiego programu amerykańskiego U.S. Departament of Agriculture.
- Jej rodzicami są Early Black oraz Howes.
- Żurawina odmiany Franklin otrzymała nazwę na cześć Henry`ego J.Franklina – słynnego hodowcy i popularyzatora żurawiny.
- Owoce żurawiny zawierają antyoksydanty chroniące przed nowotworami. Ich jedzenie jest zalecane m.in. w zakażeniach układu moczowego.
- Żurawina wielkoowocowa pochodzi z Ameryki (w Polsce rośnie żurawina błotna). Indianie stosowali żurawinę m.in. do leczenia rannych po zatrutych strzałach. Żeglarze amerykańscy zabierali w XIX wieku żurawinę na statki, bo zapobiegała szkorbutowi.