Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Facebook Instagram YouTube
SKLEP NIEPODLEWAM
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
Niepodlewam.pl
Home»Owocowe»Grusza Bera Wyśmienita – uprawa, odporność, zapylacze
Grusza Bera Wyśmienita – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Grusza Bera Wyśmienita – uprawa, odporność, zapylacze

Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Ma duże owoce świetne w smaku. Grusza Bera Wyśmienita to stara, jesienna odmiana. Potrzebuje żyznej ziemi i zacisznego stanowiska.

Grusza Bera Wyśmienita – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.
Grusza Bera Wyśmienita – rysunek z książki „Deutsche Pomologie” Wilhelma Lauche z 1882-1883, ze zborów biblioteki Wageningen UR.

Inne nazwy: Beurre Goubault, Beurre Superfin, Bre Superfin, Doyenne Goubault, Hochfeine Butterbirn, Hochfeine Butterbirne

Pochodzenie: 1837 rok (Francja)

Grusza Bera Wyśmienita została wyhodowana z nasiona, które posiał szkółkarz Goubault w okolicach francuskiego Angers. Siewka wydała pierwsze owoce około 1845 roku. Prawie od razu zyskała duże uznanie ze względu na duże, pyszne owoce.

Dojrzewanie: połowa października (X)

Gruszki Bery Wyśmienitej nie dojrzewają w tym samym czasie. Jeśli lato jest ciepłe i słoneczne, nadają się do jedzenia od razu po zerwaniu z drzewa w połowie października (X). Gdy lato jest chłodne, zbiera się je dopiero pod koniec października (X). Późno zebrane gruszki nadają się do przechowywania nawet do grudnia (XII).

Grusza Bera Wyśmienita to jedna z najlepszych w smaku odmian jesiennych.

Owoce: duże i bardzo duże (długość około 9 cm); asymetryczne, jajowate; skórka cienka, gładka, zielonożółta z licznymi brązowymi plamkami i rdzawym rumieńcem; miąższ kremowy, rozpływający się w ustach, bardzo smaczny, soczysty, słodki, delikatnie kwaskowaty

Grusza Bera Wyśmienita ma owoce doskonałe (wyśmienite) w smaku. To jedna z najlepszych odmian jesiennych.

Gleba: żyzna, najlepiej piaszczysto-gliniasta; najlepszy jest odczyn lekko kwaśny (pH 6,2-6,7)

Grusza Bera Wyśmienita jest wymagająca co do ziemi. Na glebach przeciętnych i ubogich oraz suchych owocuje słabo. Ziemia powinna być lekko wilgotna.

Stanowisko: słoneczne, osłonięte od wiatru

Grusza Bera Wyśmienita rośnie średnio szybko. Bardzo lubi miejsca zaciszne. Nadaje się do prowadzenia np. przy murach. Bardzo dobrze znosi mocne cięcie. Owocuje średnio obficie.

Odporność: dobra

W zimniejszych rejonach młode grusze Bera Wyśmienita trzeba zabezpieczać przed mrozem. Potem staje się odporna na mróz. Jest mało wrażliwa na choroby.

Nadaje się tylko do uprawy amatorskiej. Rośnie zdrowo bez chemicznych oprysków, ale musi mieć żyzną ziemią.

Zapylacze: Bera Bosca, Bonkreta Williamsa, Diuszesna Wczesna, Hardenpont Zimowa, Jozefinka, Konferencja, Kongresówka, Maria Ludwika

Uwaga! Grusza Bera Wyśmienita jest też częściowo samopylna. Owoce są jednak dorodniejsze, gdy kwiaty są zapylane pyłkiem innych odmian grusz.

Ciekawostki

  • Grusza Bera Wyśmienita była celową krzyżówką. Powstała w czasach (połowa XIX wieku), gdy wielu hodowców rywalizowało, kto wyhoduje najsmaczniejsze nowe gruszki. Z tego samego okresu pochodzi grusza Faworytka, która także jest celową krzyżówką.
  • Grusza Bera Wyśmienita od razu od wyhodowania wzbudzała zachwyt smakiem owoców.
  • W Polsce grusza Bera Wyśmienita była uprawiana i dobrze znana już w latach 80. XIX wieku. „Jest to jedna z najlepszych gruszek, lecz jak sądzę, wymaga osłoniętego stanowiska i pożywnej, głębokiej gleby. W takich warunkach mało gruszek jej sprosta” – pisał o niej Edmund Jankowski (1849-1938), słynny polski pomolog w Ogrodniku Polskim” w 1887 roku.
  • Obecnie grusza Bera Wyśmienita jest rzadka. Młode drzewka można kupić m.in. Niemczech, Polsce, Wielkiej Brytanii.

O innych starych odmianach grusz CZYTAJ TUTAJ

Źródło:

  • Wiedza własna
  • „Ogrodnik Polski”, 1887, 1891 i 1901 rok
  • „Deutsche Pomologie”, Wilchelm Lauche, 1882-1883 roku
  • „Die Birne – Obstarten Sortennamen und Synonyme”, Johann-Heinrich Rolff, 2002 rok
  • „Haandbog dansk Pomologi”, Hans Christian Bredsted, 1890 rok

Na publikację rysunku gruszy Bera Wyśmienita z XIX wieku zgodę udzieliła biblioteka Wageningen UR w Holandii

grusze Bera grusze francuskie grusze odmiany francuskie grusze odmiany jesienne grusze odmiany samopylne grusze z XIX wieku odmiany gruszek nazwy stare odmiany grusz
Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Previous ArticleArbuz – uprawa i wymagania
Next Article Zielone chryzantemy – najpiękniejsze odmiany

Related Posts

Jabłoń Paragon – uprawa i odporność

Jagoda kamczacka – uprawa, odporność, cięcie

Grusza Generał Tottleben – uprawa i odporność

Leave A Reply Cancel Reply

Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.

Sklep Niepodlewam zaprasza

Zapraszamy do naszego sklepu Niepodlewam. Nasiona, nawozy, narzędzia, książki i wiele więcej!

IDZ DO SKLEPU

Zapisz się do newslettera i odbierz 10% zniżki w sklepie na pierwsze zakupy
Trawnik samonawożący Vegano z mikrokoniczyną

Sklep Niepodlewam poleca! Trawnik samonawożący z mikrokoniczyną jest gęsty, ciemnozielony, nie potrzebuje nawożenia.

KUP TERAZ

Najnowsze
  • Jałowiec chiński Gold Lace – uprawa i ciekawostki
  • Nawożenie zimowitów – jakie nawozy i termin
  • Spędzanie czasu na świeżym powietrzu – 5 trendów
  • Jak skutecznie pozbyć się turkucia podjadka z ogrodu?
  • Cięcie bukszpanu – kiedy i jak wykonać
  • Narcyz Classic Garden – uprawa i ciekawostki
  • Dlaczego warto zdecydować się na zamontowanie zbiornika na deszczówkę?
  • Sianie trawy krok po kroku: co zrobić, aby cieszyć się pięknym trawnikiem?
  • Odporna na suszę, odporna na psa – jaką wybrać mieszankę traw?
  • Krokus Siebera Firefly – uprawa i ciekawostki
Filmy wybrane dla Ciebie
  • Popularne
  • Dzisiaj Tydzień Miesiąc Rok
  • Kwiaty osteospermum są podobne do margarytek i stokrotek.  Fot. Niepodlewam Osteospermum – uprawa i odporność
  • Przyśpieszanie kiełkowania ogórków. Fot. Niepodlewam Przyśpieszanie kiełkowania ogórków – jak moczyć nasiona
  • Przykład dobrego sąsiedztwa: seler i por. Te warzywa mają podobne wymagania pokarmowe - lubią dużo potasu. Fot. Niepodlewam Seler – obok jakich roślin sadzić
  • Bób. Fot. Niepodlewam Warzywa mrozoodporne – lista gatunków
  • Nasiona fasoli są duże. Jedne z największych ma fasola Piękny Jaś. Fot. Niepodlewam Siew fasoli - jak głęboko i kiedy
Ajax spinner
Niepodlewam.pl
  • Mapa strony
  • Zioła
  • Doniczkowe
  • Owocowe
  • Ozdobne
  • Porady
  • Warzywa
  • Pytania czytelników
  • Kontakt
  • Polityka Prywatności
© 2025 Niepodlewam.pl.

Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

Strona korzysta z ciasteczek (cookies). Dowiedz się więcej Ok.
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT

 

Loading Comments...
 

You must be logged in to post a comment.