Ma długie liście pokarbowane jak skóra dinozaurów. Jarmuż toskański to warzywo pochodzące z Włoch. Jest odporny na mróz.
Inne nazwy: Brassica oleracea, Czarna kapusta toskańska, Jarmuż czarny, Jarmuż Lacinato, Jarmuż włoski, Kapusta dinozaura, Kapusta palmowa, Liść Toskanii
To typ regionalnego jarmużu pochodzącego z włoskiej Toskanii. Wygląda inaczej niż zwykły jarmuż. Ma odmiany z co najmniej XIX wieku.
Cechy: roślina dwuletnia
Należy do rodziny kapustowatych. Spokrewniony jest np. z brokułem, kalafiorem, kapustą, modrakiem morskim. Ma jadalne liście oraz ogonki liściowe.
Liście jarmużu toskańskiego są długie, mocno karbowane. Przypominają skórę dinozaura.
Wysokość: 80-90 cm
Kwitnienie: maj (V)
Kwiaty są żółte. Pojawiają się w drugim roku uprawy.
Sklep Niepodlewam poleca nasiona: Jarmuż toskański Black Magic
Rozmnażanie: z nasion
Jarmuż sieje się do doniczek lub skrzynek w terminie 15 maja – 15 czerwca (V-VI).
Na przełomie czerwca i lipca (VI-VII) sadzonki jarmużu sadzi się na miejsca stałe. Powinny mieć po 10-15 cm wysokości.
Zbiór: od jesieni do wiosny
Ścina się po jednym liściu lub więcej, w zależności od potrzeb w kuchni.
Zastosowanie: włoska zupa ribollity, sałatki, do makaronu, gotowania na parze, duszenia i pieczenia, a także na sok warzywny i chipsy
Liście jarmużu toskańskiego są jednym z głównych składników włoskiej zupy ribollity. To danie przygotowywane jest także m.in. z fasoli i chleba. Najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu.
Jarmuż zawiera m.in. sulforafan, który pomaga zapobiegać nowotworom.
Stanowisko: słoneczne
Gdzie sadzić: warzywnik i rabaty kwiatowe (jako roślina ozdobna)
Gleba: przeciętna, najlepiej piaszczysta z domieszką gliny albo kompostu gliniastego (pH około 7)
Jarmuż toskański najlepiej sadzić w pierwszym i drugim roku po oborniku.
Podlewanie: umiarkowane
Nawożenie: w lipcu i sierpniu (VII-VIII)
Odporność na mróz: bardzo dobra
Liście można zrywać całą zimę.
Choroby i szkodniki: takie same jak kapusty
Groźną chorobą jest kiła kapusty (na korzeniach pojawiają się narośla i zgrubienia). Zapobiega jej zmianowanie – jarmuż uprawia się na tym samym miejscu co 4 lata.
Ze szkodników uciążliwe są bielinek kapustnik oraz mszyca kapuściana. Skuteczną ochroną przed nimi jest szczelne okrycie agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach.
Ciekawe odmiany jarmużu toskańskiego
- Black Magic – bardzo ciemne liście; wysoki
- Nero di Toscana – ciemne liście, wysoki
Warto wiedzieć
- Jarmuż toskański pochodzi z Włoch. To regionalne warzywo popularne od wieków w Toskanii. Dawniej było jedzone przez ubogich rolników. Obecnie jest serwowane przez najlepsze restauracje na całym świecie.