Nadają się do niszczenia szkodników i na choroby grzybowe. Opryski z krwawnika mają różne działanie w zależności, czy to wyciąg, napar, wywar.
Krwawnik pospolity (Achillea millefolium) to pospolita roślina. Rośnie dziko na łąkach i w rowach. Od wieków jest stosowany w medycynie. Nadaje się także na ekologiczne opryski warzyw, kwiatów, drzew i krzewów owocowych.
Opryski z krwawnika działają różnie w zależności od sposobu przygotowania. Od tego zależy, jakie substancje aktywne zostaną z krwawnika wydobyte. Wyciąg przygotowuje się bez podgrzewania, napar zalewa gorącą wodą, a wywar gotuje na wolnym ogniu.
Opryski z krwawnika można stosować profilaktycznie oraz w czasie inwazji szkodników i pierwszych objawach chorób.
Wyciąg z krwawnika
Czas przygotowania: 24 godziny
Trwałość: zużyć od razu
Stosowanie: oprysk przeciwko chorobom grzybowym brzoskwini, czerechy, czereśni, moreli, śliwy, wiśni, a także na mączniak prawdziwy, m.in. na dębie, ogórku, winorośli
Przepis na wyciąg z krwawnika CZYTAJ TUTAJ
Napar z krwawnika
Czas przygotowania: 10 min (plus czas na wystudzenie naparu)
Trwałość: 24 godziny
Stosowanie: niszczy kistnika malinowca, miodówki, mszyce, przędziorki (w tym przędziorki chmielowce), roztocza (w tym roztocza truskawkowe), wciornastki, gąsienice motyli
Przepis na napar z krwawnika CZYTAJ TUTAJ
Wywar z krwawnika
Czas przygotowania: około 40 minut (plus czas na wystudzenie gotowego naparu)
Trwałość: kilka dni
Stosowanie: niszczy kistnika malinowca, miodówki, mszyce, przędziorki (w tym przędziorki chmielowce), pilśniowca orzechowego, roztocza (w tym roztocza truskawkowe), wciornastki, gąsienice motyli
Przepis na wywar z krwawnika CZYTAJ TUTAJ
Warto wiedzieć
- Krwawniki, także odmiany ozdobne, korzystnie wpływają na wzrost traw oraz ziół. Warto je sadzić np. w ogródkach ziołowych.