To odmiana średniej wysokości, znakomita do różnych dań. Jarmuż Scarlet ma purpurowe, mocno kędzierzawe liście.
Inne nazwy: Brassiea oleracea Scarlet
Cechy: roślina dwuletnia
Wysokość: około 70 cm (odmiana średnio wysoka)
Kwitnienie: maj (V)
Żółte kwiaty pojawiają się w drugim roku uprawy (po zimie).
Rozmnażanie: nasiona
Siew do skrzynek lub doniczek od 15 maja do 15 czerwca (V-VI). Na miejsca stałe sadzi się w końcu czerwca (VI) albo na początku lipca (VII).
Zbiór: od jesieni do wiosny
Liście ścina się pojedynczo, w miarę potrzeb w kuchni. Zbiór zaczyna się od sierpnia (VIII).
Kolor liści jarmużu Scarlet zmienia się w zależności od nasłonecznienia – od zielonopurpurowego do purpurowego.
Zastosowanie: liście i ogonki liściowe do jedzenia na surowo (sałatki) oraz gotowania na parze, duszenia i pieczenia, na sok warzywny, warzywne chipsy
To smaczna, ogólnoużytkowa, delikatna w smaku odmiana. Jej purpurowe liście nadają się także do dekoracji dań.
Stanowisko: słoneczne
W półcieniu i cieniu rośnie słabo.
Gdzie sadzić: warzywnik, rabaty kwiatowe (jako roślina ozdobna)
Gleba: przeciętna, najlepiej piaszczysta z domieszką gliny lub kompostu gliniastego; pH około 7
Jarmuż Scarlet najlepiej sadzić w pierwszym i drugim roku po oborniku.
Podlewanie: umiarkowane
Dobrze znosi okresowe przesuszenie.
Nawożenie: lipiec i sierpień (VII-VIII)
Odporność na mróz: bardzo dobra
Nie szkodzą mu ani śnieg, ani mróz.
Choroby i szkodniki: takie same jak kapusty
Groźną chorobą jarmużu jest kiła kapusty (na korzeniach pojawiają się narośla i zgrubienia). Kile kapusty zapobiega zmianowanie – jarmuż i inne warzywa kapustne uprawia się na tym samym miejscu nie częściej niż co 4 lata.
Ze szkodników uciążliwe są bielinek kapustnik oraz mszyca kapuściana. Skuteczną ochroną przed nimi jest szczelne okrycie jarmużu agrowłókniną lub firanką o gęstych oczkach. Wszystkie ich krawędzie należy przysypać ziemią.
Warto wiedzieć
- Liście jarmużu Scarlet zawierają wyjątkowo dużo antyoksydantów. W ich składzie jest też sulforafan. Ich jedzenie jest zalecane m.in. w profilaktyce nowotworowej.