
Ma bardzo smaczne owoce. Jabłoń Fameuse to bardzo stara odmiana jesienno-zimowa, która wyrosła z nasiona. Pochodzi z Kanady.
Inne nazwy: Amerikanischer Schneeapfel, Femes, La Fameuse, Pomee de neige, Sanguineus, Snow, Snowball, Snow Chimney
Pochodzenie: około 1700 rok (Kanada)
Pierwsze lokalizacje, gdzie najdawniej uprawiono jabłonki Fameuse to kanadyjskie Ontario, Quebec, Vermont.
Dojrzewanie: październik – grudzień (X-XII)
Jabłka Fameuse nadają do jedzenia praktycznie od razu po zbiorze. Dobrze się przechowują.
Owoce: średniej wielkości (około 7 cm); okrągłe; z czerwonymi rumieńcami obejmującymi prawie całe owoce; skórka gładka; miąższ śnieżnobiały, czasem z czerwonymi żyłkami, bardzo soczysty, słodki, delikatny, lekko kwaskowaty, bardzo smaczny, aromatyczny, z nutą truskawek
Cechą charakterystyczną jabłek Fameuse jest miąższ biały jak śnieg. Dlatego ta odmiana jest często nazywana Snow (z języka angielskiego – Śnieg).
Przeznaczenie: owoce deserowe, do ciast, na soki, cydr

Gleba: żyzna, najlepiej lekko kwaśna (idealne pH 6,2-6,7)
Stanowisko: słoneczne
Odporność: średnia
Jest podatna na parcha, ale odporna na mróz.
Zapylacze: Akero, Alkmane, Antonówka Zwykła, Bismarck, Charłamówka, Cortland, Empire, Granny Smith, Idared, Jonathan, Jonathan, Katja, Liberty, Lobo, Melba, Paulared, Pepina Linneusza, Reneta Ananasowa, Reneta Landsberska, Vista Bella
Ciekawostki
- Nazwę Fameuse można przetłumaczyć (z języka angielskiego) jako Słynna.
- Z nasiona jabłoni Fameuse wyrosła najprawdopodobniej odmiana McIntosh (jej historia rozpoczęła się w 1796 roku).
- Dawniej jabłonki Fameuse często szczepiono na odmianie Titówka.
Źródło:
- Wiedza własna
- Canadian Grown Apples, 1937 rok
- Ogrodnik Polski, 1887 rok
- Apple Culture, Bulletin 144, Ontario Agricultural College and Experimental Farm, H.L. Hutt, 1905 rok
- Ogrodnik, 1939 rok
- Edible Apples in Prairie Canada, 1991